Latvijā, Baltijas valstīs un Polijā ieradīsies ASV militārās vienības (375)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

ASV uz Poliju un Baltijas valstīm dalībai manevros nosūtīs 600 karavīrus, otrdien pavēstīja Pentagons.

Itālijā bāzētās ASV armijas 173.gaisa desanta brigādes 150 karavīri trešdien ieradīsies Polijā, bet nākamo dienu laikā Igaunijā, Lietuvā un Latvijā - vēl 450 karavīri, lai piedalītos jaunos manevros, kas «atbilstoši plānam notiks nākamajos mēnešos un vēlāk», preses konferencē pavēstīja kontradmirālis Džons Kērbijs.

Kā aģentūru LETA informēja Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Kārlis Eihenbaums, uz mācībām Latvijā plānots nosūtīt 150 kareivju izpletņlēcēju specvienību. Gaisa desantnieki piedalīšoties rotējošā mācību procesā, un ar šo iniciatīvu ASV centīšoties aicināt citas NATO valstis izmantot šo reģionu militārajām mācībām.

Kā norāda ĀM, Latvija ir gandarīta par ASV lēmumu nosūtīt militāru vienību mācībās uz Latviju, kas izriet no 16.aprīļa Ziemeļatlantijas padomes lēmuma atbalstīt konkrētu pasākumu īstenošanu, stiprinot kolektīvo aizsardzību visā NATO teritorijā un it īpaši Baltijas valstīs.

«Uzteicama un apsveicama ir mūsu NATO sabiedroto - ASV - ātrā reakcija, sniedzot tūlītēju praktisku atbalstu pēc Ziemeļatlantijas padomes pieņemtā lēmuma par NATO militārās klātbūtnes palielināšanu Austrumeiropā. Mēs izsakām pateicību mūsu NATO partneriem par pieņemtajiem lēmumiem, kas stiprinās Latvijas drošību, kā arī ļaus justies drošāk mūsu valsts iedzīvotājiem, īpaši saistībā ar pēdējo mēnešu notikumiem Ukrainā», uzsver aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis.

«Sākotnējā sauszemes komponenta izvietošana militārajās mācībās ir pirmais solis no NATO plānotā plašāku pasākumu kopuma. Tas ir viens no īstermiņa risinājumiem, ko NATO sniegs kā atbalstu mūsu valstij un reģionam. Šāda rīcība ir pamatots apliecinājums ciešajai sadarbībai NATO dalībvalstu starpā un NATO gatavībai reaģēt, sniedzot drošības garantijas savām dalībvalstīm. Mēs sagaidām, ka sabiedroto spēku klātbūtne Baltijas reģionā ilgtermiņā kļūs intensīvāka un skaitliski apjomīgāka», norāda Vējonis.

Kā minēts iepriekš, NATO lēmums paredz militārās klātbūtnes palielināšanu, tostarp vairāk lidmašīnu, kas patrulē Baltijas valstu gaisa telpā, kuģu Baltijas jūrā, vairāk militāro mācību, kā arī aizsardzības plānu pārskatīšanu.

Komentāri (375)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu