Latvija – «izcils veiksmes stāsts» (400)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Edijs Pālens/LETA

Emigrācija (iekavās norādīts avots – šajā gadījumā Centrālās Statistikas pārvaldes dati, dažādi interneta resursi)

Fakts. Pēdējo desmit gadu laikā Latvijā samazinājies cilvēku skaits par aptuveni 307 tūkstošiem. Pēdējā, pēckrīzes gadā emigrējuši ap 37 tūkstošiem, gadu iepriekš ap 33 tūkstošiem. Salīdzinājumam – laika posmā no 1941. gada līdz 1950. gadam deportēja mazāk. Toreiz veda vagonos, tagad aizbrauc par savu naudu. Toreiz tas bija genocīds.

Secinājums. Jā, no izcili veiksmīgām valstīm vienmēr brauc prom, tā izsenis ir veiksmes atslēga – jo veiksmīgāka valsts, jo vairāk aizbraukušo.

Bezdarbs (Centrālās statistikas pārvaldes dati, Diena, Dienas bizness, dažādi interneta resursi)

Fakts. Neskatoties uz aizbraukušo daudzskaitlību, bezdarba līmenis Latvijā joprojām ir ļoti augsts, vienlaikus darba devēji sūdzas par absurdu, ka nav kas strādā.

Secinājums. Jā, izcili veiksmīgas valsts dabiska iezīme ir augsts bezdarbs. Veiksmīgā valstī darbs nav galvenais.

Noziedzība (Ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera publiskie izteikumi)

Fakts. Latvijā noziegumi ir nežēlīgāki kā vidēji Eiropā.

Secinājums. Jā, veiksmīgas valsts paraugs ir noziegumu nežēlības pakāpe – jo nežēlīgāki noziegumi, jo stabilāks pamats veiksmīgai valstij.

Izglītība (Izglītības ministra Roberta Ķīļa publiskie izteikumi)

Fakts. Latvijā nav neviena TOP augstskola ne Eiropas, ne pasaules kontekstā.

Secinājums. Jā, veiksmīgā izcilības parauga valstī tādai TOP izglītības iestādei nav jābūt. Tādas ieviešanai ir jāpretojas visiem iespējamiem spēkiem, un pretošanās ir jāizrāda visu iespējamo izglītības iestāžu vadītājiem!

Jaunatne (Aizsardzības ministra Arta Pabrika publiskie izteikumi)

Fakts. Vienkāršiem vārdiem runājot, mūsu jaunatne ir ne tikai mazskaitlīga, bet arī aptaukojusies, nopīpējusies un pavisam nesportiska. Katru gadu šie rādītāji paliek arvien sliktāki.

Secinājums. Jā, izcilā veiksmes gadījumā tā ir, jauniešiem jābūt pēc iespējas tizlākiem – jo tizlāka jaunatne, jo veiksmīgāka nākotne sagaidāma.

Ekonomika (Ekonomikas ministra Daniela Pavļuta publiskie izteikumi)

Fakts. Šobrīd būvniecības projekta saskaņošana var prasīt ilgāku laiku nekā pats būvniecības process, tas pats vērojams arī rūpniecībā, kur nepieciešamas jaunas ražošanas platības.

Secinājums. Jā, izcils veiksmes paraugs pieprasa maksimāli birokrātiskus šķēršļus jebkurai uzņēmējdarbības iniciatīvai. Citādi jau uzņēmēji neiemācīsies cīnīties brīvas konkurences apstākļos!

Nabadzība (Centrālās statistikas pārvaldes dati, dažādi interneta resursi)

Fakts. Latvijā pērn 85% mājsaimniecību bija ikdienas naudas grūtības.

Secinājums. Jā, jo nabadzīgāka tauta, jo vairāk grūtību ikdienā – jo veiksmīgāks stāsts. Grūtības taču norūda!

Mirstība (Slimību profilakse un kontroles centra dati, dažādi interneta resursi)

Fakts. Latvijā ir viens no augstākajiem mirstības rādītājiem Eiropā.

Secinājums. Jā, veiksmīgā valstī tā jābūt – jāmirst pēc iespējas vairāk. Ātrāk izmirsim, mazāk problēmu taču!

Narkotikas, alkohols, smēķēšana (Slimību profilakses un kontroles centra dati, Narkoloģijas valsts aģentūra, dažādi interneta resursi)

Datus par narkotiku, alkohola un smēķēšanas izplatību nav vērts uzrādīt, tiem tāpat neviens neticēs un tos tāpat neviens neuztvers nopietni, jo statistikā minētais vienkārši nav taisnība. Turklāt, kas tur traks, ka dzeram, smēķējam un lietojam narkotikas – ikviens moderns, mūsdienīgs cilvēks taču tā dara, tikai dīvaiņi, idioti un lūzeri nedzer, nesmēķē un tā tālāk!

Nobeiguma vietā

Tie ir tikai daži veiksmīgas valsts un dzīves parametri. Saprotams, ka šo veiksmes stāstu uzskaitījumu varētu turpināt. Taču, šaubos, vai vajag. Labāk, lai ir tā, kā ir. Galvenais – nekādā gadījumā nevajag neko darīt, tas var izjaukt esošo veiksmīgās dzīves kārtību, kādu esam piedzīvojuši pēdējos desmit gados.

Komentāri (400)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu