Lembergu atstādina no Ventspils domes priekšsēdētāja amata (680)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Edijs Pālens/LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) nolēmis no amata atstādināt Ventspils domes priekšsēdētāju Aivaru Lembergu («Latvijai un Ventspilij»).

Kā žurnālistiem paziņoja Sprūdžs, viņš par šādu rīcību izšķīries pēc Lemberga atbilžu saņemšanas uz pagājušajā nedēļā nosūtīto pieprasījumu.

Ministrs pavēstīja, ka ilgāk vērtēt Lemberga jautājumu vairs nav jēgas, jo ministrijai ir svarīgāki jautājumi, ar kuriem nodarboties. Turklāt no ministrijas puses ir apkopota pietiekami spēcīga un nozīmīga juridiskā argumentācija, lai Lembergu varētu atstādināt no mēra amata.

«Mēs visi zinām, cik ilgi jautājums ir bijis valstī aktuāls, un tā liek rīkoties tā argumentācija, kas manā rīcībā ir, un pienākums pret likumu,» teica Sprūdžs.

Ministrs atbildēja arī uz pēdējās dienās izskanējušo jautājumu - kā Lembergu var atstādināt no amata, ja jau reiz tas ir izdarīts. Sprūdžs skaidroja, ka ar šo rīkojumu skaidri pateikts, ka Lembergs ir atstādināts. «Šis rīkojums stingri nosaka, ka Lembergs no mēra amata tiek atstādināts. Viņš vairs nav Ventspils pilsētas mērs,» stingri noteica Sprūdžs.

Viņš gan uzsvēra, ka ministrija nav tiesa un ministrijā lēmumus pieņem politiķi. «Es esmu politiķis, un mans uzdevums ir pieņemt politiskus lēmumus,» viņš teica, piebilstot, ka viņa mērķis ir panākt, lai pašvaldības visā Latvijā tiktu pārvaldītas godīgi un atbildīgi, tostarp arī Ventspilī. «Šim lēmumam ir ne tikai juridiska, bet arī simboliska nozīme,» ministrs turpināja.

Tāpat viņš sacīja, ka rīkojums par Lemberga atstādināšanu ir signāls visām Latvijas pašvaldībām. Un, lai gan bieži vien ir izskanējuši minējumi - ir Lembergs atstādināts vai nav -, ar šo rīkojumu tiks skaidri pateikts, ka Lembergs ir atstādināts no Ventspils domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas.

«Tik ilgi, kamēr mēs putrosimies - ir viņš mērs vai nav, mēs turpināsim rādīt sabiedrībai, ka likums Latvijā nav viens visiem,» teica ministrs.

Komentējot Lemberga atsūtīto atbildes vēstuli uz pieprasījumu, viņš norādīja, ka tajā nav nekā pēc būtības un tā ir pilna ar juridiskiem rēbusiem, kas neattiecas uz lietu. «Šajā kontekstā tā nav vērtējama,» politiķis sacīja.

Ministrs ir sagatavojis rīkojumu par Lemberga atstādināšanu un tuvākajā laikā to parakstīšot.

Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK) sacīja, ka sabiedrībai nevajadzētu pārāk zemu novērtēt ministra rīkojuma nozīmi, jo arī par eksprezidenta Valda Zatlera Rīkojumu nr.2. sākotnēji teica, ka nekas nemainīsies, taču notika pretējais. «Šis varētu būt Rīkojums nr.3, ka pēdējais oligarhs ir ārā no politikas un politiku var balstīt tālāk uz citiem principiem,» teica Cilinskis.

Pamatojumā par Lemberga atstādināšanu teikts, ka Lemberga atrašanās Ventspils pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja amatā ir demokrātijas, tiesiskuma, atklātuma un valsts varas leģitimitātes apdraudējums. Līdz ar to viņa turpmāka vienas no lielākajām republikas pilsētām pašvaldības priekšsēdētāja pienākumu pildīšana ir nopietns apdraudējums Latvijas tautas uzticībai pastāvošajai valsts pārvaldes iekārtai kopumā.

Sprūdžs no Lemberga tika pieprasījis paskaidrojumus par darbību Ventspils pašvaldībā, kas bija jāsniedz līdz pirmdienas vakaram. Lemberga atbilde ministrijā tika saņemta trešdien.

Sprūdžs šādi rīkojies, jo no Ģenerālprokuratūras saņēmis «šokējošu» informāciju par Lemberga «saimniekošanu» Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja un Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja amatā. Vēl pirms atbildes vēstules saņemšanas ministrs tika izteicies, ka varbūtība, ka Lembergs tiks atlaists, ir 100%.

Lembergs savukārt apgalvoja, ka tā ir Sprūdža speciāli sarīkota akcija, izmantojot apsūdzībā ietvertu informāciju, kas ir publiski pieejama, bet nav pierādīta tiesā. Atbildes vēstulē ministram Lembergs netika atbildējis uz jautājumiem, bet gan norādījis, ka uz tiem nevar atbildēt, jo viņam tiesa ir piemērojusi liegumu pildīt domes priekšsēdētāja pienākumus. Tāpat vēstulē Lembergs pats Sprūdžam uzdod vairākus jautājumus.

Lembergs atbildes vēstulē lūdza viņam iesniegt dokumentus, kas pamato apgalvojumus, ka viņš ir 25 komersantu patiesais labuma guvējs, dokumentus, kur ir pamatots, ka arī viņa bērni ir 25 komersantu patiesie labuma guvēji un ka gan viņš, gan viņa bērni joprojām gūst labumu no šo uzņēmumu saimnieciskās darbības.

Komentāri (680)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu