Lidostā nolaidīsies lidmašīna futbola laukuma lielumā un sešstāvu mājas augstumā

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Lidostā «Rīga» piektdien nolaidīsies viena no pasaulē lielākajām militārajām transporta lidmašīnām, kas ir gandrīz futbola laukuma lielumā un sešstāvu mājas augstumā, aģentūrai BNS pavēstīja Aizsardzības ministrijā.

Ar lidaparātu Rīgā tiks nogādāta sabiedroto spēku militārā tehnika – bruņumašīnas «Stryker», kuras izmantos apvienotajās sauszemes un gaisa spēku militārajās mācībās «Saber Strike 2012».

Lidmašīna C5 «Galaxy» ir gandrīz futbola laukuma lielumā – tās garums ir 75,54 metri – un sešstāvu mājas augstumā – 19,85 metri. Šis ir vienīgais gaisa kuģis, kas var transportēt visu veidu militāro ekipējumu un transportlīdzekļus, arī helikopterus, tankus. Maksimālais svars ir 380 000 kilogramu. Pateicoties tam, ka lidmašīnas kravas nodalījumus ir iespējams atvērt gan no tās priekšas, gan aizmugures, kravas izkraušanas un iekraušanas darbus ir iespējams veikt vienlaikus.

Militārā tehnika Latvijā ar šāda tipa lidmašīnu tiek nogādāta pirmo reizi. Pārsvarā militārā tehnika uz mācību norises vietu tiek pārvesta pa dzelzceļu un sauszemi.

Savukārt naktī no otrdienas uz trešdienu pa dzelzceļu no Ventspils ostas uz Garkalnes dzelzceļa staciju tiks pārvesta galvenā sabiedroto spēku militārā tehnika, kuru izmantos militārajās mācībās.

Pārsvarā tā būs riteņtehnika, kā arī transports, kuru izmanto karavīru pārvadāšanai, kā arī kravu pārvadājumiem, tostarp apvidus automašīnas HMMWV, bruņumašīnas «Stryker» un citas tehnikas vienības.

Trešdien ASV militārā tehnika un ekipējums no Garkalnes stacijas tiks pārvests uz mācību norises vietu Ādažu poligonā, tāpēc no plkst.9 līdz 18 uz valsts nozīmes autoceļiem A2 – no Garkalnes līdz Rīgas apvedceļam – un A1 – no A2 līdz Gaujas tiltam – iespējami īslaicīgi satiksmes apgrūtinājumi.

Jau ziņots, ka no 11. līdz 22.jūnijam Ādažu poligonā un tam pieguļošajā novada teritorijā notiks mācību «Saber Strike» lauka taktiskais vingrinājums, kurā piedalīsies vairāk nekā 1700 karavīru no ASV, Igaunijas, Kanādas, Latvijas un Lietuvas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu