Latvijā un Igaunijā ir plašākā HIV izplatība Eiropā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Latvija pēc reģistrēto HIV/AIDS pacientu skaita ierindojas otrajā vietā Eiropas Savienībā, tūlīt aiz Igaunijas, Pasaules AIDS dienā vēsta «Neatkarīgā».

Lai arī eksperti HIV infekciju sauc par tādu, ko ar profilakses pasākumiem varētu apturēt vai samazināt tās izplatību līdz minimumam, Latvijai tomēr neizdodas izkļūt no «HIV trijnieka», atzīmē laikraksts.

Eiropas Infekciju slimību kontroles centra jaunākais pētījums apliecina, ka augstākie HIV izplatības rādītāji ir Austrumeiropā, kas piecas reizes pārsniedz HIV izplatību Rietumeiropā un 20 reižu  pārsniedz infekcijas izplatību Centrāleiropā. Tik slikta situācija Austrumeiropas reģionā, kurā iekļaujas arī Baltijas valstis, ir, pateicoties Krievijai un Ukrainai, kur saslimstība ar AIDS ir visaugstākā. Igaunija ir trešajā vietā Eiropas reģionā pēc HIV izplatības. Igaunijas sliktā situācija izskaidrojama ar to, ka tur ātrāk nekā Latvijā ienāca heroīns no Krievijas, ko masveidā sāka patērēt kaimiņvalsts narkotiku lietotāji. Kā zināms, arī Latvijā heroīna ienākšana pirms desmit gadiem vairākas reizes palielināja HIV inficēto skaitu.

Latvijā HIV infekcija atklāta 5132 cilvēkiem. Šogad reģistrēti 244 jauni HIV gadījumi un, kā norāda centra DIA+LOGS vadītāja Ruta Kaupe, pusē gadījumu inficēšanās notikusi heteroseksuālā ceļā. «Tas pilnīgi apgāž pieņēmumu, ka tikai narkotiku lietotājiem ir HIV, ka HIV ir tikai komercseksā iesaistītajiem. Tas var skart burtiski ikvienu,» uzsver Kaupe.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu