Latvijā mācītājas amatā ordinēs sievieti (20)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe/LETA

Šā gada 9.februārī, plkst. 13.30 Metodistu baznīcā Rīgā, Akas iela 13, notiks Rīgas Evanģēliskās draudzes (LELBāL) diakones Mag. Theol. Ievas Puriņas ordinācija mācītājas amatā, portālu «Apollo» informēja Rudīte Losāne, Latvijas Luterāņu sieviešu teoloģu apvienības priekšsēdētāja.

Ieva Puriņa ir Latvijas luterāņu sieviešu teoloģu apvienības biedre kopš 1995.gada. Pēc Jāņa Vanaga stāšanās arhibīskapa amatā, kad tika aizliegta sieviešu ordinācija, LU teoloģijas fakultātes studentes un ordinētās mācītājas savai aizstāvībai 1995. gadā nodibināja apvienību, kas visus šos gadus ir aizstāvējusi sieviešu ordinācijas atjaunošanu. 2000. un 2001. gadā I.Puriņa bija LLSTA prezidente. Kopš 2013. gada viņa ir valdes locekle.

Arhibīskapa J.Vanaga aizlieguma dēļ un dažos gadījumos pat vajāšanu dēļ, daudzas sievietes teoloģes savu aicinājumu kalpot un ordinēties garīdznieces amatā bija spiestas realizēt ārpus Latvijas, ārpus savas dzimtenes. Arī Ievu diakones amatā ordinēja ārpus Latvijas.

Šoreiz ordinācija notiks Latvijā. Kaut arī Latvijas evaņģēliski luteriskajā baznīcā joprojām pastāv sieviešu ordinācijas aizliegums, Ieva Puriņa tiks ordinēta LELBāL, kura 2009. gadā Rīgā dibināja un reģistrēja savu draudzi - Rīgas evaņģēliskā draudze, kuras mācītājs ir Klāvs Bērziņš.

Latvijas evaņģēliski luteriskā Baznīca ārpus Latvijas ir latviešu luterāņu baznīca, kuru izveidoja pēc Otrā pasaules kara ārpus Latvijas esošie luterāņu garīdznieki LELB arhibīskapa Teodora Grīnberga vadībā. Tādēļ to var uzskatīt par Latvijas pirmās brīvvalsts luteriskās baznīcas mantinieci. LELBāL ir arī starp Pasaules luterāņu federācijas dibinātājiem, kurā vairāk nekā astoņdesmit procentu dalībbaznīcu ordinē sievietes. Šo baznīcu skaits katru gadu palielinās.

Ievas Puriņas ordinācijas dievkalpojumu vadīs LELBāL arhibīskaps Elmārs Ernsts Rozītis.

LLSTA ir dibināta 1995. gadā. Tā apvieno 40 biedres, 7 ir LELB kalpojošas evaņģēlistes, starp tām arī kapelānes, 1 palīgmācītāja, 2 emeritēta mācītāja; 8 sievietes, kuras reiz bija LELB evaņģēlistes, diakones, kalpojošas studentes, taču ir pametušas LELB attieksmes dēļ pret sieviešu ordināciju; 9 ir pēdējos 14 gados emigrējušās latviešu sievietes teoloģes, kuras kļuvušas par mācītājām LELBĀL; 2 ir LELBĀL ordinētas mācītājas, kas atgriezušās dzimtenē, taču nav uzņemtas LELB; 9 ir LELBĀL piederošas emigrācijas latviešu mācītājas, diakones un 2 prāvestes. No visām 4 ir ieguvušas teoloģijas doktores grādu. LLSTA biedru skaits kopš tās dibināšanas nav gājis mazumā, bet palielinājies un turpina palielināties.

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu