Liepājas bērnudārzos jānodrošina kvalitatīvāks ēdiens

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No arhīva

No 2008. gada 1. janvāra Liepājas bērnudārzos maksa par bērnu ēdināšanu pieaugs par 30 procentiem, lai bērni varētu saņemt kvalitatīvāku un kalorijām bagātu ēdienu, portālu «Apollo» informēja Gunta Jākobsone, sabiedrisko attiecību speciāliste.

Lai ēdiens būtu garšīgs un veselīgs un atbilstu tā cenai jau tagad, paaugstinātas prasības izvirzāmas arī ēdināšanas uzņēmumiem, īpaši tiem ēdināšanas operatoriem, kas ēdienu bērnudārziem gatavo centralizēti, uzskata Domes priekšsēdētāja Silva Golde.

Lai pārrunātu pasākumus, kas nekavējoties veicami ēdiena kvalitātes uzlabošanai bērnudārzos, 3. decembrī plkst. 13.00 Silva Golde bērnudārzā «Pūcīte» aicinās uz sarunu pirmsskolas izglītības iestāžu vadītājas un medmāsiņas, ēdināšanas operatorus, Izglītības pārvaldes pārstāvjus. Izglītības pārvalde joprojām saņem vecāku sūdzības par neapmierinošu ēdienu kvalitāti atsevišķos bērnudārzos.

Lai pārliecinātos par pusdienās piedāvātā ēdiena kvalitāti, Silva Golde šonedēļ apmeklēja pirmsskolas izglītības iestādi «Pūcīte», kur ēdienu centralizēti piegādā ēdināšanas operators SIA «Zālītes». Uzklausot audzinātāju un pašu bērnu domas par ēdienu, bija jāsecina, ka ēdiena daudzums gan ir pietiekams, taču nepieciešamas uzlabot tā kvalitāti, sortimentu un ēdināšanas uzraudzības dienestu darbu, lai produkta cena atbilstu piedāvātā ēdiena kvalitātei.

Kā zināms, kopš 1. oktobra pašvaldība radusi iespēju papildus kompensēt ēdiena gatavošanas izmaksas 30 santīmu apmērā par katru bērnu arī abiem ēdināšanas operatoriem, tāpat kā tas ir bērnudārzos, kur ēdienu gatavo uz vietas. Līdz ar to vajadzētu uzlaboties arī ēdiena kvalitātei, uzskata Silva Golde.

Tuvākā mēneša laikā visos bērnudārzos tiks veikta arī vecāku un bērnudārzu audzinātāju aptauja par ēdiena kvalitāti un pasākumiem, kas būtu veicami tās uzlabošanā.

Lai nodrošinātu bērnudārzu audzēkņus ar kvalitatīvu un kalorijām bagātu ēdienu sakarā ar pārtikas produktu cenu sadārdzināšanos, Domes deputāti nolēmuši paaugstināt maksu par bērnu ēdināšanu pirmsskolas izglītības iestādēs no 2008. gada 1. janvāra. Par ēdināšanu bērniem vecumā līdz trīs gadiem vecākiem būs jāmaksā Ls 1,30 (tagad Ls 1), bērniem vecumā no 3 līdz 7 gadiem — Ls 1,60 (tagad Ls 1,20), piecgadīgo un sešgadīgo bērnu obligātās pirmsskolas izglītības programmas apguves grupā par pusdienām — Ls 0,95 (tagad Ls 0,60).

Papildus vecāku noteiktajai maksai par ēdināšanai nepieciešamajiem produktiem pašvaldība joprojām piešķirs dotāciju Ls 0,30 apmērā par katru bērnu — par energoresursiem, kas vajadzīgi ēdiena pagatavošanai.

Lēmums paredz arī atbrīvot vecākus vai aizbildņus no maksas par ēdināšanu un samazināt šo maksu ģimenēm, kurām noteikts trūcīgas ģimenes statuss. Maksa par bērna ēdināšanu tiek samazināta par 50%, ja ģimenē audzina trīs bērnus vecumā līdz 16 gadiem un ja ģimenei noteikts maznodrošinātās ģimenes statuss. No maksas par bērna ēdināšanu pirmsskolas izglītības iestādēs atbrīvoti bērni invalīdi, speciālās grupas bērni ar redzes traucējumiem, bērni ar bāriņtiesas nosūtījumu, bērni no ģimenēm, kurās audzina četrus un vairāk bērnus vecumā līdz 16 gadiem, bērni, kuri atrodas aizbildnībā, bērni, kuriem viens no vecākiem ir invalīds vai pensionārs. Šogad pašvaldības piešķirtos ēdināšanas maksas atvieglojumus saņem 322 bērni no trūcīgajām ģimenēm par kopēju summu Ls 68 008.

Vecāki atbrīvoti no maksas par bērnu ēdināšanu, ja bērns neapmeklē pirmsskolas izglītības iestādi slimības laikā, ko apliecina ārsta izziņa (līdz trim dienām — vecāku iesniegums), kā arī vecāku ikgadējā atvaļinājuma laikā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu