Lindermans slepus cenšas nodibināt savu partiju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Sestdien savu partiju mēģinājis nodibināt krievu tiesību aktīvists Vladimirs Lindermans un viņa domu biedri, vēsta TV3 raidījums «Nekā personīga».

Partijas «Par dzimto valodu» dibināšanas kopsapulci biedrības «Dzimtā valoda» birojā Vecrīgā Lindermans bija sasaucis slepeni, neinformējot masu medijus. Uz kongresu bijuši uzaicināti uzticamākie krievu valodas atbalsta kustības dalībnieki, tai skaitā liela daļa no Daugavpils. Kopumā ieradušies 80 cilvēki.

Starp jaunā politiskā spēka līderiem bija Lindermans, Jevgēņijs Osipovs, kurš vienlaikus jau ir paša vārdā nosauktās Osipova partijas vadītājs, un jurists Illarions Girss.

Sanāksmē ticis nobalsots par partijas statūtiem un līderiem, un uzreiz arī par apvienošanos ar Osipova partiju. Jaundibinātās partijas statūti paredz, ka tās uzdevumi ir «harmonizēt Latvijas daudznacionālās tautas un divvalodīgās sabiedrības intereses uz jebkādas izcelsmes iedzīvotāju līdzcietības pamata».

Partijas pirmais uzdevums būšot dalība nākamajās pašvaldību vēlēšanās. Kampaņas pamatā būs krievu valodas stāvokļa uzlabošana un pilsonība visiem nepilsoņiem. Par pēdējo iniciatīvu šobrīd notiek parakstu vākšana. Lindermans mudināja partijas biedrus parakstīties pašiem un aicināt parakstīties arī radus un draugus. «Mums ir jātrenējas spēcīgam sitienam,» skaidroja Lindermans, «bet būs vajadzīgs spēcīgs sitiens. (...) Būs spēcīga kampaņa, kas varasiestādes novedīs līdz psihozei.»

Osipovs piebildis: «Ja es kādam latvietim esmu okupants un svoločs, man nav jātērē laiks diskusijām. Labāk šajā laikā jāpārliecina kāds krievs, ka kaut kas ir jādara.»

Saskaņā ar likumu, lai nodibinātu partiju, par tās dibināšanu klātienē jānobalso 200 pilsoņiem. Lindermana pasākumā raidījums saskaitījis ap 80 dalībnieku. Neviens uz vietas neesot pārbaudījis klātesošo personības, piemēram, raidījuma žurnāliste partijas dibināšanas protokolā reģistrējusies kā Žanna Potenko un neviens viņai neesot prasījis uzrādīt pasi.

Lindermana partijas biedri mēģinājuši žurnālistus no pasākuma padzīt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu