Liekais svars un depresija (28)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://www.flickr.com/photos/jillclardy/

Iepriekšējā rakstā es kā vienu no svara samazināšanas iemesliem minēju faktu, ka slaidie un sportiskie cilvēki no dzīves atvadās vieglāk, nekā tie, kuriem ir pārmērīgs liekais svars.

Jāsaka, ka šis bija tikai viens no daudzajiem argumentiem, kāpēc būtu vērts uzraudzīt sava ķermeņa apjomus. Tajā pašā laikā jāatzīst, ka vairums cilvēku ikdienā nevelta daudz laika pārdomām par to, cik viegli un kādā veidā viņi sagaidīs savu pēdējo stundiņu. Cilvēkiem labāk patīk kavēties pārdomās par lietām, kas notiks drīz un ir patīkamas.

Te jāsaka, ka liekais svars mums neļauj veikt daudzas patīkamas aktivitātes tikpat veikli, kā cilvēkiem ar normālu svaru. Tas galvenokārt ir tāpēc, ka liekais svars izraisa dažādas slimības un psiholoģiskas problēmas, kuru dēļ resnīši bieži vien kautrējas apmeklēt sporta klubus, baseinus, pasākumus un darīt visu to, ko labprāt dara slaidie.

Tagad uzskaitīšu dažas kaites, kas rodas no pārmērīga liekā svara, un kuru dēļ es izvēlos “neresnēt”.

Sirds asinsvadu slimības. Liekais svars izraisa paaugstinātu holesterīna un triglicerīdu līmeni asinīs, līdz ar to – arteriosklerozes attīstību, kas ir biežākais sirds slimību un priekšlaicīgas nāves iemesls. Sakarā ar paaugstināto ķermeņa svaru pieaug arī asinsspiediens, palielinot slodzi sirdij.

Cukura diabēts. Otrā tipa diabēts - ļoti plaši izplatīts to cilvēku vidū, kas cieš no liekā svara.

Gremošanas orgānu slimības. Visbiežāk veidojas aknu un žultsceļu bojājumi, žultsakmeņu slimības, zarnu muskulatūras tonusa vājums un aizcietējumi.

Elpošanas traucējumi. Plaši tauku nogulsnējumi traucē normāli darboties elpošanas sistēmai, tādējādi samazinot plaušās ieplūstošā gaisa apjomu un radot skābekļa trūkumu. Tas izraisa miegainību, galvassāpes un atmiņas traucējumus. Tukliem cilvēkiem miegā mēdz būt elpas aizture, krākšana un apnoja.

Locītavas un kauli. Liekais svars var izraisīt daudzveidīgas kaulu, locītavu un muskuļu kaites, īpaši pēdās, kājās un gurnos.

Onkoloģiskās slimības. Liels tauku daudzums vīriešiem izraisa risku saslimt ar prostatas un taisnās zarnas vēzi, bet sievietēm - ar dzemdes, olnīcu, krūšu un žultspūsļa vēzi.

Komplikācijas pēc ķirurģiskās iejaukšanās. Lieko tauku kārta kavē brūču dzīšanu pēc operācijām un rada dažādu infekciju risku.

Psiholoģiskas problēmas. Lielākā daļa cilvēku, kas cieš no liekā svara un aptaukošanās, tomēr satraucas par savu svaru, izskatu un veselību. Nepārtraukti neveiksmīgi mēģinājumi notievēt, badošanās, svara zaudēšanas kampaņas, dažādas diētas un lieki iztērēta nauda par novājēšanas līdzekļiem var izraisīt nemieru, neapmierinātību, dusmas, depresiju un ar ēšanas procesu saistītus psigoloģiskus traucējumus. Iespējamās sekas ir izolācija, vientulība, depresija un citi pārdzīvojumi.

lasiet šeit

Komentāri (28)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu