Lolita Neimane: Ēd kur pagadās un resnē (70)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

«Ēd ar galvu, nevis acīm, turklāt pirms maltītes izdzer vienu puslitru ūdens un tu redzēsi, ka arī gada siltajos mēnešos, kad brīvā brīdī tā vien kārojas doties piknikā un ļauties dabas baudīšanai kustinot muti, liekais svars līdzi nenāks,»pārliecināta ir diētas ārste Lolita Neimane, raksta [s:44982].

Ēd, kur pagadās un resnē

Kopumā, vērojot cilvēkus uz ielām, diētas ārste atzīst, ka aptaukošanās aizvien ir aktuāla problēma, turklāt ne tikai kādai noteiktai sabiedrības grupai, bet cilvēkiem kopumā – apalīši ir jau mazajās klasītēs skolā un tādu netrūkst nedz aktīvo darba ļaužu, nedz arī vecāka gada gājuma cilvēku vidū.

«Mēs esam kļuvuši par modernās sabiedrības locekļiem, kam ir normāli iet uz kinoteātri un grauzt nemaz ne tik nekaitīgo popkornu, doties uz Operas svētkiem un ēst pusfabrikātus vai braukt uz degvielas uzpildes staciju un, maksāt nevis par mašīnā uzpildīto degvielu, bet par kārtējo hamburgeru vai karsto suni. Tajā pat laikā kustamies mēs vien tik daudz, cik nepieciešams nokļūšanai no mājas līdz mašīnai un tad no mašīnas līdz darbam. Šādos apstākļos, protams, cilvēki paliek resnāki un to arī redzam uz ielām – lielai daļai mūsu iedzīvotāju ir liekais svars un, tādā garā turpinot, situācija kļūs tikai ļaunāka,» novēro diētas ārste.

Saprātīga grilēšana figūrai nekaitēs

Tuvojoties aktīvajai grilēšanas sezonai, dietoloģe atzīst, ka tieši pateicoties cepšanai uz grila, var viegli tikt pie liekiem kilogramiem. Taču tas nedraud, ja ēšana dabā notiekot ar galvu, nevis acīm. «Grilēti produkti paši par sevi nav tā ļaunākā lieta – kā nekā, pat ja gaļa ir gadījusies treknāka, uz oglēm liela daļa tauku iztek. Turklāt arī marinādei, kas sastāv no citrona sulas, nekādu baiso kaloriju nav. Daudz bīstamāka ir nevis pati grilēšana, bet gan mūsu paradums atpūsties ar alus, vīna vai vēl kādas stiprākas dziras glāzi rokās, kas uzlabo apetīti un tieksme pārēsties. Pārmērīgā ēšana, kad mutē tiek stūķēts viens gaļas gabals pēc nākamā, pat, ja vēderā vietas vairs nav,» uzsver L. Neimane.

Tiesa, no tendences pārēsties viegli varot izvairīties, ja pirms maltītes tiek izdzerts puslitrs ūdens – tas vēderā aizņems tik daudz vietas, ka treknai pārtikai tās paliks nekaitīgi maz. Bet, kas svarīgākais, viņa aicina atcerēties, ka grilēt var ne tikai treknu cūkgaļas šašliku, bet arī liesu fileju, zivis un dārzeņus. «Grilēti baklažāni, siers, paprika, puķkāposti ir garšīga un ļoti veselīga maltīte, bet, ja pie gaļas gabala tiek pieēsti svaigu dārzeņu salāti, draudi figūrai ir pavisam niecīgi,» tā diētas ārste. Viņa gan neņemas apgalvot, ka pēdējos gados būtu novērota tendence vasaras mēnešos aptaukoties – viss esot atkarīgs no cilvēka, jo, ja vienam piemīt tieksme ar liekajiem kilogramiem apaugt drūmajos un aukstajos ziemas mēnešos, tad citam tas var būt vasarā.

Zini, ko liec šķīvī

«Varbūt atkārtošos, bet patiesi, pats svarīgākais ir atcerēties par sabalansētību un ēst ar galvu. Pirms krāmē kaut ko uz šķīvja, padomā, kas īsti tas ir. Tieši tādēļ man patīk ideja sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos pie katra produkta nolikt arī atšifrējumu tam, cik kaloriju šis produkts satur, jo varbūt daudzi nemaz nezina, ka ar vienu šniceli, tu tiksi pie piecsimt kalorijām, bet apēdot franču karbonādi – pie vairāk nekā tūkstoš kalorijām.

Zinot, ka, piemēram, sievietei esošā svara saglabāšanai dienā vajadzētu uzņemt divus tūkstošus (aktīvam vīrietim – divus ar pusi tūkstošus), bet esošā svara samazināšanai sievietei vajadzētu iztikt ar tūkstoti, vai nedaudz virs tūkstoš kalorijām, šāds maltītes atšifrējums noteikti daudziem palīdzēs aizdomāties par sava šķīvja satura lietderīgumu,» pārliecināta ir diētas ārste. Bet piebilstot, ka piemēram, lai nodedzinātu četras, pa dienu izdzertās kafijas vai tējas krūzītes, kur katrai pievienotas pāris karotes cukura, nepieciešams intensīvā skrējienā pavadīt 18 minūtes, cilvēks arī mazliet vairāk padomās, vai kārtējā saldās dziras krūzīte patiesi nepieciešama.

L. Neimane nevar šobrīd ieteikt kādu zelta diētu, kas vienlīdz labi derētu visiem cilvēkiem – katram tomēr esot individuālās īpatnības, kas uzsākot diētu jāņem vērā. Taču viņa ir pārliecināta, ka sevis pieradināšana pie vecās kārtības, kad ēšana notika tikai virtuvē pie galda, nevis dīvānā skatoties televizoru, mašīnā un jebkurā citā vietā, kas pieļauj pārtikas stūķēšanu mutē, turklāt, ja cilvēki atcerētos, ka vērtīgi ir ne tikai izbraukt pie dabas un taisīt pikniku ar izēšanos, bet ļoti labi ir arī pamētāt lidojošo šķīvīti, uzspēlēt volejbolu vai vienkārši pastaigāties – arī šī vasara paietu priekos bez liekiem kilogramiem.

Komentāri (70)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu