Līdzīgi postoši tornado kā Polijā sagaidāmi arī Latvijā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pagājušajā nedēļas nogalē postoši tornado jeb virpuļviesulī plosījās Polijā. Līdzīgi postoši virpuļviesuļi iespējami arī Latvijā.

Kā atgādina laikraksts «Neatkarīgā» Latvijā kaut kas līdzīgs Polijā notikušajai postažai pēdējo reizi notika 2008.gada 8.augustā. Iedzīvotāji to atminas kā Lielo vētru.

<em><strong>Video: Milzu virpulis Polijā brāžas pāri pilsētai.</strong></em>

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Prognožu daļas vadītāja Laura Krūmiņa avīzei skaidro, ka starp pagājušo brīvdienu notikumiem Latvijā un Polijā pastāv vien netieša saistība un arī izpausmju ziņā tie nav salīdzināmi.

Pagājušajā nedēļa novērotais Kolkas tornado veidojies aukstā gaisa masā. Citādi ir, ja virpulis veidojas karstajās gaisa masās – spēks ir noturīgs un graujošs. Tie arī esot īstie tornado.

Šoreiz virpuļviesulis sāpīgāk skāra Poliju. Arī Latvijā virpuļviesuļi tiek novēroti ik gadu, kas reizēm arī nodara postījumus.

Arī Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātes profesors Valdis Segliņš uzsver, ka retums ir nevis pats virpuļviesulis, bet fakts, ka to izdevies kvalitatīvi nofilmēt – kā Kolkas gadījumā. Taču profesors saistībā ar šo dabas parādību aicina domāt par praktiskākām lietām, proti, modernās būvniecības kvalitāti, kas acīmredzami klibo arī Polijā.

Iespējas precīzi prognozēt, kad tornado ieradīsies, faktiski nepastāv, norāda sinoptiķe.

Krūmiņa stāsta, ka paredzēt var vienīgi virpuļviesulim labvēlīgus laika apstākļus – lielu karstumu, vēju, mitrumu. Ideālā variantā ko konkrētāku iespējams pateikt vien kādu stundu pirms gaidāmā notikuma.

Pēc sinoptiķu prognozēm šovasar gaidāmas atsevišķas ļoti karstas dienas. Teorētiski lokālu virpuļviesuļu veidošanās vēl ir iespējama.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu