Liepājas teātrī top pirmais šīs sezonas jauniestudējums «Stavangera» (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Liepājas teātrī top pirmais šīs sezonas jauniestudējums «Stavangera», ko pēc Marinas Krapivinas darba motīviem iestudē krievu režisors Konstantīns Bogomolovs.

No oriģinālā pirmavota saglabāts tikai pats pamats un atsevišķi dialogi - režisora pārstrādātais materiāls tapis divu mēnešu laikā mēģinājumu procesā, veidojot atbilstošu tēlu katram aktierim.

«Ir reizes, kad oriģināllugu neaiztieku, bet bieži to pilnībā pārstrādāju. Ik rītu aktieri saņem papildinātu materiālu. Es saprotu, kāds būs iestudējums, tikai tad, kad dzirdu aktierus izrunājam tekstu. Aktieri to lasa, es to mainu, papildinu, līdz dzirdu - jā, ir gatavs,» stāsta režisors.

Izrādes centrā ir jauna sieviete Kristīne, kura tuvojas 30 gadu slieksnim un kura īsti vairs neredz jēgu ne savai kopdzīvei ar vīru, ne savai dzīvei vispār. Vēlēdamās izbaudīt ko jaunu, viņa dodas uz Stavangeru, lai tur satiktu interneta vidē iepazītu vīrieti Odu. Taču tā ir tikai stāsta virsčaula.

Aktieri uz skatuves atradīsies visu izrādes laiku. Nepārtraukti notiekot paralēlajai darbībai, tiks nojauktas jebkādas robežas - nebūs atšķirības starp Stavangeru un Kristīnes dzimto pilsētu, neatšķirsies dzīvokļi, mēbeles, tērpi un cilvēki. Izrāde tiek veidota dokumentālā kino manierē, fiksējot katra varoņa dzīvi. Ikvienam aktierim būs savs stāsts, kuru pastāstīt, sava vientulība, kuru izdzīvot.

Bogomolovs pašlaik ir viens no spožākajiem jaunās paaudzes režisoriem Krievijā, kura darbi izpelnījušies augstu kritikas vērtējumu, lai arī tie mēdz būt diezgan provokatīvi. Šis ir pirmais režisora iestudējums ārpus Krievijas.

«Mans mērķis, veidojot iestudējumus, ir provocēt skatītājus - likt viņiem domāt un sajust, nevis sniegt atbildes. Es nekad neatbildu uz jautājumiem, par ko būs izrāde. Es nenorādu, kas ir labs un ļauns. Es strādāju tā, lai skatītājs iegūtu ko jaunu. Domāju, ka būs interesanti,» atzina Bogomolovs.

Skatuves noformējumu un aktieru vizuālo tēlu veidojusi scenogrāfe un kostīmu māksliniece Larisa Lomakina no Krievijas.

Jauniestudējuma «Stavangera» pirmizrāde paredzēta 14.septembrī.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu