Latvijā gaidāmas straujas klimata pārmaiņas (117)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Klimata pārmaiņas Latvijā 21.gadsimtā būs krietni straujākas nekā iepriekš. Vidējais gaisa temperatūras pieaugums Latvijas teritorijā 21. gadsimta laikā gaidāms divu līdz četru grādu robežās, to LNT raidījumam «900 sekundes» atzīst eksperti.

Par to, ka vidējā gaisa temperatūra šobrīd Latvijā palielinās, liecina meteoroloģiskie novērojumi, kas Latvijā tiek veikti kopš 20.gadsimta divdesmitajiem gadiem.

Eksperti atzīst, ka vidējā gaisa temperatūra pēdējos 80 līdz 90 gados Latvijā ir pakāpeniski palielinājusies par vienu grādu, kas veicina ekstremālu parādību pieaugumu kā šogad novērotā biezā sniega sega vēlā pavasarī, lielie plūdi un virpuļviesuļi.

Klimata izmaiņas savukārt ietekmēs dažādu jaunu dzīvnieku sugu ienākšanu Latvijas teritorijā.

Savukārt laikraksts «Diena», atsaucoties uz Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātes profesores Agritas Briedes teikto, vēsta, ka apjomīgie nokrišņi pastiprinās plūdu draudus, bet ievērojamus zaudējumus varētu nodarīt prognozētās spēcīgās vētras. Savukārt karstuma viļņi negatīvi ietekmēs cilvēku veselību.

Jau ziņots, ka desmitgade no 2003. līdz 2012.gadam pasaulē bijusi par 0,76 līdz 0,81 grādam pēc Celsija siltāka nekā laikā pirms Industriālās revolūcijas, liecina Eiropas Vides aģentūras apkopotie dati.

Laika posmā no 1990. līdz 2010.gadam vidējā gaisa temperatūra pasaulē izmainījusies par teju 0,2 grādiem ik desmitgadi.

Sākot no pagājušā gadsimta 70.gadiem, globālā vidējā virsmas temperatūra sāka strauji pieaugt, tomēr pēdējā desmitgadē tā būtiski nav mainījusies, kas galvenokārt skaidrojams ar karstuma pārnesi starp okeāna ūdens virsējiem un apakšējiem slāņiem.

Arktika sasilusi ievērojami vairāk nekā pārējā planēta, un tiek prognozēts, ka šī tendence arī turpināsies.

Sagaidāms, ka līdz 21.gadsimta nogalei vidējā globālā temperatūra pieaugs par 1,8 līdz 4,0 grādiem pēc Celsija, pieņemot, ka netiks apstiprināti papildu politikas pasākumi izmešu ierobežošanai.

Tikmēr Eiropas sauszemes daļā pēdējā desmitgadē - laika posmā no 2003. līdz 2012.gadam - gaisa temperatūra par 1,3 grādiem pēc Celsija pārsniedza laikā pirms Industriālās revolūcijas fiksēto vidējo temperatūru, tādējādi tā bija siltākā reģistrētā desmitgade.

Zinātnieki prognozē, ka vidējās gaisa temperatūras pieaugums Eiropā turpināsies, un tā šajā gadsimtā pārsniegs globālās vidējās gaisa temperatūras pieaugumu.

Jau ziņots, ka otrdien Raiskumā virpuļviesulis aiz sevis atstājis ievērojamu postažu. Vairāk skaties fotogalerijā!

Komentāri (117)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu