Lietuvieši «Oskara» balvai izvirza Lietuvas, Latvijas un Gruzijas kopražojumu «Ramins» (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV Kinoakadēmijas apstiprinātā Lietuvas ekspertu komiteja nolēmusi «Oskara» balvai labākās ārzemju filmas kategorijā no Lietuvas šogad izvirzīt režisora Audrjus Stoņa dokumentālo filmu, Lietuvas, Latvijas un Gruzijas kopražojumu «Ramins», otrdien vēsta Lietuvas Radio un televīzijas ziņu portāls «Lrt.lt», atsaucoties uz studiju «Nominum».

Filma vēsta par gruzīnu brīvās cīņas veterānu Raminu Lomsadzi. Savulaik 55 sekundēs pieveicis septiņus pretiniekus, filmas varonis ir nobriedis cīņai ar savu pēdējo, visgrūtāk pieveicamo pretinieku - vientulību. 75 gadu vecumā viņš dodas ceļā uz attālu kalnu ciematu Kahetijā cerībā atrast meiteni, kuru iemīlējis un pazaudējis pirms vairāk nekā pusgadsimta.

Atlasei varēja tikt iesniegtas tiklab spēlfilmas, kā dokumentālās un animācijas filmas, kurām izvirzīti vairāki noteikumi - to garumam jābūt vismaz 40 minūtes, tām jābūt vismaz septiņas dienas pēc kārtas rādītām kinoteātrī uz komerciāliem pamatiem, lielākā daļa dialogu tajās nenorisinās angļu valodā un lielāko daļu radošo procesu kontrolējuši lietuviešu autori. Pārējo atlasei iesniegto filmu nosaukumus komisija nav izpaudusi.

Komisija, kas izvirza Lietuvas filmas «Oskara» balvai, darbojas kopš 2006.gada. 2007.gada balvai ārzemju filmu kategorijā kā vienīgā dokumentālā lente starp spēlfilmām tika pieteikta režisora Arūna Mateļa dokumentālā filma «Pirms pārlidot uz Zemi» («Before Flying Back to Earth»), tomēr tā nenonāca nominēto filmu skaitā, toties ieguva prestižo ASV Kinorežisoru ģildes apbalvojumu par izciliem sasniegumiem dokumentālajā kino.

Turpmākajos gados «Oskaram» no Lietuvas tikusi izvirzīta latviešu režisora Māra Martinsona veidotā spēlfilma «Nevajadzīgie cilvēki» («Loss»), Gīša Lukša «Atvars» («Vortex») un Kristijona Vildžūna filma «Kad apkampšu tevi» («Back To Your Arms»).

Kā LETA jau ziņoja, no Latvijas ASV Kinoakadēmijas «Oskara» balvai labākās ārzemju filmas kategorijā ekspertu komisija šogad nolēmusi izvirzīt režisora Jevgeņija Paškeviča filmu «Golfa straume zem ledus kalna». Kopumā šogad ASV Kinoakadēmijas kritērijiem atbilda četras Latvijas spēlfilmas - arī režisora Aika Karapetjana filma «Cilvēki tur», režisora Jura Poškus filma «Kolka Cool» un režisores Ināras Kolmanes filma «Mona».

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu