Lielbritānijā par labdarībai ziedoto apģērbu zagšanu notiesāts latvietis

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Par labdarībai ziedoto apģērbu zagšanu Lielbritānijā notiesāts Latvijas valstspiederīgais, kuram piemēroti sabiedriskie darbi, vēsta laikraksts «Burton Mail».

18 gadus vecais Edgars Baldiņš tiesā atzina savu vainu par zagta īpašuma glabāšanu, taču noliedza vainu sešos apsūdzības punktos par ziedoto apģērbu zagšanu no labdarības organizāciju noliktavām.

Baldiņš aizturēts pirms diviem gadiem viņa mājās Ličfīldā, pakojot apģērbu maisus mikroautobusā. Viņa garāžā atrasti 66 maisi ar apģērbiem.

Apsūdzētais tiesā apgalvoja, ka viņš nav piedalījies labdarības noliktavu apzagšanā, bet tikai palīdzējis iekraut maisus automašīnā, kas pieder citam vīrietim, kuram iepriekš piespriests astoņu mēnešu cietumsods par ziedoto apģērbu zagšanu.

Baldiņa advokāts tiesā sacīja, ka apsūdzētais ļoti nožēlo nodarīto un aizvadīto divu gadu laikā kopš aizturēšanas bijis likumpaklausīgs.

Tiesnesis Nikolass Vebs norādīja, ka par šādiem noziegumiem apsūdzētajiem gandrīz vienmēr tiek piespriests reāls cietumsods, taču par Baldiņu viņš apžēlojies, piespriežot 175 stundu sabiedriskos darbus, kā arī liekot segt tiesas izdevumus 200 sterliņu mārciņu apmērā.

Kā jau ziņots, Īrijā un Lielbritānijā austrumeiropieši pasākuši zagt labdarībai ziedoto apģērbu, kas pēc tam tiek pārdots tālāk Austrumeiropas valstu tirgos.

Jūnija sākumā par labdarības iestāžu noliktavu apzagšanu Ņūportā aizturēti trīs Latvijas valstspiederīgie, kas nozaguši aptuveni tonnu labdarībai ziedotu apģērbu.

Pēc Īrijas laikraksta «Herald» aplēsēm, šī biznesa vērtība pārsniedz 50 miljonus eiro (35,14 miljonus latu).

Tonna lietotu apģērbu jeb aptuveni 100 pilni atkritumu maisi maksā aptuveni 600 eiro (420 latus). Standarta konteiners, pilns ar drēbēm, Austrumeiropas tirgos maksā aptuveni 35 000 eiro (24 600 latus).

Pārsvarā gadījumu lietotais apģērbs tiek nozagts tieši no labdarības organizācijas noliktavām vai arī noziedznieki, uzdoties par labdarības organizāciju darbiniekiem, savāc to kā ziedojumu no iedzīvotājiem.

Taču dažādu noziedzīgo grupējumu starpā Dublinas ielās izvērtusies cīņa par ienesīgo ziedojumu maisu vākšanu.

Īrijas lielākais grupējums ir bāzēts Korkā, bet tam ir nodaļa Dublinā un 30 kravas mašīnas preču pārvadāšanai. Grupējumam arī Baltijas valstīs pieder reprezentablu veikalu tīkls, kurā lietotie apģērbi tiek tirgoti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu