Latviskās skaņas meklējumos: koncerts un vizualizācijas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

9. martā plkst. 19.00 aicinām apmeklēt latviešu mūsdienu laikmetīgās mūzikas koncertu ar vizualizācijām Siguldas pilsētas kultūras nama Kinozālē. Ar šo multimediju pasākumu noslēgsies apjomīgais Ziemas festivāla pasākumu cikls.

Skaņu notikumā piedalīsies četri mūzikas projekti, kas katrs izceļas ar savdabīgu radošo rokrakstu un estētisko pieeju mūzikai. Tomēr vienojošais aspekts visiem projektiem meklējams latviešu tautas kultūras tradīciju pārmantošanā, kopšanā un turpināšanā.

  • «Nielslens Lielsliens» – poētiska un emocionāla mūsdienu folkmūzika.
  • «Elkupe» – dabas un metafizikas atveidojumi skaņās un video noskaņās.
  • Oskars Herliņš – elektronisks avangards ar akadēmisku naratīvu.
  • «Das Sonntags Legion» - atmosfērisks skaņu celiņš neuzņemtām ceļojumu filmām.

Ar Siguldas novada Domes atbalstu ieeja pasākumā bez maksas.

 
Muzikālā apvienība «Nielslens Lielsliens» manifestē latviešu valodu kā mūsdienu mākslā organiski iederīgu un spēcīgu izteiksmes līdzekli. Izmantojot dažādu paaudžu dzejdaru tekstus, NL tos ietērpj emocionāli tuvās skaņās, jauneklīgās balsīs un poētiskās at-balsīs. Apvienības sastāvā rodam gan kulta grupas «Židrūns» dalībnieku, dīdžeju, kā arī laikmetīgās mākslas festivāla «Zemlika» radošo arhitektu.

Elkupe izveidota projekta «Gadalaiku elpas Siguldā» ietvaros, kurā apvienojušies neatkarīgās mūzikas pārstāvji, arī no Siguldas. Skanējuma izveidē grupa Elkupe nozīmīgi ietekmējusies no Siguldas apkaimes dabas estētikas, latviešu kultūras introspektīvā garīguma, minimālisma mūzikas, kā arī dažādu kultūru metafiziskās literatūras un kinomākslas. Īpaša loma šajā apvienībā ir video projekcijām, kuras veidojis videomākslinieks Mārcis Ābele (Tritone Studio) un aerovideo autors Kārlis Keiris.

Skaņu mākslinieks Oskars Herliņš izceļas ar akadēmiski pamatotu un reizē avangarda strāvojumos uzsūktu pieeju laikmetīgajai mūzikai. Oskara skaņu ainava neviļus atsauc atmiņā nostalģiskus, viegli pabalējušus atmiņu kadrus no bērnības. Īpaši tuva šī nesteidzīgā melanholija varētu likties tiem no mums, kuriem bijusi vai joprojām tuva zinātniskā fantastika, diapozitīvu un kosmosa apguves kultūra, kuru jaunība vai bērnība šķietami spēji kļuva pagājusi laikmetā līdz ar Černobiļas putekļu nosēšanos vai Pad-savienības izbeigšanos. Par vizuālo materiālu Oskara skaņdarbiem parūpēsies māksliniece Linda Konone.

«Das Sonntags Legion» izceļas ar niansēm bagātu, atmosfēriski plašu skanējumu, kas tuvinās simfoniska skaņu celiņa dramatikai kādas psihedēliskas ceļojumu filmas noslēguma ainās. Siguldā kā vienā no «vāciskākajām» Latvijas pilsētām vērā ņemama DSL daiļrades latviski jaudīgās melanholijas saplūsme ar vāciskajiem un angliskajiem valodas kodiem; šādā veidā atklājot plašāka kulturālā spektra pozitīvas saskarsmes iespējamību, ko metaforiski varētu pielīdzināt zemes spēka vieliskā pamatīguma nesaraujamai vienībai ar kosmosa ēteriskumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu