Latvijas miljonāru tops: Līderu bagātība gada laikā aug par 57 miljoniem (127)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: khawkins04, CC BY-SA 2.0

Otro gadu pēc kārtas «Latvijas 100 bagātāko cilvēku» saraksta pirmajās vietās ierindoti AS «ABLV Bank» īpašnieki Oļegs Fiļs un Ernests Bernis, liecina žurnālistu Lato Lapsas un Kristīnes Jančevskas, SIA «Baltic Screen», korporatīvo finanšu kompānijas «Laika stars» un SIA «Lursoft» pētījums.

Fiļa bagātība gada laikā augusi par 57 miljoniem latu, sasniedzot 165 miljonus latu. Arī Berņa bagātība gada laikā augusi par 57 miljoniem latu, sasniedzot 162 miljonus latu.

Pētījuma autori norāda, ka Fiļa nonākšana miljonāru topa līdera godā nav bijusi nejaušība, bet mērķtiecīgs bankas finanšu darbības rezultāts, pārorientējoties no vietējā tirgus apkalpošanas uz nerezidentu biznesu, - tieši ar to lielā mērā ir saistīti bankas darbības rezultāti un arī iespaidīgais vērtības kāpums. Šāgada pirmajā pusē banka jau paspējusi nopelnīt vairāk nekā 15 miljonu latu, turklāt šī nauda ieguldīta bankas pamatkapitālā, lai vēl vairāk stiprinātu bankas pozīcijas un finanšu stabilitāti, kā arī vairotu bankas vērtību. Pērnie darbības rezultāti ļāva Fiļam kļūt par otro visvairāk nopelnījušo personu Latvijā, savukārt dividendēs banka par pagājušo gadu izmaksāja 16,4 miljonus latu.

Arī Berņa panākumu pamatā ir tieši tie paši iemesli, kas saraksta līderim. Tiesa, nopietnu uzmanību bankas īpašnieks veltījis Laikmetīgās mākslas muzeja izveidei, jau deviņus gadus finansējot muzeja eksponātu iegādi. Tomēr viņa galvenā uzmanība koncentrēta uz bankas darbības nostiprināšanu un tās vērtības vairošanu. Starptautiskais finanšu tirgus izdevums «Euromoney» atzinis «ABLV Bank» par labāko banku Latvijā.

Šogad uz trešo vietu no ceturtās vietas pērn pakāpies AS «Rietumu banka» lielākais īpašnieks Leonīds Esterkins, kura īpašumu vērtība lēsta 100 miljonu latu apmērā. Kā norāda pētījuma autori, arī šī banka veiksmīgi izmanto termiņuzturēšanās atļauju programmu bankas subordinētā kapitāla palielināšanai un stiprināšanai, un rezultāts ir taustāms - pirmajā pusgadā «Rietumu banka» ir nopelnījusi vairāk nekā 15 miljonu latu. Bankas aktīvu un pašu kapitāla atdeve šogad augusi vairāk nekā divas reizes salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu.

Ceturtajā vietā ierindojas kompānijas «Mikrotīkls» līdzīpašnieks Arnis Riekstiņš, kura īpašumu vērtība lēsta 56 miljonu latu vērtībā. Veiksmīgie eksporta darījumi, kas aptver gandrīz visas pasaules ģeogrāfiju, ļāvuši turpināt audzēt kompānijas vērtību. Pagājušais gads atzīmēts kā finansiāli veiksmīgākais kompānijas pastāvēšanas vēsturē, bet šogad «Mikrotīkls» sācis piedāvāt jaudīgāko Latvijā ražoto datu mašīnu.

No 13.vietas pērn līdz piektajai šogad pakāpies otrs lielākais «Rietumu bankas» līdzīpašnieks Arkādijs Suharenko, kura īpašumu vērtība lēsta 51 miljona latu vērtībā.

Gada laikā sarakstu papildinājuši jauni miljonāru vārdi - pārtikas nozares uzņēmuma «Adugs Latvija» īpašnieks Jāzeps Zukulis, kura īpašumu vērtība aplēsta astoņu miljonu latu apmērā, un vienīgais gaļas pārstādes uzņēmuma «Forevers» īpašnieks Andrejs Ždans, kura īpašumu vērtība lēsta astoņu miljonu latu apmērā.

Tāpat saraksta jaunienācējs, kura īpašumu vērtība aplēsta piecu miljonu latu apmērā, ir medikamentu vairumtirgotāja «Elpis» kontrolpaketes īpašnieks Jānis Leitāns. Sarakstā pirmo reizi atrodama arī vienīgā bāru, restorānu un viesnīcu aprīkojuma tirgotāja «Gemoss» īpašniece Ieva Treija, kuras īpašumu vērtība aplēsta piecu miljonu latu apmērā.

Vērtējamo uzņēmumu saraksts veidots saskaņā ar «Lursoft» informāciju, izvēloties nepilnus četrus simtus Latvijā zināmu, pēc darbības apjoma ievērojamu un perspektīvu uzņēmumu.

Visos vērtējuma sagatavošanas gados korporatīvo finanšu kompānijas «Laika stars» eksperti nozīmīgāko Latvijas uzņēmumu tirgus vērtību aprēķināja, balstoties uz publiski («Lursoft») pieejamo informāciju par tiem, un uzskata, ka tādējādi iegūto rezultātu atbilstību var vērtēt apmēram 70-75 % robežās.

Jau ziņots, ka pērn Latvijas 100 bagātāko cilvēku saraksta pirmajās vietās ierindojās AS «ABLV Bank» īpašnieki Oļegs Fiļs un Ernests Bernis, bet trešajā - AS «Liepājas metalurgs» akcionārs Sergejs Zaharjins.

Savukārt «savādo» miljonāru sarakstā tika ierindoti uzņēmēji Olafs Berķis, Pēteris Šmidre, Juris Savickis, Aleksandrs Lavents un citi.

Komentāri (127)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu