«Lielās Talkas» ietvaros tiks labiekārtoti Rīgas daudzdzīvokļu māju pagalmi (15)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

«Lielās Talkas» pagalmu labiekārtošanas kustības ietvaros tika izvēlēti četri Rīgas namu pagalmi, kuros ar «Rīga 2014 Eiropas Kultūras galvaspilsēta» atbalstu visu ziemu aktīvi noritēja sagatavošanās darbi, un pavisam drīz, 26. aprīlī, šie pagalmi iegūs jaunu, apkārtējo māju iedzīvotājiem patīkamu veidolu un uzlabos kopējo vides kultūras līmeni mūsu valstī, informē «Lielās Talkas» organizatori.

«Lielās Talkas 2014 Pagalmu sakopšanas konkurss» noslēdzās pagājušā gada rudenī, kad tika izvēlēti četri Rīgas pagalmi, no kuriem divi atrodas Pārdaugavā- Vīlipa ielā 6 un Bērzupes ielā 31, bet otri divi Daugavas labajā krastā- Grēdu ielā 1 un Lomonosova ielā 2. Kopš konkursa noslēguma katrā no izvēlētajiem pagalmiem norit darbs pie labiekārtošanas projekta izstrādes, bet pagalms Bērzupes ielā 31 jau piedzīvojis pirmos sagatavošanās darbus- koku un krūmu apgriešanu un sakopšanu.

Ar «Jauno Arhitektu kustības» un «Latvijas Ainavu arhitektūras biedrības» atbalstu tika izveidotas četras darba grupas, kurās apvienojās studenti no vairākām Latvijas augstskolām – LLU, RTU un LMA, lai profesionālu ainavu arhitektu, arhitektu un daiļdārznieku uzraudzībā veiktu katra pagalma izpēti, apkopotu iedzīvotāju vēlmes, apzinātu problēmas, rastu kopīgus risinājumus un vienotos par kopīgām idejām, lai gala rezultātā, pēc vairāku mēnešu kopīga darba savā brīvajā laikā, taptu visu četru pagalmu labiekārtošanas projekti. Intensīvs darbs pie katra pagalma labiekārtošanas tiks uzsākts apmēram divas nedēļas pirms talkas, kad apkārtējo māju iedzīvotāji ar profesionāļu palīdzību apkops kokus un krūmus, zāģēs zarus, veiks zemes segumu uzlabošanas darbus, raks ārā salauztos soliņus, smilškastes un citas vecās un nederīgās lietas savos pagalmos. Savukārt 26.aprīlī, «Lielās Talkas» dienā, katra pagalma zaļā zona tiks pilnveidota ar jauniem apstādījumiem, kurus sagādāt palīdz «Latvijas Valsts meži».

Darbs noritēs arī pie jaunu rotaļlaukumu izveides, kuros tiks izvietoti gan pašrocīgi darināti elementi, gan ar firmas «Ksil» atbalstu uzstādītas šūpoles, slidkalniņi un soliņi. Visu paaudžu iedzīvotāji kopā ar saviem palīgiem- pagalmu projektu radošo grupu dalībniekiem, aicināti iznākt pagalmā un piedalīties «Lielajā talkā», kopīgiem spēkiem uzlabojot savu apkārtējo vidi – rokot, stādot, krāsojot un veicot citus pagalma labiekārtošanas darbus, un ar savu līdzdalību un rūpēm ceļot arī atbildības sajūtu par kopīgo ārtelpu – savu pagalmu, pilsētu, valsti un pasauli kopumā.

«Pagalmu labiekārtošanas kustības mērķis ir ļaut katram pagalmam atdzimt un kļūt piemērotam drošai, ērtai, harmoniskai un priekpilnai atpūtai gan bērniem, gan viņu vecākiem, gan vecvecākiem, gan ikvienam mājas iedzīvotājam, kurš savā brīvajā laikā vēlas iznākt atpūsties savā daudzdzīvokļu namu ieskautajā pagalmā, palasīt grāmatu un ieelpot svaigu gaisu, nevis piespiedu kārtā sēdēt tikai dzīvoklī vai pastaigāties pa bedrainajiem celiņiem, nerodot vietu kur apsēsties.» stāsta «Lielās Talkas» Pagalmu sakopšanas projekta idejas autore un vadītāja Anete Lesīte.

Daudzdzīvokļu namu pagalmu sakopšana «Lielās Talkas» ietvaros jau trešo gadu notiek ar «Rīga 2014» atbalstu un ir iekļauta notikumu programmā kā viens no pilsētvides sakopšanas un uzlabošanas pasākumiem ar iedzīvotāju līdzdalību un profesionālu ainavu arhitektu, arhitektu un daiļdārznieku, kā arī vairāku Latvijas augstskolu studentu aktīvu un brīvprātīgu palīdzību.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu