LPAA: jaunu auto pārdošanas apjomi samazinājušies

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Patlaban jaunu auto pārdošanas apjomi samazinājušies, jo klientu aktivitāti ietekmēja negatīvais fons banku sektorā, biznesa portālam «Nozare.lv» atzina Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācijas (LPAA) prezidents Andris Kulbergs.

Jau ziņots, ka šā gada februārī Latvijā reģistrēta 861 vieglā automašīna, kas ir par 3% mazāk nekā 2011.gada februārī, kad tika reģistrētas 884 automašīnas.

Kulbergs stāstīja, ka AS «Latvijas Krājbanka» un AS «Swedbank» nedienas bijis «sitiens patērētāju trauslajai stabilitātes apziņai». Pēc viņa sacītā, jauno auto tirgus ir pirmais, kas izjūt sabiedrības svārstības.

«Pārsteidzošākais, ka novērojams tirgus kritums pat pie labvēlīgiem auto finansēšanas nosacījumiem un līzingu kompāniju aktivitātēm, kas, piemēram, bija daudz ierobežotāki 2011.gada februārī. Cerēsim, ka negatīvā tendence ir bijusi tikai viena mēneša - februāra - izņēmuma gadījums un marts līdz ar pavasara atnākšanu atgriezīs auto tirgū augšupejošo tendenci,» sacīja Kulbergs.

Tāpat viņš norādīja, ka klientu plūsmas kritums auto salonos jau bija novērojams aizvadītā gada novembrī un decembrī, bet vērienīgā Valsts policijas automašīnu iepirkuma rezultātā reģistrējamais jaunu auto skaits 2011.gada novembra, decembra un šā gada janvāra mēnešos mākslīgi palielināja auto tirgus statistiskos rādītājus.

«Vērtējot atsevišķi, vieglo pasažieru auto tirgus pat nokrities par 5%, bet vieglā komerctransporta tirgus ir kāpis par 13%,» uzsvēra LPAA vadītājs.

Šā gada februārī pieprasītākās pasažieru automašīnas bijušas «Nissan Juke» (40 vienības) un «Ford Focus» (36), bet no vieglā komerctransporta - «Morcedes Benz Sprinter» (21), «Volkswagen Caddy» (14) un «Renault Master» (13).

Mini klasē februārī pirmo reizi reģistrēti 14 «Fiat 500», kas liecina par itāļu automašīnu atgriešanos Latvijas tirgū, un trīs «Volkwagen up!». Kompaktklasē reģistrēti - 36 «Ford Focus» un 20 «Volkswagen Golf». Apvidus klasē - 22 «Mitsubishi Outlander» un 16 «Volkwagen Tiguan», bet lielā apvidus klasē - 18 «Toyota Land Cruiser» un deviņi «Mitsubishi Pajero».

Pavisam februārī ir pārdota 261 apvidus automašīna, tādejādi stabili turpinot Latvijas tirgus tendenci šim segmentam - trešdaļa no jauno automašīnu kopskaita.

Kā liecina LPAA informācija, jaunu auto pārdošanas apjomi šogad, salīdzinot ar 2011. gadu, varētu augt par 17%, sasniedzot 10 800 vienības, 2013.gadā - par 18% (13 000 vienību), 2014. gadā - par 15% (15 000 vienību), bet 2015. gadā - par 13% (17 000 vienību), kas nozīmē, ka auto tirgotāji neparedz, ka tuvākajos gados Latvijas jaunu auto pārdošanas apjomi varētu sasniegt pirmskrīzes rādītājus, piemēram, 2007. gadā Latvijā tika pārdots rekordaugsts jauno auto skaits - 35 967 vienības.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu