Latvijā izslēdz fotoradarus (79)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

No šodienas privātā komersanta «V-Traffic» (iepriekš «Vitronic Baltica un partneri») fotoradari uz Latvijas ceļiem pārkāpumus vairs nefiksēs, aģentūru LETA informēja Valsts policijas (VP) Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Lai arī privātā komersanta fotoradari beigs kontrolēt transportlīdzekļu braukšanas ātrumu, Valsts policijas (VP) Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Guntars Marķitāns neprognozē, ka tas palielinās negadījumu skaitu un radīs traģiskas sekas. «Nekāda traģēdija un x stunda nenotiks,» piektdien preses konferencē uzsvēra Marķitāns.

Fotoradaru aizvākšana, protams, papildu slodzi policija radīšot, taču likumsargu rīcībā ir arsenāls ātruma kontrolēšanai - vairāk nekā 300 ātruma mērierīču un četri pirms vairākiem gadiem policijas iegādātie pārvietojamie fotoradari. Tāpat nākamgad plānots aprīkot jaunās automašīnas ar ātruma mērierīcēm.

«Es domāju, ka tehniskais aprīkojums ir pietiekams, un mēs spēsim nodrošināt ceļu satiksmes uzraudzību,» uzsvēra Marķitāns.

Tāpat, ņemot vērā to, ka decembrī avārijās gājuši bojā jau astoņi cilvēki, VP izstrādājusi pasākumu plānu satiksmes uzraudzības pastiprināšanai. Tas nozīmē, ka policija pastiprināti kontrolēs vispārējo satiksmes noteikumu ievērošanu attiecībā uz visiem satiksmes dalībniekiem - šoferiem un gājējiem. Policijas ekipāžām ir dots uzdevums būt mobilām, nevis «vienkārši atrasties vienā vietā», iepriekš sacīja Marķitans.

Uz ielām esošo stacionāro fotoradaru ietvaru nākotne paliekot uzņēmuma ziņā, jo tas ir viņa īpašums. «Es domāju, ka demontēs,» norādīja Marķitāns.

Jau ziņots, ka «V-Traffic» un VP 12.oktobra vienošanās paredzēja, ka fotoradari atsāk darboties 13.oktobrī un darbojas līdz 31.decembrim, tomēr gan komersantam, gan policijai bija iespēja vienpusēji lauzt līgumu, otru pusi par to brīdinot desmit dienas iepriekš. Abas puses šo iespēju izmantoja.

Nesen valdība nolēma atbalstīt Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavoto priekšlikumu neatpirkt fotoradarus no Vācijas ražotāja «Vitronic GmbH». Šādu priekšlikumu IeM bija sagatavojusi, izvērtējot kompānijas auditoru sagatavoto ziņojumu, kurā norādīts uz fotoradaru pārņemšanas iespējamiem riskiem, prognozējamajiem finansiālajiem ieguvumiem un zaudējumiem.

Vienlaikus valdība atļāva IeM Nodrošinājuma valsts aģentūrai un VP veikt nepieciešamās iepirkuma procedūras, lai aprīkotu policijas transportlīdzekļus ar radariem un videoieraksta sistēmu. Policijas automašīnās uzstādītos radarus plānots modernizēt un pārbūvēt par summu, kas nepārsniedz 487 874 latus.

Ministru kabinets arī uzdeva IeM kopīgi ar Satiksmes ministriju izvērtēt iespējamos stacionāro fotoradaru ieviešanas risinājumus Latvijā un līdz 2013.gada 1.martam iesniegt priekšlikumus par institūciju, kura nodrošinās fotoradaru ieviešanu, kā arī fotoradaru ieviešanas termiņiem

Ziņots arī, ka šogad uz autoceļiem bojāgājušo skaits Latvijā ir pārsniedzis pagājušā gada statistiku, proti, pērn līdz 13.decembrim dzīvību uz ceļiem bija zaudējuši 165 cilvēki, šogad - par vienu vairāk. Decembrī miruši astoņi cilvēki.

Salīdzinājumā ar pagājušo gadu šogad pieaudzis bojā gājušo gājēju skaits. 2011.gadā dzīvību zaudējuši 49 gājēji, bet šogad - 54.

Komentāri (79)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu