Lietuvā nogādātais cietušais ukraiņu protestētājs: Ievainotie baidās (51)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Sadursmēs Kijevā cietušie protestētāji baidās meklēt palīdzību slimnīcās, jo tieši no palātas viņi var tikt aizvesti uz izmeklēšanas izolatoru, neraugoties uz to, cik smags ir viņu stāvoklis, - tā situāciju raksturojis pirmais ievainotais ukraiņu protestētājs, kas nogādāts Lietuvā, lai saņemtu medicīnisko palīdzību.

Arī pats 23 gadus vecais Rostislavs Meļņiks, kuru piekāvuši specvienības «Berkut» kaujinieki, uz slimnīcu nav devies - nepieciešamo palīdzību viņam par 300 dolāriem slepus snieguši kādas slimnīcas mediķi.

Kā atzinis Viļņas Universitātes slimnīcas Ķirurģijas nodaļas vadītājs Pauļus Gradausks, Rostislava traumas ir nopietnas un liecina, ka viņš nežēlīgi piekauts - pacientam cietušas plaušas, bet Kijevā saņemtā palīdzība bijusi ļoti kvalitatīva, ja jau viņš pēc sešām diennaktīm jau varējis doties ceļā.

Rostislavam salauzta roka, viņam ir daudzi savainojumi, pēc kuriem paliks rētas, cietusi arī galva. Tomēr Gradausks norādījis, ka prognozes nav sliktas un jauna operācija Lietuvā nebūs vajadzīga.

Kā stāstījis Meļņiks, viņi ar draugiem, automaidana aktīvistiem, piecatā braukuši mašīnā, ko netālu no Kijevas Neatkarības laukuma apturējuši 10-15 maskoti berkutieši, lai gan mašīnai pat nav bijis nekādas protestētāju simbolikas.

Vienīgā meitene atlaista brīvībā, bet puiši īsā brīdī pamatīgi piekauti. Viens ar sasistu seju patvēries zem automašīnas, vēl divi aizvesti, bet Rostislavam izdevies aizbēgt līdz tuvējam parkam un vēlāk apturēt kādu mašīnu, kas viņu nogādājusi drošākā vietā.

«Viņi izturas zvēriski pret pašu valsts pilsoņiem. Sistēma visus spiež, nav nekādas tiesiskās aizsardzības,» viņš stāstījis.

Ieteikumu uz Viļņu nogādāt tieši Meļņiku Lietuvas vēstniecībai snieguši Maidana mediķi.

Slimnīcā viņu priekšpusdienā apmeklējusi Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

Pēc viņas teiktā, Lietuva apņēmusies ārstēt un sniegt rehabilitāciju desmit Ukrainas protestos cietušajiem, atvēlot tam kopumā 50 000 litu (14 500 eiro).

«Šādas traumas liecina, ka pret cilvēkiem lietots rupjš spēks, un tam nav nekāda attaisnojuma,» uzsvērusi prezidente.

Sagaidāms, ka pārējie Kijevas demonstrācijās ievainotie Lietuvā varētu tikt nogādāti šīs nedēļas beigās vai nākamās nedēļas sākumā.

Optimistiski noskaņotais Meļņiks žurnālistiem atzinis, ka vēl nezina, ko darīs pēc ārstēšanās Viļņā. Jautāts, vai nedomā lūgt politisko patvērumu Lietuvā, viņš puspajokam atbildējis, ka to varētu nākties darīt, ja viņš «vēl vairāk izrunāsies». «Paskatīsimies, kā tālāk attīstīsies situācija Ukrainā. Pašlaik tur viss mainās ļoti strauji. Protams, baidos par savu dzīvību, tādēļ arī negriezos oficiālajās Kijevas slimnīcās,» piebildis Rostislavs.

Kā norāda portāls «15min.lt», Lietuvas Ārlietu ministrija pagaidām nav paredzējusi nekādus atvieglojumus patvēruma piešķiršanā Ukrainā cietušajām personām. Gadījumā, ja Meļņiks tiešām nolemtu lūgt iespēju palikt Lietuvā ilgāk, viņš vispirms tiktu izmitināts Ārvalstnieku reģistrācijas centrā.

Komentāri (51)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu