Lietuvā aicina slēgt «Pirmo Baltijas kanālu» (57)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ark, CC BY-SA 2.0

Reaģējot uz pirmdien publiskoto Lietuvas Valsts drošības departamenta (VSD) ziņojumu par apdraudējumiem valsts drošībai, Seima deputāts Ķēstutis Masjulis aicinājis šo departamentu rosināt «Pirmā Baltijas kanāla» un vairāku krievvalodīgo izdevumu slēgšanu, lai novērstu Kremļa propagandas izplatīšanu Lietuvā.

«VSD rīcībā ir informācija, ka šajos izdevumos izplatīta Kremļa propaganda. Ja jau mēs zinām, no kurienes nāk draudi, tad arī jāgādā par to novēršanu - vai nu šiem izdevumiem jāizbeidz izplatīt [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina ideoloģija, vai arī tie jāslēdz. Propagandu nedrīkst uzlūkot kā alternatīvu un līdzvērtīgu viedokli, jo tā tiek balstīta uz meliem un izdomājumiem,» viņš norādījis.

Kā ziņots, minētajā Lietuvas VSD ziņojumā norādīts, ka viens no Krievijas informatīvās un ideoloģiskās ietekmes rīkiem Lietuvā ir krievvalodīgie mediji, tostarp izdevumi «Ļitovskij kurjer», «Obzor», «Ekspress ņedeļa» un «Pirmais Baltijas kanāls».

«Man prieks, ka VSD informējis sabiedrību par šiem draudiem, bet ar to vien nepietiek. Jāsper soļi, lai mūsu valsts būtu stipra un aizsargāta. Kā mēs redzam Ukrainas gadījumā, ja valsts sevi neaizsargā, tās pastāvēšana kļūst ļoti nedroša. Kremlis ar mediju propagandas palīdzību sagatavojis Krimas un Ukrainas sabiedrisko domu okupācijai, un vai tad līdzīgā veidā sabiedriskā doma netiek veidota arī Lietuvā?» vaicājis deputāts.

Pērn «Pirmā Baltijas kanāla» darbība Lietuvā jau tika ierobežota, atzīstot, ka tas izplatījis nepatiesu un naidu kurinošu informāciju par 1991.gada 13.janvāra traģiskajiem notikumiem Viļņā un noniecinājis Lietuvas brīvības cīnītāju piemiņu.

Pirmdien publiskotajā VSD ziņojumā norādīts, ka pret Lietuvu agresīvi darbojas Krievijas izlūkdienesti un drošības dienesti, kurus interesē Lietuvas iekšpolitika, ārpolitika, ekonomika, enerģētika, stratēģiskie projekti, valsts aizsardzība.

VSD konstatējis centienus veidot jaunas un uzturēt esošās ietekmes grupas Lietuvā, izmantot Lietuvas politiķu nesaskaņas, nepilnības dažādu institūciju savstarpējā sadarbībā, izplatīt informāciju, kas diskreditē Lietuvu un ir pretrunā ar tās interesēm, kurināt etnisko kopienu nesaskaņas un vājināt to integrāciju Lietuvas sabiedrībā.

Komentāri (57)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu