Latvijas arhitektūras gada balvu saņem skola Saldū (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.latarh.lv

Šajā nedēļas nogalē ar krāšņu apbalvošanas ceremoniju noslēgusies Latvijas arhitektūras 2012.gada labāko darbu skate, un par aizvadītā gada absolūto laureātu, iegūstot starptautiskās žūrijas Lielo gada balvu, kļuvusi Saldus mūzikas un mākslas skola (autori – Miķelis Putrāms, Linda Krūmiņa, Evelīna Ozola, Uldis Sedlovs un Liene Amoliņa, birojs MADE arhitekti), portālu «Apollo» informēja Latvijas Arhitektu savienības valdes priekšsēdētāja Ilze Danelsone. 

Otrās pakāpes Gada balvas saņēma Latvijas Mākslas akadēmijas jaunais korpuss (birojs SZK un partneri), Likteņdārza skatu terase un paviljons (Didzis Jaunzems, Laura Laudere, Māra Ābele un birojs Jaunromāns un Ābele), kā arī veselas divas Gada balvas – Žaņa Lipkes memoriālais muzejs Ķīpsalā (Zaigas Gailes birojs).

Lēmums piešķirt divas Gada balvas vienam darbam ir nebijis Arhitektūras gada skates vēsturē – ar to žūrija vēlējās apliecināt ne tikai Žaņa Lipkes memoriālā muzeja, bet arī visa Ķīpsalas pilsētvides ansambļa izcilību, ko jau daudzu gadu garumā nodrošina arhitektes Zaigas Gailes birojs.

Starptautiskā žūrija (4 spoži citvalstu arhitekti – Hiromi Hosoya, Šveice, Rolandas Palekas, Lietuva, Janne Teräsvirta, Somija, un Siiri Vallner, Igaunija) finālā vērtēja 8 darbus, ko no kopumā Skatei iesniegtajiem 58 bija atlasījusi pusfināla nacionālā žūrija.

Arī Lielā gada balva šogad ir unikāla un nebijusi. Tas ir ielūgums un apmaksāts ceļojums laureātiem uz nozīmīgākās Eiropas arhitektūras balvas – Mīsa van der Roes balvas (Mies vander Rohe Award) – apbalvošanas ceremoniju un balvas prezidenta svinīgajām vakariņām šā gada jūnijā Barselonā. Balvas apbalvošanas ceremonija notiek tikai reizi divos gados, un tajā tiek godalgoti izcilākie Eiropas arhitektūras sasniegumi.

Saldus mūzikas un mākslas skolu Latvijas skates žūrija vērtē ne tikai kā augstvērtīgas arhitektūras veikumu, bet arī kā nozīmīgu devumu Saldus pilsētvides veidošanā un saldenieku pašapziņas celšanā. Skola un tai blakus izveidotais pilsētas laukums jau tagad ir viena no Saldus atpazīšanas zīmēm un saldenieku pilsētas dzīves «centriem».

Skates apbalvošanas ceremonijā tika godināti arī citi Latvijas arhitektūras darbi. Sabiedrības simpātiju balvu (no balsojuma portālā Delfi)izpelnījās Rēzeknes bērnu un jauniešu centrs Zeimuļs(birojs SAALS).

Nacionālās žūrijas atzinības rakstus saņēma 4 tā sauktie starpdisciplinārie darbi, kas nav uzbūvētas ēkas, bet gan dažādi citi ar arhitektūru saistīti notikumi un darbi: Latvijas ekspozīcija Venēcijas biennālē, pilsētplānošanas apmācību programma Radi Rīgu!,izstāde Sodums. Uliss. Vīrieša ceļojums. un grāmata Liepājiņa.

Nacionālā žūrija ar atzinības rakstiem godināja arī darbus, kas gan netika Skates pusfinālā, tomēr vērtējami kā būtisks ieguldījums pilsētvidē un harmoniskā sabiedrības mijiedarbībā ar humānu arhitektūru: Alūksnes Jaunās pils atjaunošanai, Siguldas pilsdrupu rekonstrukcijai, sociālajai mājai Kandavā un starptautiskajai vasaras skolai Event City Cēsīs.

Balva no bērnu kustības Skolnieks. Pētnieks. Pilsētnieks. – būvuzņēmuma Samrodebiroja ēkai Ventspilī (Forma + Krists Karklins Desing). Balva par vides pieejamību no invalīdu un viņu draugu apvienības Apeirons – Siguldas pilsdrupu rekonstrukcijai (arhitektes Ināras Caunītes birojs).

Balva no arhitektūras studentiem – starptautiskai vasaras skolai Event city Cēsīs (Laikmetīgās arhitektūras informācijas centrs sadarbībā ar RTU).

Nekustamo īpašumu uzņēmums un viens no lielākajiem Skates partneriem Pillar godalgoja visus starptautiskās žūrijas laureātus. Ilggadējs Skates partneris, būvuzņēmums Re&Re, sadarbībā ar atzītu arhitektu žūriju pirmo reizi Skates vēsturē ieviesa jaunu balvu – ne tikai arhitektam, bet arī pasūtītājam, kas novērtējis labu arhitektūru un ļāvis tai īstenoties. Balvu saņēma kvartāla pārbūves pro-jekts Rīgā starp Dzirnavu, Antonijas un Zaļo ielu (arhitektu birojs ARHIS, pasūtītājs Larix Property).

Balva no interjera dizaina galerijas Trentini – uzņēmuma GlaxoSmithKline Latvia biroja interjeram (birojs 1PLUS1). Veseli trīs Skates partneri – interjera salons Krassky,jumta logu uzņēmums Veluxun žurnāls Pastaiga– par savu favorītu atzina un apbalvoja Lielās gada balvas laureātu, Saldus mūzikas un mākslas skolu.

Apbalvošanas ceremonija vairāku simtu viesu klātbūtnē notika Latvijas Mākslas akadēmijā. Ceremoniju pagodināja arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta autors Gunārs Birkerts. Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, uzrunā pieminot topošo bibliotēkas ēku, izteica cerību, ka jau nākošgad Latvijas arhitektūras gada balvas ceremonija varētu notikt «jaunā, izcilā kultūras celtnē Daugavas otrā pusē».

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu