Latvijā strādājošo karjeras iespējas — viduvējas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Latvijā strādājošajiem nav lielas izredzes kāpt pa karjeras kāpnēm.

Tikai 22% aptaujāto atzinuši, ka viņu darbavietā periodiski notiek darbinieku izvērtēšana un labākie tiek paaugstināti amatā, savukārt 28% strādājošo uzskata, ka viņu darba devējs darbiniekus nemēdz paaugstināt — par to liecina portāla «www.tavsdarbs.lv» veiktā apmeklētāju anketēšana, kurā vērtējumu par karjeras iespējām savā darbavietā ir snieguši vairāk nekā 3000 portāla apmeklētāju, portālu «Apollo» informēja Aigars Krūmiņš, portāla «tavsdarbs.lv» radošās grupas pārstāvis.

Uz jautājumu «Kā vērtējat karjeras veidošanas iespējas uzņēmumā/iestādē, kurā strādājat?» 22% respondentu atbildējuši, ka periodiski notiek darbinieku izvērtēšana un labākie tiek paaugstināti amatā, 25% — darbinieki tiek paaugstināti, taču tas notiek reti, 25% atzinuši, ka paaugstināšana viņu darbavietā ir haotiska un neizskaidrojama, savukārt 28% norāda, ka viņu darba devējs darbiniekus nemēdz paaugstināt.

Karjeras iespējas tendences dažādās nozarēs atšķiras

Aplūkojot aptaujas rezultātus pēc darba devēju pārstāvētajām nozarēm, var secināt, ka vispozitīvāk savas karjeras iespējas vērtē datoru/informācijas tehnoloģiju, finanšu, telekomunikāciju un elektronikas/enerģētikas nozarē strādājošie — vairāk nekā 60% šajās nozarēs strādājošo atzinuši, ka darbinieki viņu darbavietā periodiski vai reti tiek paaugstināti.

Visskeptiskākie par savām karjeras iespējām ir apmācības/izglītības, medicīnas/veselības aprūpes/sociālā darba nozarē strādājošie, no kuriem aptuveni 50% atzina, ka darbinieki viņu darbavietā netiek paaugstināti.

Organizācijas vadības pieņemtos lēmumus par darbinieku paaugstināšanu visgrūtāk bijis izprast drošības/apsardzes, ražošanas un preses/mediju nozarē strādājošiem. Attiecīgi 35%, 32% un 29% šo nozaru darbinieku atzina, ka paaugstināšana viņu darbavietā ir haotiska un neizskaidrojama.

Vadītāji — tikai nedaudz optimistiskāki

Kaut arī gan augstākā, gan vidējā līmeņa vadītāju priekšstats par karjeras iespējām viņu vadītajās organizācijās ir nedaudz optimistiskāks nekā ierindas darbiniekiem, tomēr arī šie respondenti savā vērtējumā bija kritiski — attiecīgi 30% un 31% atzina, ka periodiski labākie darbinieki tiek paaugstināti, 22% un 19% atzina, ka darbinieki netiek paaugstināti, kā arī 13% augstākā līmeņa vadītāju un 22% vidējā līmeņa vadītāju atzina, ka darbinieku paaugstināšana ir haotiska un neizskaidrojama.

http://www.tavsdarbs.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu