Latvijā radītais uzziņu atlants gūst ārzemju ekspertu atzinību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA/Ieva Čīka

«Karšu izdevniecība Jāņa sēta» laidusi klajā Pasaules uzziņu atlanta pirmizdevumu, kas izpelnījās pasaules kartogrāfijas ekspertu atzinību nupat notikušajā Frankfurtes grāmatu gadatirgū. Šis ir pirmais atlants pasaulē, kur līdzās tradicionālajai informācijai par valstīm un valdījumiem pirmo reizi publicētās ziņas par visām pasaules autonomijām. 

Atlanta pamatdaļu veido reģionu politiskās kartes, kurās īpaši izcelts administratīvais iedalījums. Teritorijas ar plašu autonomiju šajās kartēs attēlotas atšķirīgos toņos, tā izceļot to savdabību: vai tie būtu Šveices kantoni, Arābu emirāti, Etiopijas kilili, Irākas Kurdistāna vai kristiešu apdzīvotā Dienvidsudāna, katrā no tām ir savi likumi, parlaments vai kas cits īpašs, un tāpēc dažāds ir arī fona krāsojums šī atlanta kartēs.

Lai labāk raksturotu atšķirīgo dažādās valstīs, atlantā iekļautas pasaules daļu tematiskās kartes: fizioģeogrāfiskās, politiskās un vēstures, iedzīvotāju izvietojuma, reliģiju, tautu un valodu. Par pasauli kopumā, bez jau minētajām, dotas oficiālo valodu, rakstību, globalizācijas un politisko organizāciju kartes. Tāpat atlantā ietvertas politisko pretenziju kartes Arktikā un Antarktikā.

Uzziņu sadaļā dota svarīgākā informācija par 800 pasaules teritorijām. 

Informācija ilustrēta ar karogiem, daudzi no kuriem publicēti pirmo reizi. Ar īpašu simbolu norādīta pastmarku esamība, kas varētu pārsteigt pat pieredzējušus filatēlistus, piemēram, uzzinot, ka klostervalsts Ajonora izdod savas pastmarkas. Publicēta arī jaunākā informācijas par valodām, ticībām, etnisko sastāvu, lielākajām pilsētām, iekšzemes kopproduktu un saimniecības specializāciju. Pēdējā varētu pārsteigt dažu labu pasaules ekonomikas ekspertu, piemēram, uzzinot, ka Samoa tradicionālos kokosa produktus eksportā aizstāj automobiļu elektroinstalācijas, bet anarhijas pārņemtajā Somālijā bez pirātisma zeļ arī starptautiskie telekomunikāciju pakalpojumi. 

Atlanta nobeigumā dots nosaukumu rādītājs ar vairāk nekā 57 000 ģeogrāfiskiem nosaukumiem.

 Pasaules uzziņu atlants būs piemērots gan ģeogrāfijas, politikas un ekonomikas ekspertiem, gan visiem, kas interesējas par aktuālo pasaulē. 

«Karšu izdevniecība Jāņa sēta» cer, ka šī atlanta starptautiskā versija angļu valodā varētu kļūt par izdevniecības pirmo masu produktu šajā tirgus segmentā arī Rietumos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu