Lielbritānijā reģistrējas krietni mazāk viesstrādnieki no Latvijas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Šā gada pirmajā ceturksnī Lielbritānijas strādājošo reģistrā pieteikušies 2545 Latvijas valstspiederīgie, liecina Lielbritānijas Iekšlietu ministrijas publiskotie dati.

Tas ir krietni mazāk nekā 2010.gada pirmajā ceturksnī, kad darbam Lielbritānijā reģistrējās 4435 Latvijas valstspiederīgie.

2010.gada pirmajos ceturkšņos Latvijas viesstrādnieku skaits Lielbritānijā pieauga - pirmajā ceturksnī 4435 viesstrādnieki, otrajā ceturksnī 5245 iebraucēji, bet trešajā un ceturtajā ceturksnī imigrantu skaits samazinājies - līdz attiecīgi 5000 un 4205 iebraucējiem no Latvijas.

Kopumā pērn Lielbritānijas strādājošo reģistrā pieteicās 18 890 Latvijas valstspiederīgie.

No Lietuvas labākas dzīves meklējumos šā gada pirmajā ceturksnī Lielbritānijā ieradušies 3845 imigranti, salīdzinot ar 4885 iebraucējiem 2010.gada pirmajā ceturksnī.

Visa 2010.gada laikā Lielbritānijā ieradās 24 540 imigranti no Lietuvas.

No Igaunijas pirmajā ceturksnī uz Lielbritāniju devās 220 cilvēki, salīdzinot ar 300 iepriekšējā gada attiecīgajā laika posmā.

Pērn visa gada laikā uz Lielbritāniju devās 1340 cilvēki no Igaunijas.

Vislielāko imigrantu daļu Lielbritānijā vēl joprojām veido poļi, kaut arī Polijas viesstrādnieku skaits stabili samazinās.

Šā gada pirmajā ceturksnī strādāt Lielbritānijā ieradās 8605 Polijas valstspiederīgie, salīdzinot ar 12 425 viesstrādniekiem 2010.gada pirmajā ceturksnī.

2010.gadā darbam Lielbritānijā reģistrējās 53 520 Polijas valstspiederīgie.

Imigrantu skaits no astoņām Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīm - Čehijas, Igaunijas, Ungārijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Slovākijas un Slovēnijas - Lielbritānijā šā gada pirmajā ceturksnī atkal samazinājās.

Vienīgā valsts, no kuras reģistrēts viesstrādnieku pieaugums, ir Slovēnija - šā gada pirmajā ceturksnī darbam Lielbritānijā reģistrējušies 45 viesstrādnieki, salīdzinot ar 30 pirms gada.

2010.gada pirmajos ceturkšņos viesstrādnieku skaits atkal pieauga pēc iebraucēju skaita samazināšanās pēdējos gados. Tomēr pēdējā ceturksnī viesstrādnieku pieplūdums samazinājies.

2011.gada pirmajā ceturksnī darbam Lielbritānijā reģistrējās 18 960 iebraucēji no astoņām jaunajām ES valstīm, salīdzinot ar 26 775 pirms gada.

2010.gada laikā Lielbritānijas Strādājošo reģistrācijas shēmā pieteicās 119 590 imigranti no šī reģiona, salīdzinot ar 108 925 cilvēkiem 2009.gadā.

2008.gadā iebraucēju skaits no šīm astoņām Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīm bija 158 550.

Kā liecina Lielbritānijas Statistikas biroja dati, 38,3% no viesstrādniekiem, kas Lielbritānijā ieradušies no astoņām ES Austrumeiropas un Centrāleiropas dalībvalstīm, veic mazkvalificētus darbus.

Savukārt augsti kvalificētos darbus veic tikai 7,8% no viesstrādniekiem.

Vislielākā daļa no pieteikumiem šā gada pirmajā ceturksnī saņemta no Polijas valstspiederīgajiem - 45%, otrajā vietā ierindojusies Lietuva ar 20%, bet Latvijas viesstrādnieki veido 13% no reģistrētajiem iebraucējiem, kam seko Ungārija ar 10%, Slovākija ar 6%, Čehija ar 4% un Igaunija ar 1%.

Kā jau ziņots, Lielbritānija 30.aprīlī atcēla Austrumeiropas strādnieku reģistrēšanas sistēmu, kas tika ieviesta 2004.gadā, kad ES pievienojās desmit jaunās dalībvalstis.

Strādājošo reģistrēšanas sistēma (WRS) attiecās uz viesstrādniekiem no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Čehijas, Ungārijas, Polijas, Slovākijas un Slovēnijas.

Līdz šim iebraucējiem no minētajām valstīm bija jāreģistrējas WRS, lai varētu strādāt Lielbritānijā.

Laika posmā no 2004.gada maija līdz 2010.gada beigām šajā sistēmā bija reģistrējies 1,1 miljons iebraucēju no šīm astoņām valstīm.

Saskaņā ES regulām Lielbritānija nevarēja ilgāk par septiņiem gadiem noteikt pagaidu ierobežojumus jauno ES dalībvalstu viesstrādnieku pieejai vietējam darba tirgum.

Tāpēc no 2011.gada 1.maija viesstrādniekiem no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Čehijas, Ungārijas, Polijas, Slovākijas un Slovēnijas būs tāda pati pieeja Lielbritānijas darba tirgum kā citu ES valstu pilsoņiem, izņemot Bulgāriju un Rumāniju.

WRS atcelšana arī nozīmē, ka viesstrādniekiem no šīm astoņām valstīm būs pieejamas tādas pašas ar darbu saistītas sociālās garantijas kā citu ES valstu pilsoņiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu