Latvijas hokeja cilvēki: Katlaps bija viens no inteliģentākajiem hokejistiem (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Aizsaulē aizgājušais Ulvis Katlaps bija viens no pašiem inteliģentākajiem Latvijas hokejistiem, uzskata aģentūras LETA aptaujātie spēlētāja laikabiedri.

Kā ziņots, pēc smagas slimības bijušais Latvijas izlases hokejists Katlaps miris 45 gadu vecumā.

Kādreizējais Rīgas «Dinamo» meistarkomandas un Latvijas izlases galvenais treneris Ēvalds Grabovskis uzskata, ka Andra Siliņa izveidotā specklase ar 1968. gadā dzimušajiem latviešu puišiem izmainīja visu Latvijas hokeja attīstību.

«Ulvis bija viens no gaišākajiem prātiem. Toreizējās specgrupas audzēkņi Harijs Vītoliņš, Normunds Sējējs, Ulvis Katlaps, par gadu vecākais Artūrs Irbe un vēl citi izmainīja Latvijas hokeju, pagriežot to uz pareizo, nacionālo pusi,» uzskata Grabovskis. «Viņš bija ļoti kārtīgs, godīgs, strādīgs, disciplinēts un priekšzīmīgs. Pareizākais no visiem iepriekš nosauktajiem spēlētājiem.»

Kaut Katlapam nebija lielākais talants, pateicoties savām darba spējām, viņš iekļuva PSRS U-18 un U-20 izlasēs, turklāt U-18 komandā pat bija kapteinis. «Tas pierāda viņa cilvēciskās īpašības. Ļoti gaišs cilvēks, un ļoti žēl, ka dzīve tā ir iekārtota. Viņam viss dzīvē padevās.»

1985. gadā Katlaps jau 17 gadu vecumā debitēja Rīgas «Dinamo» komandā, kurā nospēlēja piecas sezonas, tiekot arī pie PSRS čempionāta sudraba godalgām. Pēc Padomju Savienības sabrukuma Katlaps devās uz ASV un sāka mācīties Viskonsīnas Universitātē, paralēli 1994. gadā palīdzot arī Latvijas izlasei pasaules čempionāta B divīzijas turnīrā, kurā bija viens no labākajiem spēlētājiem. Pēc tam Katlaps savu profesionālo karjeru beidza un palika dzīvot Ziemeļamerikā.

«Viņš priekš sevis izdarīja pareizo izvēli, jo nākotne, kas saistīta ar hokeju, ir stipri problemātiska,» stāsta pieredzējušais Grabovskis. «Daudzi hokejisti spītīgi mēģina kaut ko paveikt, bet katram ir savu spēju griesti. Viņa cilvēciskā būtība lika saprast, ka hokejs nav pats galvenais, kurā varētu pielietot savas spējas

Runājot par Katlapu kā hokejistu, Grabovskis stāstīja, ka viņš visu paveicis, pateicoties ārkārtīgi lielai centībai, darba spējām un raženajam augumam. «Centība un darba spējas viņam palīdzēja visā dzīvē.»

«Viņš bija viens no visinteliģentākajiem cilvēkiem, ko sportā esmu sastapis,» teica Katlapa laikabiedrs un draugs Artūrs Irbe. «Uz to norāda arī fakts, ka pēc diezgan veiksmīga karjeras sākuma viņš pamanījās izšķirties par labu izglītībai. Tas arī norāda uz zināmu domāšanas veidu. Labs un godīgs draugs.»

Arī Helmuts Balderis, raksturojot Katlapu, kā pirmo minēja tieši viņa inteliģenci. «Inteliģents un patīkams cilvēks. Daudzi spēlētāji nav tādi,» teica leģendārais uzbrucējs.

Pēc karjeras beigām Katlaps tirgojās ar akcijām un obligācijām, kā arī strādāja par treneri. Pirms gada intervijā «Sporta Avīze+» Katlaps pats arī īpaši pateicās Andrim Siliņam.

«Viņš bija tas, kurš izveidoja specklasi un ar fanātisku degsmi veidoja jauno hokeja vilni,» toreiz stāstīja Katlaps. «Artūrs, un, sākot no viņa, nāca kvalitatīvais latviešu hokeja lēciens.»

Latvijas hokeja izlasē aizsarga pozīcijā spēlējošais Katlaps piedalījās 11 mačos, kuros guva divus vārtus un izpildīja piecas rezultatīvas piespēles.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu