Latvijas dalība «World Expo 2015» izmaksās 4 miljonus latu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Starptautiskajā izstādē «World Expo», kas 2015.gadā notiks Itālijas pilsētā Milānā, Latvijas ekspozīcija būs veltīta medus un biškopības tēmai, un paviljona moto būs «Dzīvības drava». Projekta kopējās izmaksas tiek lēstas 4,023 miljonu latu apmērā.

Ekonomikas ministrija (EM) kopā ar radošo nozaru profesionāļiem rosina par Latvijas ekspozīcijas tēmas moto izvēlēties «Dzīvības drava», ekspozīciju veltot medus un biškopības tēmai.

Šodien žurnālistiem režisors Uģis Brikmanis stāstīja, ka ar medus un biškopības tēmu tiks pievērsta uzmanība mūsdienu mākslīgās ekosistēmas pilnveidošanai. Minētais priekšlikums diskusijās ar nozaru ekspertiem un Latvijas Pārtikas nozares padomes pārstāvjiem tika atzīts par piemērotu Latvijas tēla popularizēšanai.

Brikmanis bišu dravas koncepciju skaidroja tādējādi, ka cilvēci var paēdināt tikai pareiza ekosistēma; bites druvās nozīmē tīru, dabisku ūdeni, nepiesārņotu vidi. Savukārt drava paredz harmonisku mājas, dabas un cilvēka darbības lauku balansu.

Ar minēto tēmu pieteikumu Latvija plāno uzrunāt tādas globālas tēmas kā vides aizsardzība, bioloģiskā daudzveidība, materiālo un nemateriālo procesu vienotība un mijiedarbība, ekosistēmiskā domāšana. Vienlaikus izvēlētais moto «Dzīvības drava» sniedz iespēju prezentēt Latvijas zinātnieku un ražotāju sasniegumus un jaunās tehnoloģijas pārtikas nozarē.

Pēc EM aplēsēm, Latvijas «World Expo 2015» provizoriskās izmaksas patlaban tiek lēstas 4 023 600 latu apmērā, no kuriem 1,92 miljoni latu būtu investīcijas, bet 2,095 miljoni latu ekspluatācijas izmaksas.

EM valsts sekretārs Juris Pūce norādīja, ka projekts ir iesniegts izskatīšanai valdības sēdē šā gada 19.jūnijā. Kad valdība apstiprinās projektu, tiks rīkots iepirkums par paviljona arhitektonisko risinājumu.

Jau ziņots, ka valdība pērn jūlijā atbalstīja Latvijas piedalīšanos starptautiskajā izstādē «World Expo 2015», kas no 2015.gada 1.maija līdz 31.oktobrim notiks Itālijas pilsētā Milānā.

Vairāki ministri valdības sēdē uzsvēra, ka ir svarīgi savlaicīgi sākt gatavošanos dalībai izstādē, tāpēc arī nevajadzētu vilkt garumā ar lēmumu par to.

«World Expo 2015» pamattēma būs «Paēdināt planētu. Enerģija dzīvei».

Oficiālu ielūgumu piedalīties «Expo Milano 2015» Latvija saņēma ar toreizējā Itālijas premjerministra Silvio Berluskoni 2011.gada 4.janvāra vēstuli toreizējam Valsts prezidentam Valdim Zatleram.

Iepriekšējā starptautiskā izstāde «World Expo 2010» norisinājās Šanhajā, Ķīnā, no 2010.gada 1.maija līdz 31.oktobrim. Tā ir pasaulē nozīmīgākā starptautiskā izstāde, kas vērsta uz valsts tēla veidošanu un popularizēšanu, tehnoloģiju un sasniegumu demonstrēšanu, eksportspējas veicināšanu.

Latvijas paviljonu izstādē veidoja SIA «Aerodium», un valsts dalība tajā izmaksāja 2 550 000 latu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu