Lielajiem degvielas tirgotājiem nācies atteikties no nelielas peļņas daļas (10)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Pieaugot degvielas iepirkuma cenām, ko nosaka globālie tirgi, lielākie Latvijas degvielas mazumtirgotāji ir raduši iespēju samazināt savu uzcenojumu, efektivizējot tirdzniecību un atsakoties no nelielas peļņas daļas, šodien žurnālistiem sacīja Konkurences padomes (KP) vadītāja Skaidrīte Ābrama.

Kā ziņots, KP šogad noslēdza 2010.gada pavasarī ierosinātu lietu par iespējamu aizliegtu vienošanos starp trim lielākajiem degvielas mazumtirgotājiem Latvijā - SIA «Statoil Fuel&Retail Latvia», SIA «Neste Latvija» un SIA «Lukoil Baltija R». Ābrama uzsvēra, ka uzņēmumu starpā nav konstatējama aizliegta vienošanās, turklāt degvielas cenas nav celtas pārmērīgi un mākslīgi.

KP degvielas mazumtirdzniecības tirgus izpētes gaitā pētīja, kā un kāpēc pēdējo gadu laikā mainījušās degvielas cenas. Ābrama skaidroja, ka degvielas iepirkuma cena un nodokļi (akcīzes nodoklis un pievienotās vērtības nodoklis) ir tie, kas ietekmēja degvielas cenu, veidojot aptuveni 90% no degvielas gala cenas, turpretī 10% ir tirgotāju peļņas daļa.

«Degvielas cenas ir mainījušās, sekojot degvielas iepirkuma cenu maiņai. Ja iepirkuma cena ir augusi, tad mazumtirdzniecības cena atsevišķos gadījumos pat ir palikusi nemainīga, un tirgotājs, sekodams savam konkurentam, nav palielinājis tirdzniecības cenu,» atzina KP vadītāja.

KP vērtēja arī degvielas mazumtirdzniecības cenu Latvijā korelāciju ar naftas cenām biržās un ASV dolāra kursu. KP secināja, ka degvielas mazumtirdzniecības cenām Latvijā ir cieša korelācija ar globālām biržas cenām, kas nozīmē, ka pieaugot pasaules naftas cenām, pieaug arī degvielas cenas. Tas pats attiecas uz valūtas kursa svārstībām.

KP novērojusi, ka cena degvielas uzpildes stacijās Latvijā mainās intensīvi. Degvielas mazumtirdzniecības tirgus izpētes laikā konkurences uzraugs novērojis, ka cenas trim lielākajiem tirgus dalībniekiem mainījušās no četrām līdz 40 reizēm mēnesī. Tajā pašā laikā novērots, ja viens tirgus spēlētājs paaugstina degvielas cenu, tad pēc pāris stundām paaugstina arī nākamais tirgotājs. Tomēr bijuši arī pretēji gadījumi, kad vienam tirgotājam paceļot degvielas cenas, otrs tās samazina.

Ābrama arī informēja, ka, salīdzinot Latvijas degvielas mazumtirdzniecības cenas ar citu Eiropas Savienības valstu degvielas cenām, Latvijā degviela ir trešā lētākā.

Kā ziņots, KP secinājusi, ka degvielas mazumtirgotāji darbojas atbilstoši tirgus apstākļiem un to starpā nav konstatējama aizliegta vienošanās.

2010.gada pavasarī KP ierosināja lietu par iespējamu aizliegtu vienošanos starp trim lielākajiem degvielas mazumtirgotājiem Latvijā - «Statoil», «Neste» un «Lukoil». Bažas par iespējamo aizliegto vienošanos radīja uzņēmumu ilgstoši īstenotās vienlaicīgās cenu maiņas - lai arī šāda rīcība pati par sevi nav pārkāpums, lietas gaitā tika pārbaudīts, vai cenas netiek apzināti saskaņotas, likvidējot konkurenci un maldinot patērētājus.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu