Latvijas Dabas muzejā krāšņosies gladiolas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No 15. līdz 19. augustam Latvijas Dabas muzejā būs skatāma izstāde «Gladiolas», ko organizēs Latvijas Gladiolu un īrisu biedrība.

Laikapstākļi šogad nelabvēlīgi ietekmējuši gandrīz visas augu kultūras un gladiolas nav izņēmums. Taču gladiolu audzētāji ir apņēmības pilni parādīt savu šī gada veikumu un iepazīstināt izstādes apmeklētājus arī ar jaunām un līdz šim neredzētām šķirnēm. Kopumā izstādē būs aplūkojamas vairāk nekā 150 dažādas gladiolu šķirnes. Ar selekcijas jaunumiem un ziediem no savām kolekcijām izstādē piedalīsies audzētāji – Juris Bāze, Laimonis Zaķis, Aija Stūrīte, Ancānu ģimene, Raimonds Cīrulis, Raimonds Puriņš, Ērika Ozere un citi.

Gladiolas ir ļoti skaista un salīdzinoši vienkārši audzējama kultūra, kura labi aug dažāda sastāva augsnēs. Tām neskādē nedz laistīšanas, nedz mēslošanas kļūmes. «Mīts par to, ka gladiolas esot kaprīzas un slimīgas, radies, audzējot gladiolas nepiemērotās vietās, stādot tās gadu no gada vienā un tajā pašā vietā, neievērojot elementāras šīs kultūras audzēšanas pamatprasības,» atzīst Laimonis Zaķis.

Lai nekļūdītos gladiolu šķirnes izvēlē, noteikti jāzina, kādam nolūkam tās vēlas audzēt. Kolekcionāriem noteicošie kritēriji būs šķirnes oriģinalitāte, tās introdukcijas gads. Tādas īpašības kā šķirnes audzelība, veselība un pavairošanās spējas nav tik būtiskas, jo īsts kolekcionārs ir gatavs sēdēt blakus savām gladiolām un ar tām auklēties. Taču cilvēki, kas vēlas vienkārši iestādīt kādu dobīti savām vajadzībām, bet lielu vērību tieši gladiolām veltīt negrib, vadīsies pēc praktiskākiem apsvērumiem un izvēlēsies vecākas, lētākas, mūsu apstākļos pārbaudītas šķirnes, kas labi aug un zied jebkuros audzēšanas apstākļos un neprasa sevišķas rūpes.

Interesenti izstādē varēs saņemt lietpratēju konsultācijas par gladiolu audzēšanu un šķirņu izvēli.

Izstādes atklāšana notiks 15. augustā plkst. 12:00 Latvijas Dabas muzeja 2. stāva izstāžu zālē.

Izstādes darba laiks:

  • T. – no 12:00 līdz 17:00
  • C. – no 10:00 līdz 19:00
  • Pk., S., Sv. – no 10:00 līdz 17:00

Laipni aicināti Latvijas Dabas muzejā – Rīgā, K. Barona ielā 4!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu