Lielveikala sabrukšana - iespējamie iemesli un pieļāvumi (167)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pašlaik nav iespējams sniegt viennozīmīgu slēdzienu par lielveikala «Maxima» Zolitūdē sabrukšanas iemesliem, taču var pieļaut, ka viens no iemesliem varētu būt pārkāpumi darbu veikšanā, šorīt Latvijas Televīzijā sacīja Rīgas Būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Vircavs neilgi pēc traģēdijas ieradies notikuma vietā, kur redzējis, ka iebrukušas septiņas metāla jumta kopnes un jumts gandrīz 1000 kvadrātmetru platībā. Vircavs redzējis uz konstrukcijām novietotus dažādus būvmateriālus.

Lielveikalam atbilstoši projektam tika veikta zaļā jumta izbūve, plānojot ierīkot celiņus un soliņus, Latvijas Radio stāstīja Vircavs, atzīmējot, ka darbi veikti atbilstoši projektam, bet nepareizi varētu būt izvietoti būvmateriāli, neņemot vērā būvkonstrukcijas un pieļaujamās slodzes.

Uzreiz pēc traģēdijas Būvvaldē veikta pirmā būvprojekta caurskatīšana un konstatēts, ka visi nepieciešamie saskaņojumi projektam bija, ekspertīzes tikušas veiktas un būvkonstrukciju noturīgums paredzēts atbilstošs normatīviem, līdz ar to ar būvprojektu viss būtībā ir kārtībā.

Vircavs atzīmēja, ka Būvvalde pasūtīs atkārtotu projekta tehnisko ekspertīzi un pārbaudīs, vai projekta īstenošanas gaitā ievērotas visas nepieciešamās procedūras.

Vaicāts, vai traģēdija apliecina, ka nepieciešamas izmaiņas būvniecības procesa regulējumā Latvijā, Vircavs teica, ka šo jautājumu Būvvalde vērtēs un lems, vai nepieciešami uzlabojumi normatīvajā regulējumā. Savukārt Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) uzskata, ka pēc traģēdijas būtu jāpārskata būvnieku un inženieru sertificēšanas sistēma, to vairāk pakļaujot valstij un pašvaldībām.

Vircavs stāstīja, ka pēc traģēdijas Būvvalde pārbaudīs visus objektus, kurus realizē būvkompānija «Re&RE». Tāpat tiks veikta konkrētā būvprojekta ekspertīze, pārbaudīta tā dokumentācija un vai nav notikušas atkāpes no projekta.

Par būvdarbu veikšanu atbild būvuzņēmums, būvdarbu vadītājs, būvuzraugs un autoruzraugs, kas izstrādājis projektu.

Kā ziņots, Zolitūdē sabrukušā lielveikala «Maxima» drupās glābēji atraduši jau 16 bojāgājušo cilvēku mirstīgās atliekas. Trīs no bojāgājušajiem ir ugunsdzēsēji.

Kā aģentūru LETA informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā, negadījumā cietuši 34 cilvēki, no tiem 28 nogādāti slimnīcās, sešiem sniegta palīdzība notikuma vietā. Cietušo vidū astoņi ir ugunsdzēsēji. Vēl palīdzība sniegta kādam cilvēkam, kurš atradies notikuma vietā, gaidot ziņas par savu tuvinieku, kurš, iespējams, atrodas drupās.

Joprojām nav zināms precīzs gruvešos iesprostoto cilvēku skaits.

Valsts policijā saistībā ar notikušo sākts kriminālprocess, notiek tā izmeklēšana.

Lai uzzinātu par saviem tuviniekiem, kuri, iespējams, cietuši šajā nelaimē un nogādāti slimnīcā, iedzīvotāji var zvanīt uz numuriem 67 337 813 un 25 617 442.

Komentāri (167)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu