Latvijā internetu vairāk lieto sievietes un jaunieši

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Latvijā internetu pārsvarā lieto sievietes un dara to ilgāk nekā vīrieši, liecina interneta lietošanas paradumu analītiķu kompānija «Gemius» un «IAB Europe» veiktais pētījums.

Pagājušā gada decembrī Latvijas sievietes radīja vairāk nekā 230 miljonus interneta lapu skatījumu un internetā pavadīja par divām stundām vairāk nekā vīrieši. Sievietes veidoja 53,5% Latvijas interneta lietotāju, bet vīrieši - 46,5%.

No Centrālas statistikas pārvaldes tautas skaitīšanas datiem izriet, ka vecuma grupā 15 līdz 34 gadiem ir neliels vīriešu pārsvars, kas liecina, ka sievietes internetā pārstāvētas proporcionāli vairāk nekā populācijā kopumā.

Pētījuma veidotāji nav publicējuši detalizētu statistiku par abu dzimumu darbību internetā, taču norāda, ka Latvijā viens lietotājs internetu decembrī izmantojis vidēji 28 stundas. Kopējais Latvijas interneta lietotāju skaits sasniedzis 1,2 miljonus, kas ir aptuveni 60% no visiem valsts iedzīvotājiem.

Jaunieši vecumā līdz 34 gadiem veidoja 51,5% Latvijas interneta populācijas. Pētījumā konstatēts, ka jaunāki interneta lietotāji apmeklē lielāku skaitu interneta vietņu.

Interneta lietotājs vecumā līdz 24 gadiem pagājušā gada decembrī vidēji apskatījis 2000 interneta lapu, kas ievērojami pārsniedz citu vecuma grupu vidējo skatījumu skaitu.

39,3% interneta lietotāju Latvijā dzīvo Rīgā, bet vēl 10,8% - Rīgas rajonā. 20% interneta lietotāju bijuši ar arodskolas izglītību, 28,6% - pabeigtu augstāko izglītību, bet 18,4% - ar vidējo izglītību.

Vislielākais lietotāju skaits pērn bijis portālam «Inbox.lv», kas piesaistījis 778 166 lietotājus, sociālajam tīklam «Draugiem.lv» - 674 619 lietotāji, ziņu portālam «Delfi.lv» - 649 403 lietotājiem, reklāmu portālam «ss.lv» - 576 620 lietotāji un ziņu portālam «Tvnet.lv» - 544 290 lietotāji.

Pēc lapu skatījumu skaita populārākais ir «Draugiem.lv», kura lapas pērn skatītas 890 miljonus reižu, kam seko «Inbox.lv» ar 246,8 miljoniem skatījumu un «ss.lv» ar 263 miljoniem skatījumu.

Kā informē «Gemius Latvija» preses pārstāve Linda Egle, pētījumā visā Centrāleiropas un Austrumeiropas reģionā arī konstatēts interneta lietotāju skaita pieaugums par 9,2% salīdzinājumā ar 2010.gadu, kas nozīmē vairāk nekā 12 miljonus jaunu interneta lietotāju šajā reģionā.

Kopumā interneta lietotāju skaits 2011. gadā šajā reģionā sasniedzis jau gandrīz 143,5 miljonus. Reģiona līderi interneta lietotāju skaita ziņā ir Krievija, kur dzīvo 55 miljoni jeb 38,3% no visiem reģiona interneta lietotājiem, tai seko Turcija ar 22,5 miljoniem interneta lietotāju un Polija ar 16,8 miljoniem. Lielāko interneta lietotāju skaita pieaugumu pērn piedzīvojusi Baltkrievija, Ukraina un Krievija, kur interneta lietotāju skaits pieaudzis attiecīgi par 20,18%, 19,18% un 11,72%.

«Gemius» piedāvā pētniecības risinājumus, analīzi un konsultāciju pakalpojumus, sākot ar mērījumiem, kas vērsti uz interneta vietni un lietotājiem, līdz tehnoloģiskiem risinājumiem, ko izmanto, lai pētītu lietotāju uzvedību noteiktās interneta vietnēs, interneta lietotāju sociāli demogrāfiskos datus, interneta vietnes lietojamības mērījumus un interneta kampaņu efektivitātes mērījumus. «Gemius» grupas galvenais birojs ir Polijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu