Latvijas iedzīvotāji - vislielākie siera cienītāji Baltijā (13)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Aptaujājot visu trīs Baltijas valstu iedzīvotājus par viņu siera lietošanas paradumiem, lielveikalu tīkls «Maxima» noskaidrojis, ka visbiežāk šo piena produktu lieto tieši Latvijā. Kamēr Lietuvā un Igaunijā sieru teju katru dienu uzturā lieto katrs trešais (attiecīgi 36% un 34%) aptaujātais, Latvijā savu ikdienas maltīti bez tā nevar iedomāties krietni vairāk cilvēku - vairāk nekā puse jeb 54% respondentu.

Savukārt, izvēloties sieru, visu trīs valstu iedzīvotāji ir vienisprātis - garšas īpašības tomēr ir svarīgākas par produkta cenu. «Siera gardēžu kluba»* aptaujā noskaidrots, ka garšas īpašības par svarīgāko faktoru siera izvēlē nosauc 65% Latvijas, 60% Lietuvas un puse (50%) aptaujāto Igaunijas iedzīvotāju. Tikmēr produkta cenu kā būtisku faktoru min 31% Latvijas, 35% Igaunijas, kā arī katrs piektais (20%) Lietuvas iedzīvotājs.

«Aptaujājot Baltijas iedzīvotājus, atklājām, ka arī siera izvēles ziņā baltieši ir lieli patrioti, dodot priekšroku tieši savā valstī ražotajam sieram. Vietējo sieru kā savu iecienītāko nosauc 69% Latvijas un 61% Lietuvas iedzīvotāju, vislielākajiem patriotiem esot mūsu ziemeļu kaimiņiem - Igaunijā ražotu sieru par savu iecienītāko atzīst trīs ceturtdaļas jeb 75% igauņu,» stāsta «Maxima Latvija» preses sekretārs Ivars Andiņš. Viņš arī atklāj, ka otrajā vietā Baltijas mērogā ierindojies Francijā ražots siers, taču teju trešdaļa (31%) aptaujāto Baltijas iedzīvotāju atzinuši, ka nezina, kurā valstī ir ražots viņu iemīļotais siers.

  • Sieru tops: Latvijā iecienītākais - Krievijas siers, Baltijā kopumā - Mozzarella

Aicināti nosaukt trīs savas iecienītākās siera šķirnes, aptaujātie Latvijas iedzīvotāji visbiežāk minējuši Krievijas (45%), Holandes (39%) un Mozzarella sieru (25%). Pavisam tuvu pirmajam trijniekam nokļuvis arī kausētais siers - to kā savu iecienītāko nosaukuši 24% respondentu. Latvijas sieru «olimpisko sešinieku» noslēdz Dor Blue un Danablu jeb zilie sieri ar pelējumu, kā arī siers «Talsu ritulis» (abus savu iecienītāko sieru vidū iekļauj gandrīz katrs piektais jeb 18% respondentu).

Lietuviešu iecienītāko sieru top 3 veido Mozzarella un Parmesan - par šiem abiem itāļu sieriem savas balsis atdevuši 18% aptaujāto lietuviešu. Kā trešo iecienītāko Lietuvas iedzīvotāji nosaukuši Francijas izcelsmes sieru Brie (15%). Savukārt Igaunijas sieru top 3 pirmajā vietā ir siers Edam, par kuru savas balsis atdevuši vairāk nekā trešdaļa (38%) respondentu. Katrs desmitais igaunis par savu iecienītāko sieru dēvē Mozzarellu, trešo vietu ieņemot sieram Feta (6%).

  • Siers vislabāk garšo uz sviestmaizēm

Taujāti par to, kā Baltijas iedzīvotāji visbiežāk ēd sieru, Latvijas, Lietuvas un Igaunijas siera mīļotāji ir vienisprātis - tas vislabāk garšo uz sviestmaizēm. To atzīst vairāk nekā puse jeb 52% aptaujāto Latvijas, 66% Igaunijas un 36% Lietuvas respondentu.

Katrs ceturtais (25%) respondents Latvijā arī norāda, ka sieru labprāt bauda vienu pašu, katrs desmitais (10%) aptaujātais Latvijas sieru visbiežāk lieto kā piedevu ēdieniem, piemēram, pie pastas vai dažādos salātos, savukārt 7% aptaujāto no siera gatavo dažādus ēdienus (siera salātus, siera kūku u.c.).

Sviestmaižu pagatavošanai Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāji visbiežāk (attiecīgi 80%, 79% un 73% aptaujāto) izmanto puscietos sierus, piemēram, Krievijas, Holandes, Cheddar, Gouda u.c., kā arī kausētos sierus (attiecīgi 11%, 10% un 20% aptaujāto).

  • Baltiešiem labāk patīk maigas garšas

«Maxima» aptaujas ietvaros noskaidrots, ka Baltijas iedzīvotāji sieru izvēlē priekšroku dod sieriem ar maigu garšu - tos par saviem iecienītākajiem atzīst 38% aptaujāto Latvijas, 26% Lietuvas un 58% Igaunijas iedzīvotāju. Savukārt Latvijā, salīdzinot ar abām pārējām Baltijas valstīm, ir arī visvairāk pikantu un asu garšu cienītāju - vairāk nekā trešdaļai Latvijas iedzīvotāju (35%) garšo pikants un ass siers, savukārt 13% respondentu Latvijā dod priekšroku sieram ar noteiktu garšu, piemēram, diļļu, paprikas utt.

Maigas vai neitrālas garšas sieri dominē arī Latvijas iedzīvotāju viedokļos par garšīgāko Latvijā ražoto piena produktu. Vairāk nekā ceturtā daļa (26%) Latvijas iedzīvotāju priekšroku dod pašmājās ražotajiem klasiskajiem sieriem (piemēram, Krievijas, Holandes u.c.). 22% aptaujāto garšo Jāņu siers, savukārt katrs piektais aptaujātais norāda, ka vislabāk pie sirds iet siers ar garšvielām (piemēram, «Talsu ritulis», «Sievas prieks» u.c.).

Aptaujas tika veiktas no 9.aprīļa līdz 23.aprīlim, tajās piedaloties kopumā 4080 Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotājiem.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu