Latvijā būs apskatāmi pasaulslavenā dizainera Karima Rašida krēsli

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valmierā, mākslas galerijā «Laipa», piektdien, 1. augustā, plkst. 16.00 atklās dizaina izstādi «Krēsls — dizaina ikona. P.S. Karima Rašida daiļrade». Izstāde galerijā būs apskatāma līdz 21. augustam.

Katru dienu cilvēki izmanto krēslus —birojā, bibliotēkā, restorānā, konferencē vai mājās. Tāpēc šogad mākslas galerija «Laipa» sadarbībā ar Latvijā pazīstamiem dizaina saloniem — Dizaina centru no Valmieras, «Xcelsior», «INRE Skandinavian Design», «Chair Baltic» un «Anna Barons» no Rīgas — ir sagatavojusi dizaina izstādi, kas veltīta krēslam. Izstādē būs aplūkojami dažādi dizaina krēsli, kas paredzēti kafejnīcām, uzņēmumu uzgaidāmām telpām, viesistabām, guļamistabām u. c.

Izstādē būs apskatāmi salona «INRE Skandinavian Design» piedāvātie eksponāti, piemēram, dāņu dizainera HAY krēsls ar aktuālo filozofiju — ekoloģiski draudzīgs krēsls, tā ražošanā izmantots tikai viens izejmateriāls, tas nozīmē, ka netiek izmantota lieka enerģija un resursi dažādu izejmateriālu sagādē. Krēsls izvēlēts gan jaunās Oslo Operas interjerā, gan Austrālijas parlamentā. Savukārt «Series 7», kas arī būs apskatāms izstādē, ir visvairāk pārdotais dizaina krēsls pasaulē — ik gadu tiek pārdoti ap 300 000 eksemplāru. Šā krēsla koka daļa sastāv no deviņām skaidas kārtām un divām kokvilnas auduma kārtām, kas presētas augstā temperatūrā, tādējādi iegūta augstas izturības sēdvirsma. Bet krēsls NOBODY (latviski — neviens) izgatavots no pārstrādātām plastmasas pudelēm. Skatoties uz krēslu, nekas neliecina, ka tas izgatavots no plastmasas pudelēm, tas atgādina tukšu krēsla apvalku, it kā paša krēsla nemaz nebūtu. NOBODY nav tradicionālā koka, metāla vai cita materiāla rāmja, tā ražošanā netiek izmantoti nekādi papildu materiāli — ne līme, ne sveķi, ne skrūves. Ir vienīgi pēc īpašas tehnoloģijas apstrādāts filca audums.

«Chair Baltic» kompānija izstādē piedāvās skandināvu dizaineru radītus krēslus, kas ieguvuši ne vienu vien godalgu, piemēram, krēsli «Flow», «Python» un «Chat» katrs savā laikā tika apbalvoti kā «Labākās dizaina mēbeles Latvijā», krēsls «Python» uzvarēja un ieguva prēmiju kā «Labākais jaunais Latvijas eksporta produkts». Tie ir tikai daži no dizaina izstādes eksponātiem, mazai intrigai mēs atstājam salona «Xcelsior» un «Anna Barons» piedāvātos krēslus. Tie jāredz un jāizjūt klātienē!

Tāpat kā pagājušajā gadā, arī šogad mākslas galerija «Laipa» savus apmeklētājus vēlas iepazīstināt ar vienu pasaulslavenu dizaineru, šogad tas ir Karims Rašids. Karims Rašids (Karim Rashid) ir industriālais dizainers un ievērojama personība mūsdienu interjera dizaina, modes, mēbeļu, gaismas ķermeņu un mākslas jomā. Viņš ir slavens ar sava demokrātiskā dizaina spēju raisīt cilvēkos smalku tā uztveri. Karims ieguvis daudzus apbalvojumus, un viņa kolekcijas pastāvīgi atrodamas 14 muzejos visā pasaulē.

Karims Rašids tiek uzskatīts gandrīz par brīnumcilvēku, kas ir atbilstošs salīdzinājums, jo ir strādājis vienlaikus pie 75 projektiem 24 valstīs, arī pie juvelierizstrādājumu kolekcijas, mobilā telefona, vakuuma tīrītāja, velosipēda dizaina un neskaitāmu mēbeļu izstrādes. Kā teicis viņš pats, «garderobē jābūt trīsdesmit komplektiem vienādas apakšveļas un trīsdesmit vienādiem pāriem zeķu, un tev nebūs problēmu ar otras zeķes meklējumiem». Izstādē varēs redzēt dažus no Karima Rašida radītajiem dizaina elementiem, iepazīties ar viņa biogrāfiju un dzīves filozofiju, ekspozīciju papildinās fotogrāfijas no Dizaina izstādes Milānā, kur ar slaveno dizaineru tikās Normunds Cercins. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nepalaid garām
Uz augšu