Lielveikali: PVN samazināšana maz ietekmēs produktu cenu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Oliņš/Apollo

Iniciatīva par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanu par vienu procentpunktu neieviesīs jūtamas pārmaiņas pārtikas produktu cenā, biznesa portālam «Nozare.lv» atzina aptaujātie lielveikalu pārstāvji.

Kā pastāstīja «Iki» rīkotājdirektore Dace Zundure, PVN samazināšana par vienu procentpunktu produktu cenu veikalu plauktos ietekmētu ļoti minimāli, jo cenu samazinājums būtu tieši proporcionāls PVN samazinājumam.

«Vizuāli pircējs cenu izmaiņas varēs novērtēt tikai tad, ja attiecīgās preces vērtība būs lielāka par vienu latu, jo precei, kurai pārdošanas vērtība ir lats, viena procentpunkta PVN samazinājums paredz izmaiņas cenā tikai par vienu santīmu. Ikdienā šādas cenu izmaiņas pircēji parasti gandrīz neievēro vai ievēro tikai tām preču grupām, kuras iegādājas ikdienā,» skaidroja Zundure.

Savukārt, ja ražotāji izlems paaugstināt preču vairumtirdzniecības cenas, tad attiecīgi pircēji PVN samazinājumu var neizjust, jo pie šāda scenārija netikšot samazinātas preces pārdošanas cenas mazumtirgotāju veikalu plauktos.

«Būtiskākā ietekme uz preču pārdošanas cenu ir akcīzes nodoklim, kas tiešā veidā ietekmē preču gala pārdošanas vērtību. Taču arī PVN samazināšana ir labs izejas punkts tālākai nodokļu politikas pārskatīšanai,» piebilda Zundure.

Arī «Maxima» pārstāvis Ivars Andiņš uzsvēra: ja ražotāji PVN maiņas laikā nepaaugstinās cenas, tad tās attiecīgi par PVN samazinājuma tiesu tiks pazeminātas.

«Rimi» pārstāve Dace Valnere norādīja, ka uzņēmums atbalsta PVN likmes samazināšanu pārtikas produktiem.

«Ja tas tā notiks, tad attiecīgi produktu cenas nekavējoties tiks samazinātas arī mūsu veikalos. Vienlaikus jāuzsver - ja PVN tiks samazināts par vienu procentpunktu, redzams cenu samazinājums skars vien preces, kas maksā vismaz latu. Pircēju interesēs būtu lielāks PVN samazinājums noteiktās svaigo produktu grupās, piemēram, piena, gaļas, zivju produktiem, augļiem un dārzeņiem, maizei. Šiem produktiem piemērojot samazināto PVN likmi, piemēram, 12% apmērā, tiktu panākts, ka pircēji izjūt reālu cenu samazinājumu,» akcentēja Valnere.

Jau ziņots, ka Finanšu ministrija rosinājusi no šā gada 1.jūlija PVN samazināt no 22% līdz 21%, bet iedzīvotāju ienākumu nodokli no nākamā gada 1.janvāra - no 25% līdz 24%.

Eksperti uzskata, ka iecere samazināt PVN ir saistīta ar vēlmi palielināt iespēju izpildīt Māstrihtas kritērijus attiecībā uz inflāciju, lai Latvija varētu iestāties eirozonā 2014.gadā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu