Latvijas velo apvienības atbalsta Rīgas domes apstiprinātos noteikumus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Gan Latvijas Velorikšu apvienība, gan Rīgas Velorikšu biedrība, gan Latvijas Riteņbraucēju apvienība atbalsta Rīgas domes apstiprinātos saistošos noteikumus, kuri reglamentē velorikšu darbību Rīgā.

«No «Vienotības» pārstāvju puses ir sacelta pārāk liela ažiotāža par velorikšu darbību reglamentējošiem noteikumiem», saka Rīgas Velorikšu biedrības un Latvijas Velorikšu apvienības pārstāvis Gvido Čaikovskis.

«Tiekoties ar Rīgas domes priekšsēdētāju un Satiksmes departamenta pārstāvjiem panācām vienošanās par jaunajiem noteikumiem. Vienīgie jautājumi, par ko vēlamies turpināt diskusijas, ir ierobežojumi pārvietoties noteiktās teritorijās un noteiktos laikos, kā arī prasība stāvēt rindā vienam aiz otra un apdrošināšanas summas apmērs, vienlaicīgi atbalstot prasību par nepieciešamību iegādāties apdrošināšanu. Par šiem jautājumiem mēs turpināsim diskusiju ar Satiksmes departamenta speciālistiem,» norāda viņš.

«Pēc Latvijas Velorikšu apvienības lūguma, Riteņbraucēju apvienība ir palīdzējusi organizēt kopīgu tikšanos ar Rīgas domes priekšsēdētāju, Satiksmes un transporta lietu komitejas vadību un Satiksmes departamenta speciālistiem. Tās laikā ir pārrunāta saistošo noteikumu grozījumu būtība, mērķis, kā arī visi neskaidrie un strīdīgie jautājumi un panākta vienošanās. Līdz ar to šodien Rīgas domes sēdē pieņemtie noteikumu grozījumi, kas skar velorikšu darbību, ir saskaņoti ar visām iesaistītajām pusēm», norāda Latvijas Riteņbraucēju apvienības vadītājs Viesturs Silenieks.

Kā zināms otrdien, 14.augustā, Rīgas domes pieņēma saistošos noteikumus, kas reglamentē velorikšu darbību pilsētā, nosakot konkrētas vietas un laiku, kur un kad var izvērst minēto uzņēmējdarbību.

Saistošie noteikumi par speciāli pasažieru pārvadāšanai izgatavotajiem velosipēdiem paredz, ka ar to drīkstēs braukt pa maršrutiem, kurus apstiprinās Rīgas domes Satiksmes departaments, izsniedzot attiecīgu kustības maršrutu atļauju uz vienu sezonu.

Diennakts atļaujas paredzēts izsniegt maršrutiem, kas savieno netālu esošas dzīvojamo zonu vai parku teritorijas, kā arī tos ielu posmus, kas palīdzēs nokļūt līdz pasažieru ostai Eksporta ielā un ielu posmos jūgendstila ēku apskatei klusajā centrā. Diennakts atļaujas paredzēts izsniegt arī maršrutiem pa velosipēdu ceļu Skolas ielā un Ģertrūdes ielas posmā no Skolas līdz Baznīcas ielai.

Brīvdienās un svētku dienās, bet darba dienās no plkst.21.00 līdz 6.00, diennakts kustības maršrutu atļauju varēs izsniegt papildus maršrutiem ielu posmos, ko ierobežo Daugavas krastmala, Hanzas iela, Stabu iela, Valmieras iela, Satekles iela, Marijas iela, 13.janvāra iela un Tērbatas iela posmā no Stabu ielas līdz Artilērijas ielai, tādējādi nodrošinot iespēju pakalpojumu sniedzējiem veikt pārvadājumus līdz izplatītākajiem galamērķiem pilsētas centrālajā daļā (viesnīcas, klubi, kafejnīcas u.tml.).

Velorikšu pārvietošanās būs aizliegta ielās ar lielu satiksmes intensitāti, piemēram, Aleksandra Čaka, Brīvības, Krišjāņa Barona, Krišjāņa Valdemāra u.c. ielās.

Velosipēdiem būs jābūt aprīkotiem ar pasažieru drošības jostām, gaismas virzienrādītājiem, baltas gaismas lukturi priekšpusē un diviem sarkanas gaismas lukturiem aizmugurē, kā arī ar vismaz diviem baltas gaismas atstarotājiem, kas norāda pasažieru velosipēda gabarītus pretimbraucošajiem transportlīdzekļiem.

Saistošo noteikumu ievērošanas kontroli veiks Rīgas pašvaldības policija un Satiksmes departamenta Kontroles dienests, kuri par to neievērošanu pakalpojuma sniedzējam vai velosipēda vadītājam varēs piemērot administratīvo sodu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu