Latvijas Antīko automobīļu klubs svin 40 gadu jubileju (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Apvienojoties vairākiem seno spēkratu entuziastiem, Viktors Kulbergs, Elmārs Žvīgulis un Aija Gaile ar domubiedriem 1972.gada 21.jūlijā pie LPSR Centrālā auto moto kluba (CAMK) nodibināja Antīko automobiļu sekciju, kas vēlāk pārtapa par Latvijas Antīko automobiļu klubu (AAK). Tā dibināšanas nolūks bija apvienot senās tehnikas cienītājus, restauratorus, entuziastus, un kopīgiem spēkiem dibināt retro tehnikas muzeju. Kopīgais darbs vainagojās panākumiem, un 1989.gadā durvis vēra Rīgas Motormuzejs, kas patlaban ir lielākais un vecākais seno spēkratu muzejs Baltijas valstīs.

Visus savas pastāvēšanas gadus AAK organizē dažādus senās tehnikas pārbraucienus, izstādes un rūpējas par retro spēkratu saglabāšanu. Latvijas Antīko automobiļu klubs apvieno vairāk nekā 250 senās tehnikas kolekcionārus, restauratorus un klasiskās tehnikas cienītājus. Pateicoties AAK biedriem, saglabāti un restaurēti tādi pasaules autobūves retumi kā Rīgā ražotais ugunsdzēsēju automobilis «Russo Balt» (1912.g.) un motocikls «A.Leutner Russia» (1903.g.), kā arī kravas auto «Renault FU» (1919.g.), unikālais kalnu sacīkšu automobilis «Auto Union Typ C/D» (1938.g). un populārais 20.gs. sākuma sporta auto «AMILCAR-CGS 19» (1924.g.). Šobrīd klubā aktīvi darbojas divas apakšsekcijas, kas apvieno seno motociklu un padomju tehnikas cienītājus un entuziastus.

Šī gada lielākā un iespaidīgākā seno spēkratu parāde un izstāde «Rīga Retro 2012» sestdien, 18.augustā tiek rīkota par godu Latvijas Antīko automobiļu kluba 40 gadu jubilejai. Dalību salidojumā ir pieteicis rekordskaits dalībnieku - nekad vēl pa Rīgas un Latvijas ielām un ceļiem nebūs ripojušas apmēram 180 seno spēkratu ekipāžas no Latvijas un citām kaimiņvalstīm. Parādes braucienos un izstādēs Rīgā un Cēsīs būs iespējams redzēt gan senos motociklus, gan automobiļus. Būs apskatāmi tādi retro tehnikas retumi kā motocikli «Douglas EW-350» (1926.g.) un «FN - Sport Special» (1935.g.), kā arī automobiļi «Oldsmobile 30A» (1923.g.), «Buick-Six» (1929.g.), «Ford-VairogsV8» (1939.g.) un «ZIS 101» (1939.g.).

Pasākuma programma:

Plkst.11:00 parādes starts pie Rīgas Motormuzeja.

Plkst.11:00-12:00 svētku brauciens pa Biķernieku trasi un Rīgas ielām.

Kā katru gadu īpašu sajūsmu Rīgas iedzīvotājos un viesos raisa tradicionālais parādes brauciens pa Rīgas ielām, kad skatītājiem garām aizripo 20.gadsimta tehnikas vēsture. Parādes brauciena maršruts būs Biķernieku trase - Šmerļa iela - Brīvības iela - Raiņa bulvāris - 13.janvāra iela - 11.Novembra krastmala - Eksporta iela - Elizabetes iela - Kalpaka bulvāris.

Plkst.12.00 līdz 13.00 seno spēkratu izstāde Rīgas centrā Kalpakas bulvārī pie Kongresu nama.

No plkst.13:00 pārbrauciens uz Cēsīm

Plkst.17:00-19:00 seno spēkratu izstāde Cēsu vecpilsētā un Rīgas ielā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu