Līzinga tirgus Latvijā attīstās uz uzņēmējdarbības un vieglā autotransporta rēķina (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Vieglo automašīnu līzings ieņem būtiskāku lomu kopējā līzinga tirgū - pēdējos gados tas aizņem ap 35%. Kā liecina «SEB» līzinga dati, līdzīgi kā citos Latvijas reģionos, arī Kurzemes reģionā šobrīd lielāka aktivitāte vērojama no juridisko personu puses, kuriem piešķirtais finansējums veido 95% no izsniegtā līzinga apjoma.

Vērtējot Latvijas līzinga tirgus finansējuma mērķi, 2012.gada 8 mēnešos autolīzings sastāda 38%, komerctransports - 27%, iekārtas - 30% un citi līzinga objekti - 5%. Latvijas pilnvaroto autotirgotāju asociācijas dati liecina, ka jauno vieglo automašīnu iegāde 2012.gadā pieaugusi 10% robežās, tajā pašā laikā uzņēmējdarbības attīstība sekmējusi mazā komerctransporta segmenta pārdošanas apjomu palielināšanos vairāk kā par 50%.

Pēc «SEB» līzinga datiem, Kurzemes reģionā, līdzīgi kā citos reģionos, galvenā aktivitāte vērojama no juridisko personu puses, kas sastāda 95% no izsniegtā finansējuma. Salīdzinot ar 2011.gada periodu, šogad juridiskām personām «SEB» līzinga izsniegtais finansējums Kurzemes reģionā pieaudzis par 25%. Savukārt, privātpersonām izsniegtais finansējums, salīdzinot ar 2011.gada 8 mēnešiem, ir pieaudzis par 60%, tomēr tā apjoms joprojām ir neliels.

«SEB» līzinga valdes priekšsēdētāja Nellija Kočanova: «Ja runājam par privātpersonu līzinga finansējuma tendencēm, kas 100 procentos gadījumu ir vieglās automašīnas, tad jāsaka, ka šodien «SEB» līzinga klients izvēlas auto, kas atbilst viņa vajadzībām un iespējām. Līdz ar to auto iegādes summa svārstās no 2 tūkstošiem līdz 25 tūkstošiem latu. Tas pats attiecās uz klienta līdzdalību jeb pirmo iemaksu, kura svārstās 10-30% apmērā no transporta cenas. Klienti rēķina gan to, cik var atvēlēt iekrātos naudas līdzekļus pirmajai iemaksai, gan to, cik lielu summu no ikmēneša ienākumiem vēlas tērēt par auto.»

Izanalizējot finansēto vieglo automašīnu portfeli 2012.gada 8 mēnešos Kurzemes reģionā, redzams, ka 30% no finansētajām automašīnām ir apvidus auto, 34% - mazās, vidējās un kompaktās klases mašīnas, 31% - mazie, vidējie un lielie furgoni un tikai 5% veido lielās premium klases automašīnas.

Juridisko personu segmentā šogad izteikta aktivitāte vērojama no lauksaimniecības uzņēmumiem - 48% no «SEB» līzinga izsniegtā finansējuma Kurzemes reģionā bijis tieši lauksaimniecības tehnikas iegādei. Ar mazākiem apjomiem pieprasījuma ziņā tai seko tādi līzinga objekti kā automašīnas (25%), komerctransports (15%), kā arī tehnika un iekārtas (12%).

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu