Lipmans pauž gatavību piesaistīt stratēģisku investoru LM (46)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

 «Liepājas metalurgs» akcionārs Kirovs Lipmans paudis apņēmību piesaistīt stratēģisku investoru «Liepājas metalurga» stāvokļa stabilizācijai un ilgtspējīgai izaugsmei, kā arī personīgi iesaistīties uzņēmuma glābšanā.

Lai iesaistītos «Liepājas metalurga» glābšanā, piesaistot starptautisku investoru, no valdības nepieciešams auditora atzinums par uzņēmuma patieso finanšu stāvokli un vadības nomaiņa, vēstulē Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V), finanšu ministram Andrim Vilkam (V), ekonomikas ministram Danielam Pavļutam un Valsts kases pārvaldniekam Kasparam Āboltiņam norāda Lipmans.

Vēstulē atbildīgajām personām minēts, ka Lipmans ir iepazinies ar Finanšu ministrijas vēstuli, kurā norādīta informācija par šā gada 16.aprīļa Ministru kabineta sēdē pieņemto lēmumu, proti, par pieciem priekšnoteikumiem turpmāka atbalsta sniegšanai «Liepājas metalurgam».

Tomēr, kā norāda Lipmans, viņa rīcībā joprojām nav objektīvas informācijas par uzņēmuma patieso finanšu stāvokli. Iepriekšējie lūgumi iepazīstināt ar starptautiskās auditorkompānijas «Ernst&Young Baltic» veiktā «Liepājas metalurga» audita atzinumu nav sadzirdēti. Savukārt, neskatoties uz to, valdība prasa ieguldīt lielu naudu uzņēmumā, par kuru, pārkāpjot jebkurus labas pārvaldības principus, Lipmanam kā uzņēmuma akcionāram netiek sniegta informācija nedz no paša uzņēmuma, nedz arī no valdības puses, teikts Lipmana vēstulē.

Tomēr, lai iesaistītos uzņēmuma glābšanā, Lipmans vēstulē informējis, ka joprojām uztur spēkā iepriekš izvirzītos nosacījumus - lai gūtu objektīvu, precīzu un patiesu priekšstatu par pašreizējo finansiālo stāvokli uzņēmumā, no kura būtu iespējams saprast gan nepieciešamā finansējuma apjomu, kā arī iespējamos problēmjautājumu risinājumus, Lipmanam ir nepieciešams iepazīties ar starptautiskās auditorkompānijas «Ernst&Young Baltic» veiktā «Liepājas metalurga» audita atzinumu.

«Saistībā ar esošo iespēju uzņēmumam piesaistīt stratēģisku investoru, kas būtu gatavs veikt finanšu ieguldījumus, ir nepieciešams izpildīt sekojošus investora nosacījumus - esošie divi lielākie uzņēmuma akcionāri - Sergejs Zaharjins un Iļja Segals - pārdod visas savas «Liepājas metalurga» akcijas šim investoram, kā arī vienlaikus tiek nomainīta visa šī brīža uzņēmuma vadība ar pasaules līmeņa profesionāļu komandu, kurai ir ievērojama pieredze metalurģijas uzņēmumu vadībā un biznesā, ko nodrošinātu investors,» vēstulē raksta Lipmans.

Ja izpildītos minētie stratēģiskā investora izvirzītie nosacījumi, Lipmans no savas puses apņemas nodrošināt uzņēmumam iespēju iegādāties jau patlaban tā saimnieciskajai darbībai nepieciešamos metāllūžņus jebkurā apjomā, turklāt par iepirkuma cenu, kas būtu zemāka, nekā to tagad maksā uzņēmums.

«Man kategoriski nav pieņemama situācija, kad tā vietā, lai veiktu kārtējo pamatparāda un procentu maksājumu bankai «UniCredit S.p.A.», «Liepājas metalurga» vadība dod rīkojumus veikt nezināmu parādu samaksu kādiem nezināmiem kreditoriem un vēršas pie valsts, lai tā maksā uzņēmuma vietā bankai,» vēstulē uzsver Lipmans, piebilstot, ka uzņēmumam ar tik ievērojamu kopējo ikgadējo apgrozījumu pašam ir finanšu līdzekļi, lai veiktu regulāros saistību maksājumus - ne tikai procentus, bet pilnā apmērā, ja vien patlaban jau nenotiek apzināta aktīvu izvešana un mākslīgu kreditoru izveidošana, gatavojot uzņēmumu kārtējām noplicināšanas shēmām.

Atbildīgajām personām nosūtītajā vēstulē Lipmans norāda, ka viņš neuzskata par iespējamu nekavējošu jebkādas naudas pārskaitījumu «Liepājas metalurgam», iekams vismaz nav nomainīta uzņēmuma vadība, turklāt situācijā, kad divi lielākie akcionāri - Zaharjins un Segals - no savas puses, pamatojoties uz medijos izskanējušo informāciju, pat neapsver iespēju ieguldīt uzņēmumā savus privātos finanšu līdzekļus. Par pašreizējo akcionāru nevēlēšanos risināt izveidojušos situāciju liecina arī tas, ka uzņēmumā joprojām nav sasaukta nedz ārkārtas padomes, nedz valdes, nedz akcionāru sēde, tādēļ tūlīt ir nekavējoties jāmaina arī šī situācija brīvprātīgi/piespiedu kārtā, uzskata Lipmans.

Lipmans vēstulē norāda, ka no biznesa viedokļa ir nepieņemama situācija, kad uzņēmuma par saimnieciskās darbības lēmumiem atbildīgās personas - valdes locekļi - nespēj izskaidrot savu rīcību ar uzņēmuma finanšu līdzekļiem, tai pat laikā vienīgo glābiņu redzot tikai štatu samazināšanā un ik pārdienas - uzņēmuma darbības apturēšanā. Šāda vadība nav kompetenta savā rīcībā un nevairo darījumu partneru uzticību uzņēmumam kopumā, uzskata Lipmans.

«Uzskatu, ka uzņēmuma finanšu plūsmu var operatīvi sakārtot, veicot nepieciešamā apjoma metāllūžņu iepirkumus iekšējā tirgū. Ir iespējams panākt arī bankas «UniCredit S.p.A.» parāda restrukturizāciju. Uzskatu, ka ir iespējamas konstruktīvas, pragmatiskas «Liepājas metalurga» vienošanās Kreditoru klubā. Tāpat esmu gatavs iesaistīties naudas plūsmas plāna izstrādē ar noteikumu, ka tiek sniegta informācija par šā brīža finanšu situāciju «Liepājas metalurgā». Arī pārējos valdības izvirzītos priekšnoteikumus uzskatu par izpildāmiem,» vēstulē norāda Lipmans.

«Liepājas metalurga» akcionārs uzskata, ka uzņēmuma visas vadības operatīva nomaiņa ir pirmais un nepieciešamākais solis šajā virzienā, kas ļaus, pirmkārt, padarīt caurspīdīgu un saprotamu uzņēmuma vadības pieņemto saimniecisko lēmumu ekonomisko pamatojumu un, otrkārt, dos iespēju izvērtēt uzņēmumu grupas struktūru kopumā pamatuzņēmuma izmaksu optimizācijas kontekstā.

AS «Liepājas metalurgs» Kreditoru klubs ir ieinteresēts atrast veidus, kā uzņēmums varētu turpināt darbību, jo tikai tādā gadījumā kreditoriem ir cerības atgūt savus līdzekļus. Tāpēc rīt paredzēta «Liepājas metalurga» Kreditoru kluba sanāksme, kurā tiks meklēti tālākās darbības nodrošināšanas risinājumi, šodien žurnālistiem sacīja Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš.

Divi no lielākajiem uzņēmuma akcionāriem - Zaharjins un Segals - uz valdības un Kreditoru kluba pagājušajā nedēļā izvirzītajām piecām prasībām, tai skaitā prasību uzņēmumā ieguldīt 25 miljonus latu personisko līdzekļu, patlaban ir snieguši izvairīgu atbildi, ka tiek meklēts investors, bet no atbildes noprotams, ka viņi savus līdzekļus nav gatavi ieguldīt.

Jau ziņots, ka valsts kopā ar Kreditoru klubu ir izvirzījusi piecas prasības, kas ir jāizpilda pašreizējiem «Liepājas metalurga» akcionāriem un uzņēmuma vadībai, lai valsts un Kreditoru klubs sniegtu atbalstu. Tās ir: akcionāriem jāiegulda papildu līdzekļi, uzņēmumam jāpārvēl jauna valde, kuru atbalsta visi akcionāri, uzņēmumam jāiepērk metāllūžņi tepat Baltijas tirgū par cenu, kas atbilst šim tirgum, nevis dārgāk, uzņēmumam jāsamaksā kredīta procentu maksājumi Itālijas bankai «UniCredit S.p.A», kā arī uzņēmuma vadībai dažu nedēļu laikā jāizstrādā skaidrs uzņēmuma naudas plūsmas restrukturizācijas plāns.

Tikai pēc šo prasību izpildes un darbības stratēģijas plāna iesniegšanas Kreditoru klubam tiks lemts par turpmāk veicamajām darbībām, Kreditoru klubam paturot tiesības izvirzīt jaunus nosacījumus atbalsta sniegšanai.

Komentāri (46)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu