Latvijas Nacionālā skolotāju savienība ir par izglītību valsts valodā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifonova/LETA

14.maijā Latvijas Nacionālās Skolotāju savienība (LNSS) pieņēma lēmumu, kurā teikts, ka Latvijā, tāpat kā citās Eiropas Savienības valstīs, izglītība par valsts līdzekļiem iegūstama tikai valsts valodā.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pienākums ir nodrošināt to, lai valsts finansēto izglītības iestāžu darbību reglamentējošos dokumentos tiek noteikts, ka mācību un audzināšanas darbs izglītības iestādēs noris tikai valsts valodā.

2011. gada 14.maija Latvijas Nacionālās Skolotāju savienības valdes sēdes darba kārtībā bija sabiedrībā aktualizētais jautājums par izglītības ieguves iespējām valsts valodā. Pēc garām diskusijām, valde pieņēma lēmumu, kurā teikts, ka Latvijas Nacionālo Skolotāju savienība (LNSS), strādājot pie «Citas izglītības sistēmas» izveides, neparedz iespēju, ka nacionāla valsts varētu finansēt izglītību, kura tiek iegūta kādas citas valsts valodā.

Tāpēc uzskata, ka:

1. Latvijā, tāpat kā citās Eiropas Savienības valstīs, izglītība par valsts līdzekļiem iegūstama tikai valsts valodā;

2. Valsts valodas nelietošana mācību un audzināšanas iestādēs ir klajš apdraudējums latviešu valodas, nacionālās identitātes un valsts pastāvēšanai un aicina Izglītības un zinātnes ministriju nodrošināt to, lai valsts finansēto izglītības iestāžu darbību reglamentējošos dokumentos tiek noteikts, ka mācību un audzināšanas darbs izglītības iestādēs noris tikai valsts valodā;

3. Izskaidrojošo darbu par to, kāpēc ierosinātajos grozījumos Latvijas Republikas Satversmes 112. pantā netiek paredzēts, ka ikvienam šīs valsts iedzīvotājam valsts un pašvaldības nodrošina arī bezmaksas pirmsskolas un augstāko izglītību, var sniegt tikai un vienīgi šī dokumenta autori - Nacionālā apvienība «Visu Latvijai! - Tēvzemei un Brīvībai/ LNNK».

Lēmums par šo jautājumu tiks nosūtīts Nacionālai apvienībai «Visu Latvijai! - Tēvzemei un Brīvībai/ LNNK», izglītības iestādēm, Izglītības un zinātnes ministram un masu medijiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu