Latvijā viesojas zviedru jauniešu rakstnieki (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicātes foto

Laikā, kad Apgādā Zvaigzne ABC klajā nāk šobrīd pasaulē ļoti populārās zviedru jauniešu triloģijas «Aplis» («Cirkeln») otrā daļa «Uguns» («Eld») Mudītes Treimanes tulkojumā, Latvijā viesojas arī triloģijas autori – rakstnieki Sāra B. Elfgrēna un Matss Strandbergs. Satikt rakstniekus, ieklausīties viņu stāstījumā par romāna tapšanas gaitu un saņemt autogrāfus būs iespējams trešdien, 26. martā, plkst. 18.00 Eiropas Savienības mājā Aspazijas bulvārī 28, Rīgā.

Fantāzijas žanra triloģija «Aplis», kas tulkota jau daudzās pasaules valodās, iemantojusi popularitāti arī latviešu lasītāju vidū. Sižets sākotnēji šķiet jau pazīstams no daudziem pusaudžu fantāzijas darbiem – sešas meitenes, kas mācās gluži parastas Zviedrijas mazpilsētas vidusskolā un nav diez cik labās attiecībās cita ar citu, negaidot atklāj, ka katrai no viņām piemīt pārdabiskas spējas, un uzzina, ka no viņām atkarīgs ne tikai pilsētiņas, bet, iespējams, visas pasaules liktenis – taču rakstnieki šo sižetu grodi savijuši ar prasmīgu un iejūtīgu stāstījumu par to, ko vispār nozīmē būt hormonu vētru un identitātes meklējumu plosītam pusaudzim mūsdienu mainīgajā pasaulē. Sešas darba varones cīnās ne tikai ar savu pārdabisko spēju «pieradināšanu», bet arī ar bieži sastopamām, tomēr tāpēc ne mazāk sāpīgām tīņu vecuma problēmām – sākot no sapratnes trūkuma ģimenē un beidzot ar ēšanas traucējumiem. Tieši šis reālistiskais aspekts, no kura iespējams skatīt romānu triloģiju, padara to tik populāru ne tikai pusaudžu vecuma lasītāju, bet arī viņu vecāku vidū. To atzīst arī latviešu lasītāji.

Grāmatu blogere Ieva uzskata: «Šī grāmata ietriec sejā tās šausmas, nedrošību, apjukumu un izmisumu, kas bieži vien, ja ne vienmēr, nāk līdzi pusaudžu gadiem. Mēs piedzimstam mazi, nevainīgi un apmierināti ar sevi. Bet tad kādā dienā mēs vairs neesam gana labi sev, pasaulei, dzīvei. Mēs sākam šaubīties par savu ķermeni, izskatu, uzvedību. Tā ir mūžsena tēma, bet katra jaunā paaudze to izdzīvo no jauna.»

Tam piekrīt arī literatūras apskatniece Līga Sproģe, rakstot: «Manuprāt, veiksmīgākais šajā darbā ir nevis fantastiskais aspekts, bet viss fons, pamats, uz kura tas darbojas. Šī ir retā jauniešu grāmata, kurā attēlota dzīve kāda tā ir – bez jebkāda literārā glamūra, visas pusaudžu ikdienas nežēlības un skolas afēras, ar ko nākas tikt galā.»

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu