Latvijā neredz jēgu ieviest alkometrus automašīnās kā Francijā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Oliņš/Apollo

Latvijā par ceļu satiksmes drošību atbildīgās amatpersonas un eksperti noraida ideju piespiedu kārtā likt katram autovadītājam vadāt līdzi vienreiz lietojamo alkometru. Šāda kārtība no 1.jūlija stāsies spēkā Francijā, un tā būs jāievēro visiem autovadītājiem, arī viesiem no ārzemēm, vēsta laikraksts «Diena».

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) priekšnieks Andris Lukstiņš sarunā ar laikrakstu norādīja, ka lielu jēgu no tā neredz, jo uzticams alkometrs maksā ap 300 eiro, savukārt vienreiz lietojamā uzrādītais promiļu daudzums var būt arī maldinošs.

Arī Valsts policijas Prevencijas pārvaldes priekšnieks Edmunds Zivtiņš noraidīja ideju par obligātajiem alkometriem Latvijā.

Viņš skaidroja, ka Francijas jaunais likums saprotams franču vīna dzeršanas tradīciju dēļ: «Mums ir divas dažādas filozofijas. Proti, Francijā izsenis vīnu dzer pie pusdienām, un viņu doma ir tāda – vienu divas glāzes jau var, bet alkometrs ir vajadzīgs, lai vadītājs var pats pārliecināties, vai nav pārkāpis to kritisko robežu. Savukārt mūsu pozīcija ir – nelieto vispār un brauc droši, bet, ja lietoji, izsauc taksi. Un nav svarīgi, cik daudz tur izdzēri un cik uzrādīs tavs privātais alkometrs.»

Lukstiņš piebilda, ka vienreiz lietojamo alkometru zemās precizitātes dēļ katram šoferim likt tādus vadāt līdzi būtu vienkārši muļķīgi, turklāt daudzos jaunos auto ražotāji mūsdienās jau paši iebūvē tā sauktās alkoatslēgas, kas neļauj auto iedarbināt, ja vadītājs ir dzērumā.

braucot uz Franciju, līdzi jāņem alkometrs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu