Likumdošana un skolēnu nodarbināšana vasarā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Darba likuma 37. pants noteic, ka bērnus nodarbināt pastāvīgā darbā ir aizliegts. Bērns šā likuma izpratnē ir persona, kura ir jaunāka par 15 gadiem vai kura līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai turpina iegūt pamatizglītību. Tomēr likums arī nosaka izņēmumu – bērnus vecumā no 13 gadiem no mācībām brīvajā laikā var nodarbināt, ja viens no vecākiem (aizbildnis) devis rakstveida piekrišanu. Šāda nodarbināšana nedrīkst kaitēt bērna drošībai, veselībai, tikumībai un attīstībai, tam jābūt vieglam un nekaitīgam darbam.

Izņēmuma gadījumi attiecas arī uz bērna kā izpildītāja nodarbināšanu kultūras, mākslas, sporta un reklāmas pasākumos, ja viens no vecākiem (aizbildnis) devis rakstveida piekrišanu un saņemta Valsts darba inspekcijas atļauja.

Valsts darba inspekcija skaidro, ka personas, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, drīkst pieņemt darbā tikai pēc iepriekšējas medicīniskās apskates, kas nozīmē, ka ir nepieciešama ģimenes ārsta izziņa. Tāpat darba devējam ir pienākums pirms rakstveida darba līguma noslēgšanas informēt vienu no bērna vai pusaudža vecākiem (aizbildni) par darba vides riska novērtējumu un darba aizsardzības pasākumiem attiecīgajā darba vietā.

Bērnus nedrīkst nodarbināt ilgāk par četrām stundām dienā un vairāk par 20 stundām nedēļā, ja darbs tiek veikts laikā, kad izglītības iestādē ir brīvlaiks. Pusaudžus nedrīkst nodarbināt ilgāk par septiņām stundām dienā un vairāk par 35 stundām nedēļā. Pusaudzis Darba likuma izpratnē ir persona vecumā no 15 līdz 18 gadiem.

Ja personas, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, tiek nodarbinātas pie vairākiem darba devējiem, darba laiks summējams.
Nepilngadīgām personām minimālā stundas tarifa likme ir 1,360 latu. Personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, tiek noteikta piecu dienu darba nedēļa un tās ir aizliegts nodarbināt nakts laikā. Jāņem arī vērā, ka nepilngadīga persona nevar strādāt, piemēram, par bārmeni vai oficiantu, jo Alkoholisko dzērienu aprites likuma 13. pants aizliedz iesaistīt alkoholisko dzērienu apritē personas, kuras ir jaunākas par 18 gadiem.

Darbus, kuros atļauts nodarbināt bērnus vecumā no 13 gadiem, nosaka 2002. gada 8. janvāra Ministru kabineta noteikumi Nr. 10 «Noteikumi par darbiem, kuros atļauts nodarbināt bērnus vecumā no 13 gadiem».

Darbus, kuros aizliegts nodarbināt pusaudžus, un izņēmumus, kad nodarbināšana šajos darbos ir atļauta saistībā ar pusaudža profesionālo apmācību, nosaka 2002. gada 28. maija Ministru kabineta noteikumi Nr. 206 «Noteikumi par darbiem, kuros aizliegts nodarbināt pusaudžus, un izņēmumi, kad nodarbināšana šajos darbos ir atļauta saistībā ar pusaudža profesionālo apmācību».

Darba inspekcija aicina darba devējus un vecākus nepieļaut bērnu nodarbināšanu bez rakstveida darba līguma. Administratīvo pārkāpumu kodeksa 34. pants noteic, ka atbildību par administratīvo pārkāpumu pastiprina apstākļi, ja pārkāpumā iesaistīts nepilngadīgais.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu