Lielbritānijā aizvien biežāk Latvijas pilsoņi lūdz palīdzību, lai atgrieztos dzimtenē

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Uz Lielbritāniju peļņā aizbraukušie Latvijas valstspiederīgie aizvien biežāk lūdz palīdzību, lai atgrieztos Latvijā.

Latvijas vēstniecības Lielbritānijā rīcībā esošā informācija liecina, ka Lielbritānijas policija vairākkārt ir palīdzējusi bez darba un iztikas līdzekļiem palikušajiem Latvijas valstspiederīgajiem atgriezties Latvijā.

Tāpat pēdējā laikā arvien biežāk vēstniecībā pēc palīdzības ar lūgumu atgriezties Latvijā vēršas Latvijas valstspiederīgie, kuri nav spējuši atrast darbu un nodrošināt sevi ar iztikas līdzekļiem, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Jānis Sīlis.

Laikraksts «The Argus» iepriekš vēstīja, ka Lielbritānijas Saseksas grāfiste deportēs bez darba un pajumtes palikušos austrumeiropiešu viesstrādniekus. Saseksas grāfistē ievērojami pieaudzis latviešu, poļu un lietuviešu bezpajumtnieku skaits, jo vairs nav pieejams sezonālais darbs, kas atveda viesstrādniekus uz šo reģionu. Begnoras un Litlhemptonas policija sākusi izsniegt Lielbritānijas robežsardzei sarakstu ar personu vārdiem, lai tā piespiedu kārtā deportē cilvēkus, kas nestrādā vai nespēj sevi apgādāt.

Saseksas grāfistē kopš 2004.gada ieradušies aptuveni 6000 austrumeiropiešu viesstrādnieku, taču nav uzskaitīts, cik daudz no viņiem ir devušies prom. Lai cīnītos ar problēmām austrumeiropiešu kopienā Saseksā, vietējā policija uzsākusi «Operāciju akcents». Kā skaidroja Saseksas policijas pārstāvis Niks Baumans, robežsardzei pašlaik iesniegts saraksts ar aptuveni desmit personu vārdiem. Deportējamo saraksti robežsargiem tiek nodoti katru mēnesi. «Viņi šeit ieradās, meklējot darbu. Taču tagad mums ir krietni pieaudzis bezpajumtnieku skaits no Austrumeiropas,» sacīja Baumans. «Mēs viņiem sakām, lai viņi brauc mājās un tur ir bezpajumtnieki, jo tas mazina mūsu resursus. Tas ir likumīgs process,» norādīja inspektors.

Lielbritānijas robežsardze apstiprinājusi, ka tā izmanto savas pilnvaras, lai deportētu bez darba un bez pajumtes palikušos viesstrādniekus. «Cilvēkiem no Eiropas Ekonomiskās zonas, kas šajā valstī atrodas ilgāk par trim mēnešiem, lai viņiem būtu tiesības palikt, ir vai nu jāstrādā, jāstudē, vai jāspēj sevi apgādāt. To nosaka Eiropas Savienības (ES) likumi,» sacīja robežsardzes pārstāve. «Ja tā nav un viņiem nav reālu izredžu to darīt, Lielbritānijas robežsardze sagaida, ka viņi atgriežas mājās. Ja viņi tā nedara, mēs attiecīgi rīkosimies, lai piespiedu kārtā viņus deportētu no šīs valsts,» sacīja pārstāve.

Latvijas ĀM skaidro: saskaņā ar ES 2004.gada direktīvu par ES pilsoņu un viņu ģimenes locekļu tiesībām brīvi pārvietoties un uzturēties dalībvalstu teritorijā, personām, kuras izmanto brīvas pārvietošanās tiesības un vēlas uzturēties kādā dalībvalstī ilgāk nekā trīs mēnešus sešu mēnešu periodā, ir jāatbilst noteiktiem nosacījumiem, lai nekļūtu par pārmērīgu slogu dalībvalsts sociālajai sistēmai. ES pilsoņiem ir tiesības uzturēties Lielbritānijā, ja persona ir iesaistīta ekonomiskajā darbībā vai tai ir pietiekami daudz līdzekļu, lai uzturētu sevi un savus ģimenes locekļus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu