Latvijā pieaug saslimstība ar tuberkulozi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Šogad Latvijā pieaugusi saslimstība ar tuberkulozi, visvairāk no jauna atklāto saslimšanas gadījumu ir Latgalē, liecina Rīgas Austrumu klīnikās universitātes slimnīcas stacionāra «Tuberkulozes un plaušu slimību centrs» apkopotie dati.
Šā gada četros mēnešos ar tuberkulozi saslimis 291 cilvēks, salīdzinot ar 230 cilvēkiem pagājušā gada attiecīgā laika posmā.

Stacionāra «Tuberkulozes un Plaušu slimību centrs» galvenā ārste Andra Cīrule norāda, ka Latvijā visvairāk no jauna atklāto saslimšanas gadījumu ar tuberkulozi ir Latgalē.

Visaugstākā saslimstība ar tuberkulozi reģistrēta Rēzeknē un Rēzeknes novadā – tur saslimuši 28,4 cilvēki uz 100 000 iedzīvotāju, Ludzā un Ludzas novadā – 27,1 saslimušais uz 100 000 iedzīvotāju, Daugavpilī un novadā - 21,5 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Šo bēdīgo statistiku papildina straujš saslimstības pieaugums Rīgā - šī gada statistika liecina, ka Rīgā reģistrēti 15,1 saslimušais uz 100 000 iedzīvotāju, iepriekšējā gadā – 10,1 saslimušais uz 100 000 iedzīvotāju.

Statistika liecina, ka saslimstība ar tuberkulozi ir izplatīta arī bērnu un pusaudžu vidū.

Šā gada četros mēnešos pirmreizēji saslimšanas gadījumi ar tuberkulozi atklāti 18 bērniem, pagājušā gada - 19 bērniem. Tuberkulozes un Plaušu slimību centra bērnu nodaļas ārste Iveta Ozere pieļauj iespēju, ka uz tuberkulozi netiek izmeklēti visi bērni, kuriem ir vai ir bijis kontakts ar saslimušajiem. Tāpat Ozere uzskata, ka speciālistu - pneimonologu pieejamība valstī ir nepietiekama, ko nereti apstiprina sarunas ar bērnu vecākiem. Tāpēc vizīte pie pneimonologa tiek atlikta, tādējādi novilcinot bērna izmeklēšanu un savlaicīgu slimības diagnostiku.

Stacionāra «Tuberkulozes un plaušu slimību centrs» galvenā ārste Cīrule kā satraucošu vērtē faktu, ka pēdējā laikā cilvēkiem tuberkuloze tiek atklāta jau «ielaistā», smagā formā. Pārsvarā gadījumos ir novēlota šīs infekcijas diagnostika.
Sarunājoties ar pacientiem, mediķi uzzina, ka cilvēki nav laikus vērsušies pie ārstiem, domājot, ka ieilgušais klepus, nogurums, nedaudz paaugstināta temperatūra nav saistāma ar iespējamo saslimšanu. Būtiski, ka ārsta apmeklējums tiek atliks dažādu sociālu problēmu, tostarp, arī finansiālu apsvērumu dēļ. Daudzi saslimušie nav arī zinājuši, ka tuberkulozes pacientiem un pacientiem, kuriem veic izmeklējumus tuberkulozes noteikšanai, ārstēšanās un atrašanās stacionārā ir bez maksas.

Mediķi atgādina, ka tuberkulozes pazīmes slimības sākumā ir gandrīz nemanāmas, bet, slimībai attīstoties, tās kļūst arvien izteiktākas. Visbiežāk novērojamas šādas pazīmes:

• Klepus, kas ilgst trīs nedēļas un ilgāk;
• Nespēks, nogurums;
• Svīšana naktīs;
• Svara zudums;
• Nedaudz paaugstināta temperatūra;
• Sāpes krūtīs.

Tādēļ - ļoti svarīgi sekot līdzi savam un savas ģimenes locekļu veselības stāvoklim. Novērojot minētās pazīmes, nekavējoties ir jādodas pie ģimenes ārsta vai plaušu speciālista.

www.lic.gov.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu