Liekais svars un mazkustīgs dzīvesveids - Latvijas jauniešu problēma (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Veselības ministrijas (VM) pērn vasarā veiktais sirds un asinsvadu slimību skrīninga pilotprojekts atklājis salīdzinoši augstu liekās ķermeņa masas un mazkustīga dzīvesveida izplatību 11 gadus vecu bērnu vidū, šodien preses konferencē norādīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) vecākā sabiedrības veselības analītiķe Iveta Pudule.

Pilotprojekts tika veikts Liepājā 2013.gada maijā un jūnijā, kad visi 11 gadus vecie bērni un vīrieši 45 gadu vecumā tika aicināti doties pie ģimenes ārsta uz bezmaksas sirds veselības pārbaudi. Šo iespēju izmantoja 162 vīrieši un 362 bērni.

Pētījums atklāj, ka bērnu vidū sirds un asinsvadu slimību riska faktoru izplatība ir ievērojami zemāka nekā 45 gadus vecu vīriešu vidū, tomēr parādās liekā svara un mazkustīgā dzīvesveida salīdzinoši augstā izplatība.

No 158 bērniem normāls ķermeņa svars tika reģistrēts vien 50,2%. Savukārt 15,5% bērnu bijis liekais svars, 9,5% - aptaukošanās, bet 14,8% - svars bijis nepietiekams.

Pozitīvi, ka no 336 bērniem 86,3% fiksēts normāls holesterīna līmenis, bet virs normas tas bijis 13,7% bērnu. 82,7% bērnu normas līmenī bijis arī glikozes jeb cukura līmenis asinīs, kamēr 16,7% tas bijis virs normas, bet 4,2% - zem.

Pilotprojekts aktualizējis arī mazkustīga dzīvesveida problēmu bērnu vidū. Kā skaidroja SPKC pārstāve Pudule, ieteicamais laiks, ko bērni var pavadīt pie datora vai televizora, ir viena stunda dienā. Savukārt pētījums atklāj, ka 45,5% zēnu darba dienās ik dienu televizoru skatās divas stundas vai ilgāk. To dara arī 50,8% meiteņu. Brīvdienās tik ilgu laiku pavadīt pie televizora izvēlas 70,6% zēnu un 71,6% meiteņu.

Savukārt datorspēles darba dienās divas stundas vai ilgāk spēlē 42,3% zēnu un 29,1% meiteņu, attiecīgi brīvdienās - 69,9% un 51,9%.

Veselības ministre Ingrīda Circene (V) aicina vecākus mudināt bērnus šo laiku pavadīt ārā, piemēram, parkos vai dārzā. «Ja bērni sēž vairāk nekā trīs stundas pie televizora vai spēlē datorspēli, vecākiem ir jārēķinās ar to, ka šiem bērniem vēlāk var parādīties veselības problēmas,» uzsver ministre.

Savukārt, lai pārliecinātos par sirds un asinsvadu veselību, ministre mudina ikvienu doties pie ģimenes ārsta uz profilaktisko pārbaudi. Pie ārsta noteikti vajadzētu pārbaudīt asinsspiedienu, nosvērties, izmērīt ķermeņa apkārtmēru un noteikt holesterīna un cukura līmeni asinīs, kā arī uzmanīgi klausīties ārsta tālākās norādes. Vairākiem cilvēkiem pilotprojekta laikā šādi tika atklāti sirds un asinsvadu slimību riski, kurus vēl bija iespējams novērst, uzsvēra Circene.

Kā ziņots, pilotprojekts bija daļa no Veselības ministrijas sagatavotā Sirds un asinsvadu veselības uzlabošanas rīcības plāna 2013.-2015.gadam. Plāns cita starpā paredz līdz 2015.gada beigām Latvijā ieviest jaunu bezmaksas veselības profilakses pasākumu - sirds un asinsvadu slimību skrīningu, ko veiks trim iedzīvotāju grupām - 11 gadus veciem bērniem, vīriešiem 45, 50, 55 un 60 gadu vecumā un sievietēm 50, 55 un 60 gadu vecumā.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu