LNB darbības uzsākšana jaunajā ēkā plānota 2013.gada nogalē

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Šodien, 21.jūnijā, Saeima otrajā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) projekta īstenošanas likumā, kas paredz, ka LNB projekts īstenojams līdz 2013. gada 31.decembrim. Atbilstoši aktualizētajam projekta īstenošanas grafikam, LNB ēkas būvdarbi pamatā tiks pabeigti līdz 2012. gada beigām, savukārt projekta pilna realizācija un LNB darbības uzsākšana jaunajā ēkā plānota 2013.gada nogalē, portālu «Apollo» informēja Kultūras ministrijas Sabiedrisko attiecību speciāliste Annija Senakola.

LNB projekta īstenošanas likums noteica, ka LNB projekts jāpabeidz līdz 2012.gada 18.novembrim. Ēkas būvdarbus uzsāka 2008. gadā, taču, ņemot vērā kraso ekonomiskās situācijas pasliktināšanos 2008.gada beigās, valsts budžetā samazināja LNB projekta īstenošanai sākotnēji paredzēto finansējumu 2009.un 2011.gadā. Nepietiekamā finansējuma dēļ 2009. gada vidū tika apturēti ēkas fasādes būvniecības darbi, netika atļauta apakšuzņēmuma līgumu slēgšana par iekšējiem inženiertehniskajiem un apdares darbiem, kā arī tika apturēta jumta izbūve. Projekta īstenošanai pieejamais finansējums tika pārcelts uz 2012. un 2013.gadu.  

Tādēļ Kultūras ministrija (KM) sadarbībā ar LNB projekta īstenošanā iesaistītajām institūcijām – būvdarbu veicējiem, autoruzraudzības un būvuzraudzības grupām, Latvijas Nacionālo bibliotēku – izstrādāja jaunu LNB projekta īstenošanas grafiku ar projekta īstenošanas termiņu - 2013.gada 31.decembris.  

Šī gada maijā ir uzsākta grāmatu krātuvju plauktu piegāde un uzstādīšana. Savukārt infrastruktūras objektu būvniecība tiks uzsākta šī gada augustā. Galvenos LNB ēkas būvniecības darbus plānots pabeigt 2012.gada nogalē, taču vēl turpināsies ēkas apdares darbi.  

Lai nodrošinātu pilnvērtīgu LNB darbības uzsākšanu jaunajā ēkā, aktualizētajā grafikā iekļautās aktivitātes ietver LNB ēkas būvdarbu pabeigšanu, infrastruktūras objektu 1.kārtas celtniecību, bibliotēkas iekārtošanu, aprīkošanu ar mēbelēm un iekārtām, kā arī bibliotēkas grāmatu krājuma pārvietošanu un pārcelšanos uz jauno ēku. Sagatavotā būvdarbu pabeigšanas kārtība nodrošinās pakāpenisku bibliotēkas darbības uzsākšanu jaunajā ēkā.  

LNB būvdarbu izmaksas salīdzinājumā ar plānotājām ir ievērojami samazinājušās attiecībā pret sākotnējām 2008.gada izmaksām. Tas panākts indeksējot cenas atbilstoši tā brīža faktiskajām cenām būvniecības tirgū, gan darbu uzmērījumu rezultātā, precizējot faktiskos būvdarbu apjomus. Vienlaikus, salīdzinājumā ar 2010.gadā plānotajām mēbeļu un aprīkojuma un infrastruktūras izmaksām, faktiskie iepirkumi un 2012.gada izcenojumi norāda uz izmaksu pieaugumu.  

Finanšu līdzekļi projekta īstenošanai 2012.gadam ir pietiekami, taču papildu līdzekļi ir jāplāno 2013.gada budžetā – 9,4 milj. latu apmērā. Papildu līdzekļi nav tieši saistīti ar projekta īstenošanas termiņa pagarinājumu, bet pamatā ar izmaksu pieaugumu infrastruktūras objektu 1. kārtas darbiem, kā arī mēbeļu un aprīkojuma izmaksām. Tāpat, ņemot vērā LNB ēkas iesaisti starptautiska līmeņa notikumos – Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumi 2014.gadā un Latvijas pirmā prezidentūra Eiropas Savienībā 2015.gadā, projekta sastāvā ir iekļauti ēdināšanas zonas izbūves un lielās konferenču zāles akustikas kvalitātes uzlabošanas pasākumi, kas palielina būvniecības izmaksas. Par papildu finansējuma nepieciešamību LNB projekta īstenošanai KM gatavo informatīvo ziņojumu iesniegšanai Ministru kabinetam.  

Turpmākajā periodā izmaksas var tikt precizētas atbilstoši plānoto iepirkumu faktiskajiem rezultātiem un pievienotās vērtības nodokļa likmes izmaiņām.  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu