Latvijas interneta lietotāju apdraudējuma aina - kā amerikāņu kalniņi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Latvijas interneta lietotāju saskarsme ar kaitīgām interneta vietnēm pēdējā mēneša laikā ir bijusi ļoti svārstīga un sastapto apdraudējumu līkne līdzinās amerikāņu kalniņiem, pārliecinājās biznesa portāls «Nozare.lv», aplūkojot datoru drošības kompānijas «Kaspersky Lab» mājaslapas jauno statistikas sadaļu.

Pirms mēneša, 8.februārī, ar «Kaspersky Lab» drošības risinājumiem aprīkotie interneta lietotāji 3752 reizes saskārās ar bīstamām mājaslapām. 12.februārī incidentu skaits nokritās līdz 1958, bet februāra vidū tas uzlēca līdz gandrīz 7900. Savukārt 7.martā, mērījuma laika beigās, tika atzīmēti 5683 «pieskārieni» ļaundabīgām interneta lapām.

Kā skaidroja «Datoru drošības tehnoloģiju» mārketinga direktors Valdis Šķesters, tieši kategorija «apdraudējumi tiešsaitē» («online threats») ir svarīgākā «Kaspersky Lab» lapas «www.securelist.com» interaktīvās statistikas sadaļā.

Kā norādīja Šķesters, kura uzņēmums vairākus gadus izplata «Kaspersky Lab» risinājumus Latvijā, tīši un nejauši inficētas interneta vietnes ir galvenais veids, kā neaizsargātos datoros un datortīklos iekļūst kaitīga programmatūra. «Kaspersky Lab» statistika par Latviju rodas no samērā liela skaita Krievijas kompānijas datu drošības risinājumu lietotāju, kuri ļāvuši savām sistēmām ziņot par visiem gadījumiem, kad risinājums «nostrādā».

«www.securelist.com» jaunajā sadaļā ir iespējams apskatīt kaitīgās programmatūras darbības datus gan globāli, gan pa kontinentiem un atsevišķām valstīm. Piemēram, Eiropas valstīs mēnesī no 8.februāra līdz 7.martam incidentu skaits svārstījās līdzīgi «Kaspersky Lab» novērojumiem Latvijā.

8.februārī Eiropā bijuši 4,43 miljoni pieslēgšanos kaitīgām vietnēm, mēneša vidū skaits pārsniedzis 7,6 miljonus, bet 7.martā to skaits bija 6,05 miljoni. Šķesters gan piebilda, ka atsevišķu valstu statistika atspoguļo to īpatnības. Valstī, kur populāra zirgu skriešanās, interneta lietotāji «iekritīs» uz lapām par šo tēmu, kamēr Latvijā iedzīvotājus vilinātu viltus lapas ar lētiem hokeja suvenīriem.

Savukārt «www.securelist.com» statistikas sadaļa par «vietēja rakstura inficēšanos» («local infections») atspoguļo tiešsaites apdraudējumu sekas, proti, ka tiek atvairīta kaitīga programmatūra, kas jau nonākusi datu nesējos, kurus cenšas pieslēgt «Kaspersky Lab» aizsargātiem datoriem vai datortīkliem, skaidroja Šķesters.

«Tad apdraudējums jau atrodas cietajos diskos vai zibatmiņās, kuras cenšas pieslēgt datu apstrādes sistēmai,» akcentēja Šķesters.

Kā liecina «Kaspersky Lab» statistika, pēdējā mēneša mērījumu perioda sākumā 8.februārī bija 3194 vietēja rakstura inficēšanas incidenti, skaits uzkāpa līdz 4800 ap 20.februāri, bet 7.martā noslīdēja līdz 1296 gadījumiem.

Jau ziņots, ka «Kaspersky Lab» neauditētie ieņēmumi visās trīs Baltijas valstīs 2011.gadā sasniedza 1,16 miljonus ASV dolāru (0,6 miljonus latu), kas ir par 5% vairāk nekā iepriekšējā gadā.

«Kaspersky Lab» dibināta 1997.gadā Krievijā. Uzņēmuma risinājumi tiek izmantoti vairāk nekā 300 miljonu lietotāju datoros un mobilo sakaru ierīcēs visā pasaulē, bet ražotās tehnoloģijas tiek izmantotas pasaulē lielāko programmatūras un aparatūras piegādātāju produktos. 2010.gada oktobrī «Kaspersky Lab» paziņoja par Baltijas pārstāvniecības atvēršanu Rīgā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu