Latvijas ezerā dzīvos Nesija

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Latvijā ir tapis unikāls entuziasta projekts, kura mērķis bija radīt vēsturisku zemūdens siltasiņu dzīvnieka pleziozaura līdzinieku. Pleziozaura jeb Nesijas tēls tika izveidots 6.0 metrus garumā un 3.50 metrus platumā, tā nogremdējamais svars būs ap 300 kg, tas ir pilnā izmērā no vēsturiska pieaugušā Pleziozaura garuma.

Nesijas izveides mērķis ir pievērst uzmanību zemūdens faunas iemītniekiem. Pēc nogremdēšanas, tā aplūkošana virs ūdens būs iespējama tikai daļēji - galva un kakls, Nesijas pilnīgai aplūkošanai būs nepieciešams akvalangs.

Projektu Nesija uzsāka un izveidoja zemūdens entuziastu foruma «Daivings.lv» dalībnieks Normunda, jeb Bh2, kurš par saviem personīgajiem līdzekļiem, kopā ar saviem atbalstītājiem uzsāka senlaicīga pleziozaura (eng. Plesiosaur) līdzinieka, Nesijas tēla izveidi. Iespējams Nesijas tēls tapa iespaidojoties no Lohnesas Nessijas ezera kriptīda (eng. Cryptid), kuru 1938. gadā aprakstīja Britu zinātnieks Maurīcijs Burtons (eng. Maurice Burton). Zoologs Burtons iespaidojoties no aculiecinieka G. Teilora (G.E. Taylor) 16mm filmas fragmenta, sacēla ažiotāžu visā zināniskajā pasaulē.

Nesijas projekta kulminācija sestdien 5. jūlijā:

Nesiju 2010.gada 5. jūnijā pl. 13:00 ir paredzēts nogremdēt populārā niršanas vietā Slokā, kur tā pievienosies jau 2009.gadā nogremdētajai Baltās haizivs kopijai.

Daiveris Normunds, kurš ir niršanas sporta entuziasts jau 5 gadus un ir vairāku daivinga apmācības sertifikātu īpašnieks, izveidoja Nesiju, kuru ir paredzēts iegremdēt Latvijas ūdenstilpnē - Slokā. Ūdenstilpne Sloka ir niršanai poplāra vieta, jo tā atrodas Rīgas tuvumā, kur ar niršanas sportu vasaras sezonā nodarbojas daudzi zemūdens nirēji. Normunds ir aktīvs daiveru interneta foruma «Daivings.lv» dalībnieks, un savu projektu viņš uzsāka kopā ar citiem zemūdens sporta piekritējiem, forumā viņš arī guva morālo atbalstu Nesijas projekta uzsākšanai.

Nesijas uzbūve:

Nesija ir būvēta no stikla šķiedras konstukcijas ar metāla un plastikāta konstrukcijas daļām, kuras ir apvilkta ar stiklašķiedru. Nesijas rumpī ir izveidots mehānisms, kas ļaus paceltis Nesijas galvai un kaklam virs ūdens. Nesijas  tapšanas gaita tika translēta internetā, «Daivings.lv' foruma mājaslapā.
Vēsture

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu