LNMM piedāvā mācību nedēļu pieaugušiem «Māksla ir vairāk» (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

2012. gada 5.–9. septembris. Māksla ir kas vairāk kā tikai mākslas darbs. Aiz mākslas slēpjas personība, domāšanas veids, dzīves stils un sabiedrības vai indivīda vērtību sistēma, ko atklājot, neviens nav pasargāts no iemīlēšanās mākslā.

Uzsākot jaunu mācību gadu, no 2012. gada 5. līdz 9. septembrim Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā jau piekto reizi norisināsies izglītības programma «Mācību nedēļa pieaugušiem» ar devīzi «MĀKSLA IR VAIRĀK. ART IS aMORE». Programmas ietvaros LNMM muzejos notiks dažādas pieaugušiem un ģimenēm domātas aktivitātes – lekcijas, sarunas, radošās darbnīcas, meistarklases.

Projekts «Mācību nedēļa pieaugušiem» tiek īstenots vairākās Eiropas valstīs un kā jauns un inovatīvs piedāvājums kalpo par daudzpusīgu ierosmes avotu strādājošo vecumgrupas pārstāvjiem. Iepriekšējos gados programma ir piesaistījusi daudzus neformālā gaisotnē mācīties gribētājus, kuri muzejam netradicionālā darba laikā piedalās dažādās mācību un brīvā laika pavadīšanai piemērotās aktivitātēs.

Pilna pasākuma programma pieejama LNMM mājaslapā «lnmm.lv».

Mācību nedēļa pieaugušiem 2012 MĀKSLA IR VAIRĀK. ART IS AMORE

PROGRAMMA

  • TREŠDIENA, 5. SEPTEMBRIS

Saruna: DMITRIJA GUTOVA DARBA «GONDOLA»

  • VEIDOŠANAS VĒSTURE UN KONCEPCIJA
  • Norises vieta: Mākslas muzejs «Rīgas Birža», Doma laukums 6
  • Laiks: 17.00–19.00
  • Ieejas maksa: pieaugušiem LVL 2,00; studentiem, pensionāriem LVL 1,00

Vakara saruna ar Mākslas muzeja «Rīgas Birža» vadītāju Daigu Upenieci par dzīvi, māksliniekiem, ambiciozām idejām un izcilā Krievijas mākslinieka Dmitrija Gutova (Дмитрий Гутов) darbu «Gondola», tā veidošanas vēsturi un koncepciju. Atmiņas, fotogrāfijas un fragmenti no Mikelandželo Antonioni (Michelangelo Antonioni) filmas «Zabriskie point».

Dmitrija Gutova «Gondola» jau kļuvusi par daļu no Mākslas muzeja «Rīgas Birža». Ideja par objekta izveidošanu, kas saistīts ar Venēcijas vārdu, piedzima jau labu laiku pirms muzeja atklāšanas. Daudzi mēneši tika veltīti neiespējamā realizācijai, kuros mākslinieka ierobežojumus neatzīstošā ideja samērojās ar vietējo meistaru profesionalitāti. Vizuāli iespaidīgais 11 metru garais objekts ir spējis sevī apvienot tradicionālo izpratni par Venēciju ar perfektu laikmetīgu formu un izpildījumu. Ir tapis objekts ar daudzslāņainu simbolisko jēgu. Kā, kāpēc un kādā veidā šeit parādās protests pret patērētāju sabiedrības ideālu bezjēdzīgumu – par to sarunā.

* * *

Lekcija: JŪGENDSTILS RĪGĀ

  • Norises vieta: Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, Skārņu iela 10/20
  • Laiks: 17.00–18.00
  • Ieejas maksa: pieaugušiem, studentiem, pensionāriem LVL 2,50

Mākslas zinātnieces, Latvijas Mākslas akadēmijas asociētās profesores Silvijas Grosas lekcija par jūgendstila arhitektūru Rīgā. Tikai daži laikmeti Rīgas attīstībā ir atstājuši tik paliekošas liecības kā 19. un 20. gadsimta mija, kad arhitektūrā ienāca jūgendstils. Lekcija iepazīstinās ar Rīgas jūgendstila vēsturi, ievērojamākajām jūgendstila ēkām pilsētā, to arhitektiem un iemītniekiem.

Pirms lekcijas apmeklētāji varēs bez maksas apskatīt pasaulslavenā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas izstādi no Parīzes «Jūgendstila mode». Rīgā, kas nereti tiek dēvēta par Ziemeļeiropas jūgendstila galvaspilsētu, pirmo reizi ir aplūkojama tik vērienīga 20. gadsimta sākuma modei veltīta izstāde.

* * *

Lekcija: IESKATS JŪGENDSTILA ROTU DIZAINĀ

  • Norises vieta: Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, Skārņu iela 10/20
  • Laiks: 18.00–19.00
  • Ieejas maksa: pieaugušiem, studentiem, pensionāriem LVL 2,50

Mākslas zinātniece, Latvijas Mākslas akadēmijas asociētā profesore Silvija Grosa iepazīstinās arī ar jūgendstilu kā dārgakmeņu mirdzuma pielūgsmes laiku, kad mirgoja pērles, briljanti, ametisti, rubīni, smaragdi, safīri un opāli.

Pirms lekcijas apmeklētāji varēs bez maksas apskatīt pasaulslavenā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas izstādi no Parīzes «Jūgendstila mode», kurā eksponētas arī unikālas jūgendstila laika rotaslietas un aksesuāri. Rīgā, kas nereti tiek dēvēta par Ziemeļeiropas jūgendstila galvaspilsētu, pirmo reizi ir aplūkojama tik vērienīga 20. gadsimta sākuma modei veltīta izstāde.

  • CETURTDIENA, 6. SEPTEMBRIS

Saruna: 20. GADSIMTA 70.–80. GADU LATVIEŠU TĒLNIECĪBA

  • Norises vieta: LNMM izstāžu zāle Arsenāls, Torņa iela 1
  • Laiks: 18.00–19.00
  • Ieejas maksa: pieaugušiem LVL 2,00; studentiem, pensionāriem LVL 1,00

Saruna ar mākslas vēsturnieci Edvardu Šmiti par 20. gadsimta tēlniecības darbu ekspozīciju pie LNMM izstāžu zāles Arsenāls. Jau gandrīz simts gadus granīta tēlniecība ir viena no Latvijas tēlotājas mākslas pamatvērtībām. Daudz interesantu darbu radīts portreta žanrā, kur īpaša vērība veltīta kultūras darbinieku portretiem, gan atklājot un vērtējot šīs nozīmīgās personības, gan saglabājot viņu piemiņu, kā arī akcentējot kultūru kā būtisku latviskās identitātes un latviešu tautas pastāvēšanas faktoru.

  • PIEKTDIENA, 7. SEPTEMBRIS

Saruna: LATVIEŠU GLEZNIECĪBA (1958–1988)

  • Norises vieta: Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka, K. Valdemāra iela 10a
  • Laiks: 18.00–19.00
  • Ieejas maksa: pieaugušiem LVL 2; studentiem, pensionāriem LVL 1

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce un glezniecības kolekcijas (20. gs. 2. puse – mūsdienas) glabātāja Ilze Putniņa kopā ar apmeklētājiem sarunāsies par izstādē «Muzeja izvēle. Glezniecība. 1958.–1988.» apskatāmo laika periodu, mākslas procesiem un katra konkrētā mākslinieka vietu Latvijas mākslas vēsturē.

Izstādē apskatāmi Jāņa Pauļuka, Bruno Vasiļevska, Ojāra Ābola, Leonīda Āriņa, Lidijas Auzas, Birutas Baumanes, Borisa Bērziņa, Līvijas Endzelīnas, Edvarda Grūbes, Edgara Iltnera, Imanta Lancmaņa, Leonīda Mauriņa, Viļa Ozola, Rūdolfa Piņņa, Miervalža Poļa, Līgas Purmales, Džemmas Skulmes, Georga Šēnberga, Maijas Tabakas, Imanta Vecozola, Induļa Zariņa darbi.

* * *

Nodarbība: FRANČU SARUNVALODAS KLUBIŅŠ MUZEJĀ

  • Norises vieta: Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs,
  • Elizabetes iela 57a, dz. 26 (ieeja caur pagalmu, 5. stāvs)
  • Laiks: 18.00–19.30
  • Ieejas maksa: iepazīšanās nodarbībā 7. septembrī dalība bez maksas, pārējo nodarbību cena LVL 6,00 par reizi
  • Pirmā iepazīšanās nodarbība sadarbībā ar valodu skolu «Skrivanek Baltic».

Iespēja uzlabot franču valodas zināšanas īpašā atmosfērā – klasiskā modernisma perioda pārstāvju Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā-dzīvoklī. Sarunas par mākslu, dizainu, interjeru, ceļošanu un sapņiem franču valodā.

Nodarbības paredzētas cilvēkiem ar franču valodas priekšzināšanām (A2-C2).Tiks izmantota interaktīvā mācību metode ar lomu spēlēm, dialogiem un radošiem uzdevumiem.

Kopumā klubiņam paredzētas četras nodarbības, kuras notiks katru septembra piektdienu laikā no 18.00 līdz 19.30 Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā.

Vietu skaits ierobežots. Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās pa e-pastu sbm@lnmm.lv vai telefonu (+371) 67 288800.

  • SESTDIENA, 8. SEPTEMBRIS

Radošā darbnīca: JŪGENDSTILA ROTU DARBNĪCA

  • Norises vieta: Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, Skārņu iela 10/20
  • Laiks: 12.00–13.00
  • Ieejas maksa: pieaugušiem LVL 2,00 pensionāriem, studentiem LVL 1

Vadoties pēc skicēm tiks izgatavota rota – piespraude vai auskari no sutažas lentēm, apgūstot sutažu lentīšu šūšanu, iestrādājot plakanos akmeņus, pērles un aizdari. Darbnīcu vada māksliniece Inga Priedīte.

Darbnīcas dalībnieki varēs bez maksas apskatīt pasaulslavenā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas izstādi no Parīzes «Jūgendstila mode», kurā eksponētas arī unikālas jūgendstila laika rotaslietas un aksesuāri. Rīgā, kas nereti tiek dēvēta par Ziemeļeiropas jūgendstila galvaspilsētu, pirmo reizi ir aplūkojama tik vērienīga 20. gadsimta sākuma modei veltīta izstāde.

* * *

Meistarklase: VILHELMA PURVĪŠA AINAVAS MEISTARKLASE

  • Norises vieta: Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka, K. Valdemāra iela 10a
  • Laiks: 15.00–16.30
  • Ieejas maksa: pieaugušiem, LVL 2,00 studentiem, pensionāriem LVL 1

Meistarklases laikā būs iespēja iepazīt materiālus, ko mākslinieki lietojuši gadsimtiem ilgi – ogli un koku. Uz iepriekš sagatavotiem nogruntētiem koka dēlīšiem ar ogli tiks zīmētas izcilā latviešu vecmeistara Vilhelma Purvīša gleznoto ainavu kopijas. Tiks apgūtas iemaņas, kā zīmēt ar ogli, kā arī dažādi paņēmieni, kā fiksēt ogles zīmējumu. Meistarklasi vadīs māksliniece Diāna Dimza-Dimme.

Meistarklase ir iespēja dažādu vecumu interesentu grupām – draugiem, ģimenei, skolas biedriem, kolēģiem, interešu klubiem – pavadīt brīvo laiku vai atzīmēt nozīmīgu notikumu muzejā radošā, atraisītā gaisotnē, vienlaicīgi apgūstot un izzinot mākslas praksi. Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās pa e-pastu pr@lnmm.lv.

  • SVĒTDIENA, 9. SEPTEMBRIS

Saruna: 19. GADSIMTA OTRĀS PUSES UN 20. GADSIMTA SĀKUMA GLEZNIECĪBA

  • RIETUMU BANKAS KOLEKCIJĀ
  • Norises vieta: Mākslas muzejs «Rīgas Birža», Doma laukums 6
  • Laiks: 12.00–13.00
  • Ieejas maksa: pieaugušiem LVL 2,00; studentiem, pensionāriem LVL 1,00

Saruna ar mākslas zinātnieci un izstāžu kuratori Vitu Birzaku izstādē «Mākslas klātbūtne. Rietumu Bankas glezniecības kolekcija. 19. gs. otrā puse – 20. gs. sākums». Kolekcijas pērles ir Šarla Dobiņī (Charles Daubigny), Kamila Koro (Camille Corot), Žila Diprē (Jules Dupré) ainavas, kas spilgti raksturo franču Barbizonas skolas glezniecību, kura ievadīja sava veida revolūciju 19. gadsimta mākslā – impresionismu. Gleznieciski un vēsturiski vērtīgi ir ekspozīcijā aplūkojami tā saucamās otrās paaudzes impresionistu Maksimiliana Lusa (Maximilien Luce), Eduarda Lepina (Edouard Lépine), Elī Pavila (Elie Pavil) darbi. Kolekcijas izlasi papildina latviešu meistaru – Vilhelma Purvīša, Ludolfa Liberta, Jāņa Tīdemaņa, Aleksandras Beļcovas un citu autoru gleznas, kuras organiski iekļaujas šī laika Eiropas mākslas kontekstā.

* * *

Saruna: VEĢETĀRISMS, MĀKSLA UN BOHĒMA MĀKSLINIEKU KAFEJNĪCĀ «SUKUBS»

  • Norises vieta: Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs,
  • Elizabetes iela 57a, dz. 26 (ieeja caur pagalmu, 5. stāvs)
  • Laiks: 15.00–16.00
  • Ieejas maksa: pieaugušiem LVL 1,50; studentiem, pensionāriem LVL 0,50

Saruna izstādē «Sukubs – notikums latviešu glezniecībā un kafejniecībā», kuras laikā būs iespēja uzzināt vairāk par šo leģendāro 1919. gada vasarā atvērto radošās inteliģences bohēmas vietu un, iespējams, pirmo veģetāro kafejnīcu Rīgā. Kafejnīcas nosaukums atvasināts no divu 20. gadsimta sākuma avangarda mākslas virzienu – supremātisma un kubisma – apzīmējumiem, kuru iezīmes ienāca arī «Sukuba» interjera noformējumā, jo tā sienas bija kā milzīgas gleznas, kuras radījuši seši jaunie latviešu klasiskā modernisma pārstāvji. Sarunu vadīs izstādes kuratore un muzeja vadītāja, mākslas vēsturniece Baiba Vanaga.

Projektu atbalsta: «Arctic Paper», «Hotel Bergs», «Berga Bazārs».

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu